İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, tarihi geçmişi 800 yıla kadar dayanan Anadolu Kavağı`ndaki antik Yoros Kalesi`nde incelemelerde bulundu.
İstanbul`u seviyorsak tarihine sahip çıkmalıyız
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan ağzında, Anadolu yakasındaki son nokta olan Poyrazköy’de yer alan ve İstanbul Üniversitesi tarafından arkeolojik kazı yapılan tarihi Yoros Kalesi’nde incelemelerde bulundu.
Vali Mutlu’ya; İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Beykoz Kaymakamı Aydın Ergür, Yoros Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Bizans Sanatı Tarihçisi Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın’ın ve arkeoloji ekibi eşlik etti.
Aradan geçen yüzyıla ve insanların hor kullanımına karşın 16 metreyi bulan iki kulesi hâlâ dimdik ayakta duran Yoros Kalesi’ndeki kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor. Kazı alanına giderek çalışmaları yerinde gören Vali Mutlu, “İstanbul, her köşesi ile insanı etkileyen bir şehir. İstanbul’u seviyorsak tarihine sahip çıkmalıyız, yapılan araştırmalara destek vermeliyiz. Yoros Kalesi de bu eserlerimizden bir tanesi. İstanbul Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü çalışmaların ardından bu tarihi mekânın eşsiz manzarasında 24 saat İstanbul’u izleyebileceğiz” dedi.
Vali Mutlu: Ortaya çıkan eserler İstanbul’umuzun tarihini aydınlatıyor
Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda İstanbul’a ait tarihi bilgilerin artacağını ve geçmişin daha iyi aydınlanacağını belirten Vali Mutlu, yaşadığımız şehrin tarihini her geçen gün yapılan çalışmalar ile ortaya çıkan eserler sonucu öğrendiklerini söyledi. Marmaray kazı çalışmaları sırasında Yenikapı’da bulunan bulgular ile İstanbul’un 8 bin 500 yıla kadar ulaşan ayak izlerini tespit etmelerinin de önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Vali Mutlu, “Bunlar İstanbul’un zenginliğini arttırıyor. Ama bu zenginlik her köşede farklı bir şekilde gizli. Bu gizliliklerden bir tanesi de 1200’lü yıllara kadar geçmişi bulunan Yoros Kalesi. Burada sürdürülen hızlı çalışmalar ile İstanbul’un tarihine ulaşma noktasında önemli bir bilgi de açığa çıkacak ve İstanbul’un geçmişi biraz daha aydınlanmış olacak. Ortaya çıkacak bu güzel tabloyu tüm İstanbulluların görmesi gerekir” şeklinde konuştu.
“Çalışmalara destek vermeye hazırız”
Basın mensuplarının “Valilik bu arkeolojik kazıya destek verecek mi?” sorusuna da Vali Mutlu, şu ifadeler ile yanıt verdi:
“Bizim burada bütçe itibariyle çok daha destek vermemiz lazım. Biz istiyoruz ki, en az 6 aylık çalışma süresi boyunca kendilerine kaynak ayıralım. Yılda 1,5 ay yerine yılda 6 ay kazı ekibimiz burada çalışsın istiyoruz. Bütçemize bakarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu desteği vermeye hazırız”
Bütçe konusunda kesin bir rakam vermekten kaçınan Mutlu, ” İhtiyaç ne hissediyorlarsa onlardan teklif gelecek bizler değerlendireceğiz ” dedi. İl Kültür Müdürü Bilgili`nin bütçeyle ilgili ” 500 – 750 milyar lira arası ” cümlesine ise, Mutlu, ” Yani bakalım. Belki biraz daha da fazla verebiliriz. Elimizden gelen desteği vereceğiz. Bütçeye bakacağız. Bu desteği vermeye hazırız ” şeklinde karşılık verdi.
Yoros, İstanbul’un tek Ortaçağ kalesi
Kazı çalışmalarını yürüten İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Bizans Sanatı Tarihçisi Prof. Dr. AsnuBilban Yalçın da çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yoros’un adının kutsal yer anlamına gelen Hieron’dan geldiğini belirten Yalçın, “Hem Marmara hem de Karadeniz’e açılacak gemilerin buraya gelip dua ettiği, adaklar adadığı tahmin ediliyor. Bizans Venedik ittifakı ile Osmanlı Ceneviz ittifakı sırasında burada çok büyük deniz savaşları olmuş. Boğaz’ın bu noktasında çok fazla da batık olduğu tahmin ediliyor.Kale sık sık el değiştiriyor. Sürekli savaşlara maruz kalıyor. Osmanlı’da gümrük ve garnizon olarak kullanılıyor. Yoros, İstanbul’un tek Ortaçağ kalesidir” bilgilerini verdi.
Savunma amacıyla yapılmış
O dönemde Bizans’ın en büyük tehdidin Rus akınları olduğunu ifade eden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle bir savunma amacıyla Yoros Kalesi’nin 12. yüzyılın sonlarında 13. yüzyılın başlarında yapıldığını tahmin ediyoruz. Aynı kaleden Avrupa Yakası’nda da var. Ancak Avrupa Yakası’ndaki kaleden geriye çok az kalıntı var. Bazı kaynaklar iki kale arasında Boğaz’a zincir çekildiğini yazıyor ancak bugüne kadar bir ize rastlamadık.”
Gezi sonrasında Vali Mutlu, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın ve ekibini tebrik ederken “İstanbul’umuzu tanımak isteyenler için çok güzel bir araştırma yapıyorsunuz. İstanbul’un tarihini aydınlatıyorsunuz” ifadelerini kullandı.