Türkçenin devlet dili olarak kabul edilişinin 740’ıncı yılı kutlamaları kapsamında İstanbul İl MEM adına Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi tarafından Ataşehir’de tören düzenledi.
Recep Kenan/itvhaber.com
Türkçenin Karaman Devleti tarafından devlet dili olarak kabul edilişinin 740’ıncı yılında Türk Dil Bayramı, Akın Sertçelik Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi tarafından hazırlanan programla kutlandı.
Akın Sertçelik Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen törene İstanbul İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Coşkun, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, Şube Müdürleri Ali Eroğlu ve Orhan Kuzu, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının yaptığı açılış konuşmasında, günün anlamı ve öneminde dikkat çeken Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Osman Bozali, Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanla Türkçe’yi devlet dili olarak ilan ettiğinin altını çizip, “Medeniyet Dili Türkçem Yarışması” ödül törenine hoş geldiniz” diyerek; “13 Mayıs 1277’de çıkardığı fermanla; ‘Bundan sonra Divanda, Dergahta ve Bergahta, Mecliste ve Meydanda Türkçeden Başka Dil Kullanılmayacaktır.’diyen Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeyi resmi dil ilan etmiştir. Böylelikle askeri başarıların yanında, Sosyal ve kültürel alanda da büyük başarıların oluşması sağlanmıştır. Dil milleti oluşturan en önemli kültür öğesidir. Bir devletin bağımsızlık sembollerinden biri bayraksa diğeri dildir. Bu bağlamda 7 bin yıllık Türk Tarihine baktığımız da, milletimiz güzel Türkçemiz sayesinde, kalıcı bir kültür ve medeniyet oluşturmuş, edebiyat ve sanatta birçok eser meydana getirmiştir” dedi.
Devletlerin ayakta kalması ve bekasının kendi kültür ve medeniyetini korumaktan geçtiğinin altını çizen Bozali, geçmişte olduğu gibi, bu gün de yarın da, 740 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Beyin dilimize gösterdiği duyarlılığı, bireyler olarak yaşamalı ve nesillere aktarmamız gerektiğini kaydederek; “Dünyanın en zengin ve köklü dillerinden biri olan Türkçemizin Devlet dili olarak kabul edilmesi devletimize ve milletimize hayırlı olsun.”ifadeleri ile konuşmasını tamamladı.
Türkçenin yaygınlaştırılması konusunda hedeflerinin olduğunu ifade eden Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr Ertuğrul Bilican İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bu konuda projesi olduğunu kaydederek; “Bosna-Hersek’te Türkçenin seçimlik dil olması için özel çalışmamız var. Belirlediğimiz kardeş okullarımızda Türkçenin seçmeli dil olması için çalışıyoruz. İl müdürlüğümüzün bu çalışması Bakanlık tarafından da takdir gördü” dedi.
Yabancı bir ülkede Türkçe konuşulduğunu görmenin mutluluk verdiğini kaydeden Ertuğrul Bilican, Türkçenin yaygınlaştırılması konusunda ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceklerini vurguladığı konuşmasında; “Eğer Türk milleti olarak ayakta duracaksak, ekonomimizi güçlendirme hedefimiz varsa, 2023 vizyonu ile yürüyeceksek; bu yürüyüş Türk dili ile olacaktır. Mutlaka okumalıyız ve Türkçe terimleri tam telaffuz etmeliyiz. Bir medeniyetten söz ediyorsak mutlaka onun bir dili olması gerekir. Gelecekten bahsediyorsak, bilimde söz sahibi olmak istiyorsak bunun kendi dilimizle olması gerekir. Bu miras bize ecdadımızdan kalmıştır. Bu mirası yaşatmanın yolu da Türkçeye sahip çıkmaktan geçer.”ifadelerini kullandı.
İstanbul İl genelinde düzenlenen” Medeniyetin Sesi Türkçem” konulu kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri İl MEM Yardımcısı ve İlçe MEM ile şube müdürünün yer aldığı protokol tarafından verildi.
Türk Dili Bayramı kutlamasının son bölümünde sahne alan Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin sazları eşliğinde yine öğrencilerin seslendirdiği türküler salondan yoğun beğeni aldı.