Ramazan ayında oruç tutarken beslenmenizde ve yaşantınızda yapacağınız ufak değişiklikler, daha zinde olmanızı sağlayacak ve orucun vücudunuzdaki faydalı etkisini artıracaktır.
Uzmanlar tarafından yapılan tavsiyelere göre, 17 saat varan oruç süresinde baş ağrısı ve hazımsızlık gibi minör, böbrek ve sindirim sorunları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sürede sağlıklı kalmak, dengeli bir diyeti sürdürmek ve hijyenik besinleri tüketmek önemlidir. Ramzan’da normal vücut ağırlığımızı korumak, ağırlık kaybetmemek veya ağırlık kazanmamayı destekleyecek şekilde olmalıdır.
Oruç tutarken beslenmenizde ve yaşantınızda yapacağınız ufak değişiklikler, gün boyu daha zinde olmanızı sağlayacak ve orucun vücudunuzdaki faydalı etkisini artıracaktır.
Ramazan Ayı İçin Beslenme Önerileri:
- Mutlaka sahur yapın. Sadece iftarda ve sonrasında yemek yediğinizde oldukça uzun süreli bir açlık ve susuzluk yaşayacağınızdan, özellikle Ramazan’ın ilk günlerinde vücudunuz adapte olana dek sahura kalkmanız önerilir. Sahur, gün içindeki dayanıklılığınız açısından çok önemlidir.
- Ramazan ayının coşku ve heyecanıyla beraber yenen iftar yemekleri ve sonrasındaki sohbetlerle uyku saatleri gecikebiliyor. Sahura kalkabilmek için erken yatmanız gerekir. En geç 23.00-23.30 saatlerinde uykuya geçmenizi öneriyoruz.
- Sahur ve iftar arasındaki süre sıcakların artmasıyla sizi zora sokabilir. Çünkü terleme ile daha fazla su ve mineral kaybedilecektir. Bu durum konsantrasyon ve dikkati olumsuz etkiler. Özellikle sahur öğününde vücudun sıvı ihtiyacını artıracak besinlerden uzak durmanız gerekir. Salamura zeytinler yerine tuzsuz zeytinler, tuz içeriği yüksek tulum benzeri peynirler yerine az tuzlu ve suda bekletilmiş peynir çeşitleri tercih edilmelidir. Sucuk ve salam gibi şarküteri ürünleri de yüksek miktarda tuz ve baharat içeriği yanı sıra sarımsak içeriği sebebiyle gün içinde susuzluğu artırarak sizi zorlayabilir. Et türü olarak ise eğer seviyorsanız; füme çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
- Sindirimi uzun süren besinleri tercih etmemeye çalışın. Yağda kızartılmış besinler ve fazla miktarda proteinli yiyecekler tüketmek daha uzun süre tok tutacak gibi görünse de susuzluk hissini artırabilir.
- İftara başlarken bir miktar su yanı sıra damak zevkinize uygun olarak zeytin veya hurma tüketebilirsiniz. Ancak çok fazla su içmek yemeğin sindirimini güçleştirebilir. Yemek esnasında su ve içecek miktarını sınırlı tutmaya çalışın. Daha az sıvı ile bol bol çiğneyerek yapılan iftar yemeğini hem daha iyi hazmeder hem de daha az şişkinlik yaşarsınız.
- İftardan sonra sindirime yardımcı olmak için rezene ve kekik çaylarını tercih edebilirsiniz.
- İftar ve sahur arasındaki zamanda keyifle içilen siyah çay, yeşil çay ve kahve tüketimi, uykusuzluk ve huzursuzluğa neden olabilmektedir. Çünkü etki süresi 6 saate kadar uzayabilen kafein etken maddesini içerirler. Normalde kafeine karşı duyarlılığınız yoksa ve çay-kahve içip rahatça uyuyabiliyorsanız bu durum sizi etkilemeyecektir. Ancak yine de bu içecekler diüretik özellik göstererek su ve mineral kaybına sebep olabildiğinden tüketiminde dikkat edilmesini öneririz.
- Yoğurt ve kefir tüketimi Ramazan ayının da vazgeçilmezidir. Uzun açlık saatleri boyunca kendini yenileme fırsatı bulan sindirim sistemine probiyotik etkileri ve faydalarıyla çok iyi destek olurlar. Hem sahurda hem iftarda hem de yatmadan 1 saat kadar önce tüketmeniz uygundur.