CHP Ataşehir İlçe Örgütü Eğitim Sekreterliği’nin düzenlediği ‘Çarşamba Söyleşileri”nin konuğu Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç konu ise Atatürk, Cumhuriyet ve laiklik oldu.
Recep Kenan/itvhaber.com
Küçükbakkalköy’deki CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı’nda Eğitim Sekreterliği tarafından her hafta Çarşamba günleri konuk edilen uzaman alnında katılımcılarla söyleşi gerçekleştiriyor. Bu haftanın “Çarşamba söyleşileri” konuğu Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç, Atatürk ve Cumhuriyetin Temel İlkesi; Laiklik başlığı altında Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyeti kuruşu sırasında verdiği mücadele ile Cumhuriyetin en önemli ilkeleri arasında yer alan “Laiklik” ilkesinin tanımı konuları üzerine söyleşi gerçekleştirdi.
CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, Eğitim Sekreteri Güngör Gültekin’in de katıldığı söyleşide, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluşu sırasında yaşananları, dönemden kısa anılarla da örnekleyerek anlatan Orhan Çekiç, Laikliğin tanımına da açıklık getirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Korunmalı
İnançlara eşit mesafede durmayan günümüz iktidarının Cumhuriyetin laiklik ilkesi ile uyuşmayan uygulamalar yaptığını ifade eden Çekiç, kapatılmasını isteyenlerin aksine; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlenerek korunması gerektiğini savundu.
Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç, inanç sahipleri arasındaki Sunniler kadar Aleviler, Hıristiyanlar ve diğer inanç sahipleri ile Ateistlerin verdikleri vergileri ile bütçesi oluşan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sadece bir mezhebin mensuplarına değil diğer inanç mensubu vatandaşlara da hizmet verebilen kurum haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yunanistan Topraklarının Büyük Bir Kısmının Kilisenin
Batıdaki laikliğin bizde uygulanmasının doğru olmadığını belirten Orhan Çekiç, verdiği örnekte; Yunanistan topraklarının büyük bir kısmının Kiliseye ait olduğunu dolayısı ile Kilisenin görevlilerin giderlerini karşılayabildiğini söyledi. Fransa’da da benzer durum olduğunu ifade eden Çekiç, benzer bir laiklik uygulamasında Türkiye’de Diyanet bir inanç gurubunun giderlerini karşılarken başka inanç gurubunun giderlerini karşılamadığını söyledi.
“Yönetenler İnanç Özgürlüğüne Sahip Olmalı”
Laikliğin olmazsa olmazlarını üç başlıkta toplayan Çekiç; “Yönetenler inanç özgürlüğüne sahip olmalı. Devlet inanç özgürlüğü gözetip, düzenleme görevini yerine getirmeli. Gerektiği zaman kamu yararına kısıtlama getirmeli.
“Din Ve Devlet İşlerini Birbirinden Ayırmak Suretiyle”
Laikliğin tanımına “Suretiyle” ekleyerek yeni bir açılım getiren ve laiklik olmadan demokrasinin olamayacağını savunan Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç’in Laiklik tanımında; Din ve Devlet işlerini birbirinden ayırmak suretiyle biçiminde olmalıdır. Aynı zamanda Devletin temelinde demokrasinin olduğu düzendir laiklik” ilkelerine dikkat çekip; devleti yönetenlerin inanç özgürlüğüne sahip olmaları gerektiğini vurguladı.