Manisa ve Mersin Valiliği İl Emniyet Müdürlüklerinin seçim bürosu şikayeti ile ilgili sorusuna YSK; ‘seçim büroları 1 Ocak 2014’te açılır.’dedi.
Recep Kenan/haberinasli.com
Manisa Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü ve Mersin Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü aday adaylarının seçim bürosu açmasına yönelik şikayetlerin İçişleri Bakanlığı aracılığı ile YSK’ya soruldu. YSK’nın cevabı, “Seçim yılının başlangıcı olan 1 Ocak 2014’ten itibaren açılabilir.”oldu.
YSK tarafından açıklanan kararda; “İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 29/8/2013 tarihli, yazıda; 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi ile ilgili olarak siyasi partilerden aday adayı olmak isteyen şahısların, adaylıklarını ve kendilerini tanıtıcı bilgileri içeren afiş ve benzeri materyalleri kullanmak suretiyle seçim çevrelerinin çeşitli yerlerine, para karşılığı kiralanan billboardlara, yerleşim yerleri üzerinde uçaklara asılan pankartlar vasıtası ile tanıtım yaptıkları, seçim irtibat bürosu açarak propaganda yaptıkları, bu propagandaların diğer siyasi partiler tarafından şikayet edildiğine ilişkin Manisa Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü ve Mersin Valiliği İl Emniyet Müdürlüğünün yazısının YSK’ya sunulduğunu, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun “Önseçimde propaganda ile ilgili hükümler” başlıklı 43. maddesinde, aday yoklamalarına katılan aday adayları için açık hava ve kapalı yer toplantılarının tertiplenemeyeceğinin düzenlendiğini, yine duvar ilânı, el ilânı ve her nevi matbua, ses ve görüntü bantları ile propaganda yapmanın yasak olduğunun belirtildiğini, ilgili Kanun maddesinin devamında ise; sadece siyasi partilerin aday adaylarının, meslek veya sanat hayatlarındaki derece, başarı ve eserlerini, memlekete yaptığı hizmetleri gösterir vesikalık fotoğraflarını taşıyan matbualar bastırıp dağıtabileceklerinin serbest olduğunun hüküm altına alındığını, ayrıca yine aynı maddenin ikinci paragrafında, aday adaylarının tanıtımının nasıl yapılacağının belirtildiğini, yapılacak olan Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimine ilişkin seçimin başlangıç tarihinden önce gerek siyasi partiler, adaylar ve gerekse aday adayları için propaganda yapılıp yapılamayacağı, seçim irtibat bürolarının açılıp açılamayacağı konusunda mevzuat çerçevesinde uygulanacak müeyyideler konusunda tereddüt oluştuğunu, benzer tereddütlerin diğer illerde ve yapılacak olan diğer seçimlerde de meydana gelebileceğini, bu nedenle, verilecek cevaba esas teşkil edecek hukuki görüş bildirilmesi istenildiği için konu inceledi.”denildi.
YSK’da yapılan görüşmede; 1 Ocak gününün seçimin başlangıç tarihi, aynı yılın Mart ayının son Pazar günü de oy verme günü olduğu belirtildi. Buna göre de 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan “Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi”nin başlangıç tarihi 1 Ocak 2014 günü olduğu ifade edildi.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 43. maddesinde, önseçimde propaganda ile ilgili hükümler düzenlendiğini hatırlatan YSK; Seçim dönemine ilişkin propaganda ile ilgili hükümler 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Yüksek Seçim Kurulu kararında; “Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da düzenlendiğini, aynı kanunun; 50, 51, 51/A, 52, 55/B, 56, 57, 58,60, 61 maddelerindeki gerekçelerle ve , 51/A maddesinde de net olarak ifade edildiği üzere, seçimin başlangıç tarihinden itibaren, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, katıldıkları seçim çevrelerinde seçim çalışmalarını yürütmek üzere seçim büroları açabileceklerdir.”denildi. Dolayısı ile; seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014’ten önce büro açılamayacağı ifade edildi.
2820 sayılı Kanun’un 8., 43. ve 298 sayılı Kanun’un 50., 51., 51/A, 57. ve 58. maddeleri birlikte değerlendirildiğinde; Seçim bürolarının, ancak seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren açılabileceği, aday adaylarının bu tarihten önce seçim büroları açmalarının mümkün olmadığının altının çizildiği YSK kararında sonuç olarak; Seçim bürolarının, ancak seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren açılabileceği, aday adaylarının bu tarihten önce seçim büroları açmalarının mümkün olmadığı, aday adaylarının kendilerini tanıtıcı ilân, afiş, pankart asamayacakları, matbua dağıtamayacakları, sadece siyasi partilerce önseçim döneminde tüzüklerinde gösterilmek kaydıyla aday adayları için, bunların vereceği bilgilerin de esas alındığı aday adaylarının meslek veya sanat hayatlarındaki derece, başarı ve eserlerini, memlekete yaptığı hizmetleri gösterir vesikalık fotoğraflarını taşıyan matbualar bastırılıp dağıtılabileceği, aday adaylarının soyadı alfabe sırasına göre düzenlenecek bilgileri içeren matbuaların (ön seçimde) sandık başlarına asılabileceği yönünde görüş bildirilmesi yönünde kararını açıkladı.
YSK’nın bu kararı çerçevesinde; şikayete konu olan Mersin ve Manisa’daki büroların kapatılacağı ve propaganda malzemelerinin toplanacağı, bu uygulamanın diğer bölgelere de örnek olacağı bekleniyor.