Hoşgeldiniz  

YENİ İMAR YÖNETMELİĞİ ‘YATAY MİMARİ’Yİ TEŞVİK EDİYOR

admin | 28 Haziran 2017 | Ataşehir, Emlak, Genel, İstanbul, Kentsel Dönüşüm, Manşet, Özel Haber, Türkiye, Üst Manşet A- A+

ÇŞB tarafından hazırlanıp Başbakanlığa gönderilen 1 Temmuz’da uygulanması beklenen yeni imar plan yönetmeliği, yüzde 60’a çıkabilen oturumla yatay yapılaşmayı teşvik ediyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imarda bazı yeni düzenlemeleri kapsayan yönetmelik taslağının hazırlığını tamamlayarak Başbakanlığa gönderdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan son şekli verilerek Başbakanlığa gönderilen, 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik yatay mimari ile şehirleşmeyi teşvik ediyor.

İmar planlamasında birçok değişikliğin yer aldığı yatay mimari teşvik edilerek “şehirlerin dikey değil, yatay gelişmesi”nin hedeflendiği yönetmelik taslağı Başbakanlık tarafından onaylanarak 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

YENİ İMAR YÖNETMELİĞİ YATAY MİMARİYİ TEŞVİK EDİYOR

Yatay mimari teşvik edilerek şehirlerin yatay gelişmesinin hedeflendiği planda yer alan en önemli değişiklikle, arsa üzerindeki bina oturum alanını %40’tan % 60’a çıkartan plan yatay şehirleşmenin önünü açıyor.

AYNI EMSAL İÇİN 3 KAT YERİNE 2 KAT

Arsa üzerinde inşaat taban alanının %60’a kadar genişlemesine izin veren yeni yönetmelikle; önceden aynı büyüklükteki arsada emsal tamamlamak için 3 kat gerekirken, düzenlemeyle aynı metrekare inşaat alanında 2 kat ile emsali karşılayabilecek.

YENİ YÖNETMELİKTE (1+0) STÜDYO DAİREYE İZİN YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni plan yönetmenliği taslağındaki düzenlemeler arasında; 1+0 stüdyo dairelerin yeni imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması da yer alıyor.

Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla, il ve büyükşehir belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan da tanınıyor.

%40 TABAN ALANI SINIRI %60’A KADAR ÇIKARILABİLECEK

Mevcut yönetmelikte ayrık veya blok nizam parsellerde yapının oturacağı alan, parselin yüzde 40’ını geçemiyordu. Yeni yönetmelik taslağında ise emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde, çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla yüzde 40 olan taban alanı sınırı yüzde 60’a kadar çıkarılabilecek. Böylece yatay mimarinin teşvik edilmesi planlanıyor.

YOLA CEPHE ZEMİN KATLARDA TİCARİ ALANA İZİN

Çever ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen yeni yönetmelikle, yol cephe konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin veriliyor.

TİCARET ALANINDA GAYRI SIHHİ, GÜRÜLTÜ VE KİRLİLİK KOŞULU

Yönetmelikle getirlen değişikliğe göre, bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkan, kuaför, terzi, muayenehane,  fizik tedavi müessesesi, sağlık kabini ile aile sağlığı, ağız ve diş sağlığı, diyaliz, psikoteknik değerlendirme, üremeye yardımcı tedavi, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

7 -8 KATLI RİSKLİ GECEKONDU ALANLARINDA DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞMEZ

Yatay mimariye teşvik öngören düzenlemenin yeni planlanan alanlarda sonuç alınabileceğinin altını çizen uzmanlar, “Kentsel Dönüşüm” alanlarındaki arazilerin önemli bir kısmının yoğun şekilde yapılaşmış olduğuna dikkat çekerek, dikeye dönüşüm dikkate alınmadan arsanın tamamında yapılan  7 -8 katlı riskli yapı stoklarının yer aldığı gecekondu bölgelerindeki kentsel dönüşüm alanlarında dönüşümün gerçekleştirilemeyeceği, dönüşüm için müteahhit firmalarına finans desteğinin sağlanmasına ihtiyaç duyulacağı iddia ediyorlar.

SERBEST OTURUM, YEŞİL ALAN ORANINI AZALTIR

Öte yandan yeşil alanların az olduğu, yoğun yapılaşma olan şehirlerde arsa üzerinde bina oturumunun %60 sınırıyla serbest bırakılmasının kent yaşamı için gerekli olan ortak yaşam alanlarının azalmasına neden olacağına dikkat çeken uzmanlar, düzenlemenin yoğunlaştıkça toprağın azalığına işaret edilen kentlerde peyzaj sorununun ortaya çıkmasına nefes alacak peyzaj, bitki dokusunu oluşturacak yeşil alanların azalmasına neden olacağına vurgu yapıyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.