“Bir Kahve Molasına Üç Hayat Sığdırın” sloganı ile kan bağışı kampanyası yapan Türk Kızılayı Ataşehir Belediyesi’nde zabıta personelinin kan bağışını kabul etti.
Recep Kenan/itvhaber.com
Türk Kızılayı, “Bir Kahve Molasına Üç Hayat Sığdırın” sloganı ile sürdürdüğü kan bağışı kapmayası Ataşehir Belediyesi önünde mobil ekipler tarafından zabıta personelinin kan bağışlarını kabul etti.
MUAYENE VE TESTLERLE KONTROLDEN GEÇİLİYOR
Ataşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Gürsel Sarımaden ile birlikte zabıta personelinin katıldığı kan bağış kampanyasında bağışçılar yapılan muayene ve testlerle nabız, kan basıncı, kan sayımı ve kan gruplarını öğrenirken, Hepatit-C, Hepatit-B bazı kontrollerden de geçtiler.
TÜRK KIZILAY’ININ KAMPANYALARINI VATANDAŞLAR VE KURUMLAR DUYARLI OLUNMA
Türk Kızılayı’nın “Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır” duyurusunu hatırlatan Ataşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Gürsel Sarımaden “Bir Kahve Molasına Üç Hayat Sığdırın” sloganı ile kan bağışı kampanyasına Ataşehir Belediyesi personeli yanı sıra müdürlüğüne bağlı zabıta personelinin de katkı verdiğini, ülkemizdeki kan ihtiyacını karşılayan en önemli kurum olan Türk Kızılay’ının kampanyalarını vatandaşlar ve kurumlar duyarlı olunması gerektiğini söyledi.
2 SANİYEDE 1 KİŞİ KANA İHTİYAÇ DUYUYOR
Türk Kızılayı tarafından yapılan açıklamaya göre; Hastaneye başvuran her 7 kişiden birinin kan nakline ihtiyacı vardır. Dünyada her 2 saniyede 1 kişi kana ihtiyaç duymaktadır. İstanbul’un günlük kan ihtiyacı ise 2.000 ünitedir.
Toplam donasyon(kan bağışı) ortalama 15 dakikanızı alacaktır. Vereceğiniz bir ünite kandan elde edilecek üç ürün, üç farklı hastada kullanılacaktır.
“Ne dersiniz?” diye soran Türk Kızılayı yetkilileri, “üç hayat kurtarmak için bu süreyi gözden çıkarmaya değmez mi?” diyerek, kısa sürede yapılabilen kan bağışının önemine dikkat çekiyorlar.
KİMLER KAN BAĞIŞI YAPABİLİR?
Ağırlığı 50 kg’ın üzerinde, 18-65 yaşları arasındaki sağlıklı her birey 3 ay ara ile yılda en fazla 4 kez olmak üzere kan bağışlayabilir.
Kan verme esnasında mutlaka TC kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik belgesinin ibraz edilmesi istenirken bağışçılar küçük bir Check-up ( Çekap)tan geçiyor.
KAN BAĞIŞI SIRASINDA BAĞIŞÇININ ÖĞRENDİKLERİ:
KAN BAĞIŞÇISININ MUAYENESİNDE
Kan Basıncı, Nabzı, Beden Isısı, Kan hemoglobin seviyesi (kan sayımı) kontrol edilir
KAN BAĞIŞÇISININ HER KAN VERDİĞİNDE YAPILAN TESTLER
Hepatit-C, Hepatit-B, Sifiliz, Hıv-AIDS, Kan grubu