admin | 27 Ocak 2018 | Asker, Ataşehir Belediyesi, Emlak, Kentsel Dönüşüm
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul ilinde riskli yapılarda satış yetkisini ilçe belediyelerine devretti.
11/01/2018 tarihli bilgi paylaşımımda, çok güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre riskli yapılarda satış yetkisinin ilçe belediyelerine devredileceğini bu tarihin de 15 Ocak 2018 tarihinde olabileceğini belirtilmişti.
Avukat Ali Rıza İlgezdi tarafından yapılan açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü İstanbul ilinde riskli yapılarda satış yetkisini ilçe belediyelerine devretti.
RİSKLİ YAPILARDA SATIŞ YETKİSİ İLÇE BELEDİYELERİNE DEVREDİLDİ
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kanun kapsamındaki riskli yapıların yerine yapılacak yeni uygulamalar konusunda hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayanların arsa paylarının; anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılmasına ilişkin iş ve iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlık Makamı’nın 08.01.2018 tarihli ve 4840 sayılı Olur’u ile 01.02.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere İSTANBUL’DAKİ BÜTÜN İLÇE BELEDİYELERİNE YETKİ DEVRİ YAPILDI.
Bu kapsamda 6306 sayılı yasa kapsamında yapılacak satış işlemleri için 01.02.2018 tarihine kadar yapılacak satış işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılacak. 01.02.2018 tarihinden sonraki satış işlemleri ise İstanbul’da ilçe belediyeleri tarafından yürütülecek.
İstanbul ilçe belediyelerinde bu kapsamda;
1) 6306 sayılı yasa kapsamında satışı yapılacak arsa paylarının rayiç değerinin tespit etmek ve devamında satış işlemlerini gerçekleştirmek üzere biri başkan ikisi üye olmak üzere en az 3 kişiden teşkil edilecek “Bedel Tespit Komisyonu ile Satış Komisyonu” kurulacak.
2) Satış işlemleri için müracaatta bulunulduğunda öncelikle maliklerin üçte iki çoğunlukla anlaştığı ve üçte birin içinde kalan paydaşlara teklifte bulunulduğunun tespit edilmesi gerekecek.
3) Satılacak hissenin değeri belirlenirken malikler tarafından riskli yapının değeri tespit edilmişse riskli yapının değeri de göz önünde bulundurulacaktır. Ancak riskli yapının değeri tespit edilmemiş ise kanunda arsa payının satışı öngörüldüğünden arsa değeri üzerinden de satış yapılabilecektir.
4) Hissesi satılacak paydaşlara mutlaka 7201 sayılı Tebligat Kanunu kapsamında tebligat yapılması gerekecektir.
5) Satışa ilişkin maliklere yapılacak tebligat ile birlikte satışı yapılacak payın tapu kütüğünün beyanlar hanesine “6306 sayılı Kanuna göre satış işlemine tabi olduğu ve satışa veya taşınmazın devrini gerektiren benzeri bir işleme tabi tutulamayacağı” yönünde belirtme yapılması için ilgili Tapu Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulması gerekecektir.
6) Satılacak hisse üzerindeki ipotek, haciz, ihtiyati haciz, intifa hakkı gibi hak ve şerhler satış bedeli üzerinde de devam edecektir.
7) Satış işlemi tamamlanıp karara bağlanmadan önce hisseleri satılacak maliklerin üçte iki çoğunluk tarafından alınan kararı kabul etmeleri ve üçte iki çoğunluk ile alınan karar doğrultusunda yapılan sözleşmeyi ve yapılacak uygulamanın gerektirdiği diğer belgeleri imzalayacaklarını beyan etmeleri halinde Satış Komisyonu tarafından makul süre verilecek, bu sürede şerhsiz olarak imzalanması halinde satış işlemi geçersiz sayılacaktır. Satış işleminin geçersiz sayıldığı günden itibaren 90 gün içinde sözleşme imzalanmaması halinde satış devam edecektir.
8) Satış yapılacak taşınmazla ilgili olarak açılmış olan herhangi bir davada 6306 sayılı yasa kapsamında satış yapılmasına engel teşkil edecek taşınmazdaki hissenin üçüncü kişilere satışının engellenmesi yönünde verilmiş bir karar ihtiyati tedbir veya yürütmenin durdurulması kararı yok ise sırf dava açılmış olması veya davanın devam ediyor olması 6306 sayılı yasa kapsamında satış işlemi yapılmasına engel teşkil etmeyecek.
Kaynak: Av. Ali Rıza İlgezdi