CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde atanmış bakanların Meclis’in denetim görevini engellediklerini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde atanmış bakanların Meclis’in denetim görevini engellediklerini hatırlatarak, “Denetim faaliyeti olarak verilen soru önergelerinin yalnızca yüzde 9,7’si cevaplandırıldı. Milli irade atanmışların eliyle itibarsızlaştırılıyor! Gazi Meclisi yok sayan, millet iradesini dikkate almayan bu anlayış Türkiye’yi felakete sürüklüyor. ‘Yaparsam olur, yapmazsam açıklamam anlayışı’ kabul edilemez.” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi 2019 yılında Meclis’in denetleme faaliyetlerinin fiilen atanmış bakanlar tarafından engellendiğini ifade ederek, “ Milletvekilleri tarafından yasama denetimi çerçevesinde 2019 yılında verilen 15 bin 317 soru önergesinin yalnızca yüzde 9,7’si olan bin 492’si atanmış bakanlar tarafından yanıtlandı. Bu veriler yeni sistemin milli iradeyi yok saydığının kanıtı. Oysa Anayasa ve meclis içtüzüğüne göre soru önergelerinin 15 günlük süre içinde yanıtlanması gerekiyor. Oysa bırakın yasal süresi içinde yanıt vermeyi, günde 25 soru önergesinin yanıtlanmadığı bir süreci yaşıyoruz. Millet iradesini hiçe sayan bu monokrasi yönetimi açıkça anayasal suç işliyor.” diye konuştu.
CHP’li İlgezdi, tek tek bakanlıkların incelendiğinde iki bakanlığın yüzde birin altında yanıt verdiğini söyledi.
TARIM BAKANI YANIT ORANI YÜZDE 0,55
Gamze Akkuş İlgezdi’nin derlediği rakamlara göre; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’li bir rekora imza atarak bin 260 soru önergesinin sadece yüzde 0,55’i olan 7 tanesine yanıt verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da kendisine sunulan 478 soru önergesinin yalnızca yüzde 0,83’ü olan 4 tanesini yasal süresinde cevapladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yöneltilen bin 30 soru önergesinden sadece yüzde 1,16’sına tekabül eden 12 tanesi yanıtlandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise bin 111 soru önergesinden yüzde 1,44’ü olan 16 tanesine yanıt verdi.
ADALET VE AİLE BAKANLIKLARI SORU ÖNERGELERİNİ YÜZDE 88’DEN FAZLA YANITSIZ BIRAKTI
Süresinde yanıtlanmadığı için gelen kağıtlarda yayınlanan soru önergelerinde ise Adalet Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı birinci oldu.
Adalet Bakanlığına sunulan bin 936 soru önergesinin yüzde 88,63’e denk gelen bin 716 tanesi süresi içinde yanıtlanmadı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ise benzer bir oran karşımıza çıkıyor. 998 Soru önergesinin yüzde 88,37’si olan 882 tanesi yanıtlanmadı.
Yanıt vermeyen bakanlıklarda üçüncü sırada yüzde 80,19’la İçişleri Bakanlığı yer alıyor. Bin 11 soru önergesinin 891’i yanıtlanmadı.
Gamze Akkuş İlgezdi, “Demokrasi daha da güçlenecek nidaları ile getirdikleri yeni sistemle amaçladıklarının aslında milli iradeyi ortadan kaldırmak olduğu denetimi fiilen yok eden zihniyetleri gösteriyor. Bir bakanlık kendisini denetleme görevi olan milletvekillerin sorularının yüzde 99,5’ine yanıtlamıyor. Böyle bir oran olabilir mi? Bu bakanlar görevlerini suiistimal etmektedir. Genel olarak zaten yanıt verme oranının yüzde 10 bile olmaması yeni sistemin denetimden kaçtığının kanıtı” dedi.