Bahçeşehir Üniversitesi ve Romen Kültür Merkezi Almanya, İspanya, Romanya, Uruguay ve Türkiye’den “ŞİİR HAYATTIR, HAYAT ŞİİRDİR” konulu uluslararası şiir buluşmasına sahne oldu.
ULUSLARARASI UNESCO DÜNYA ŞİİR KUTLAMALARI DOSTLUK RÜZGÂRLARI ESTİRDİ
Bahçeşehir Üniversitesi ve Romen Kültür Merkezi uluslararası şiir buluşmasına sahne oldu.
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile Liceo Poetico de Benidorm adlı uluslararası Şiir Kuruluşunun Istanbul’daki Romen Kültür Merkezi ile birlikte düzenlediği, ŞİİR HAYATTIR, HAYAT ŞİİRDİR sloganı ile gerçekleştirilen etkinliğe Almanya, İspanya, Romanya, Uruguay ve Türkiye’den şairler katıldı. Üç Deniz Yazarlar ve Çevirmenler Konseyi Başkanı Gino Lineweber, Dünya Folklor Birliği Başkanı Prof. Dr. Dorel Cosma ve Liceo Poetico de Benidorm Başkanı Julio Pavaretti ile birlikte, dünya çapında ünlü tango şarkıcısı Juan Carlos Tajes, Patricia Cuenca ve Pilar de Juan İspanya’dan; Zorin Diaconescu Romanya’dan katılan uluslararası konuk şairler oldu. Türkiye’den katılan şairler Haydar Ergülen, Hilal Karahan, Mesut Şenol, Elçin Sevgi Suçin, Osman Öztürk ve Gülbahar Ünlü’ydü.
Etkinliklerin ilk gününde Bahçeşehir Üniversitesi Radyosunda uluslararası şairler dinleyicilere Türkçe, Almanca, Romence ve İspanyolca dillerinde şiirlerini seslendirdi. Daha sonra Fazıl Say Salonunda dinleyiciler konuk şairlerin şiirlerini Türkçe, İngilizce ve kendi dillerinde dinleyip şairlere sorular yöneltti.
İstanbul’un Sultanahmet Meydanını, müzeleri, Kapalıçarşı’yı ve Mısır Çarşısını gezen şairler, İstanbul metrosunda müzik yapan gençlere katıldı, onların müziği eşliğinde dans etti.
Türk ve yabancı şairlerin İstanbul’da ikinci günü Taksim Sıraselviler Caddesindeki Romen Kültür Merkezinde geçirdiler. Burada Türk ve Romen şairlerin çoklu dilde ortaklaşa yayınlanan kitaplarının tanıtımı yapıldı. Üç Deniz Topluluğu kurucusu Ferda Ereren bağlaması ve sesiyle, ülkeler müziklerinden örnekler sundu ve büyük alkış topladı.
Şiirin, müziğin gücü bir kez daha sınırları ortadan kaldırmıştı. Akdeniz ve Balkan toplumlarının ve kültürlerinin ortaklaştıkları müzik, sanat ve edebiyat sevgisinin somutlaştığı etkinliklerde, Uluslararası Liceo Poetice de Benidorm Şiir Kuruluşunun Türkiye Temsilcisi Mesut Şenol şunları söyledi: “Şiir insanlık tarihinde her zaman var olmuştur. Şiir, insan olmanın, insani duyguları en etkili şekilde anlatmanın yoludur. Dolayısıyla şiir hayattır, hayat da şiirdir, şiir gibi olmalıdır.”
Etkinliklerin üniversite ayağının koordinatörü olan Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı yaptığı konuşmada, şiirin toplumlara güç ve dayanışma duygusu verdiğini ifade etti.
Üç Deniz Yazarlar ve Çevirmenler Konseyi Başkanı Gino Lineweber ise, şiirle yoğrulan, şiir üreten, şairlerle bir araya gelen kişilerin dünyasının zenginleştiğini ve büyüdüğünü, şiirin bir yolculuk olduğunu ve şairin birçok ülkeye gidip diğer şairlerle tanışmasını sağlayan bir araç olduğunu vurguladı.
Liceo Poetico de Benidorm Başkanı Julio Pavanetti de, sözün ve şiirin gücünün, insanlığın sorunlarını aşmada yardımcı olacağını ve şiirle insanın birlikte var oluşunun kutlanması gereken bir olgu olduğunu belirtti.
Uluslararası tango şarkıcısı ve şair Juan Carlos Tajes, insanlığın sınırlarının Kuzey ve Güney kutupları ile Doğu ve Batı arasındaki her yer olduğunu söyleyerek, dünya ve şiir kardeşliğini tarif etti.
Veda gecesinde birbirlerinden zor ayrılan Türk ve yabancı konuk şairler, akordeon sanatçısı Dr. Tezernur Gücükoğlu’nun tatlı tango ve diğer sevilen Türkçe ve diğer dillerdeki şarkılarına katıldı, dans etti.
HABER – Fotoğraflar: Kadir İncesu