Hoşgeldiniz  

OKUYAN TOPLUM, ‘KİTAPLA BARIŞMA SÖYLEŞİSİ’YLE ATAŞEHİR’DE

admin | 02 Ocak 2017 | Ataşehir, Eğitim, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Üst Manşet A- A+

habire_yahsi_ferhat_ozenokuma_aliskanligi-00Okuyan Toplum Projesi Yürütücüsü Okuma Araştırmacısı eğitimci Ferhat Özen Habire Yahşi Anadolu Lisesi’nde “Okuma Alışkanlığı ve Ekran Bağımlılığı” konulu seminer verdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Okuna araştırmacısı, emekli edebiyat öğretmeni, Ferhat Özen “Okuma Alışkanlığı ve Ekran Bağımlılığı” adıyla  “Okuyan toplum” projesi kapsamında, toplumda gelişen teknoloji ve ekran bağımlılığına dikkat çekip okuma alışkanlığı kazandırmak, ya da artırmak üzere seminerler veriyor.

Okuyan Toplum Projesi, Kitapla Barışma Söyleşileri kapsamında Ataşehir’de Habire Yahşi Anadolu Lisesi’nde öğrencilere “Okuma Alışkanlığı ve Ekran Bağımlılığı” konulu seminer veren “Okuyan toplum” projesi yürütücüsü Ferhat Özen, son zamanlarda akıllı telefonlarla daha da artan teknoloji ve ekran bağımlılığı konusunda farkındalık yaratarak, eksikliğine dikkat çektiği okuma alışkanlığı konusunda verdiği ip uçları ile kitap okuma sevgisini aşılamaya çalıştı.

OKUYAN TOPLUM PROJESİ, KİTAPLA BARIŞMA SÖYLEŞİLERİYLE OKULLARDA

Okuyan Toplum Projesi, Kitapla Barışma Söyleşileriyle,  Çorlu’dan sonra İstanbul’da Habire Yahşi Anadolu Lisesi’ndeydi. Aynı gün üç sunum gerçekleştiren Ferhat Özen, yaptığı açıklamada,  öğrencilerden aldığı geri bildirimleri okuyunca yorgunluğunu unuttuğunu söyledi. Sunum sonrası çok etkilendiklerini söyleyen öğrencilerse, geri bildirimlerde; “… bundan sonra” diye başlayan tümcelerinde, okuma heveslerinin arttığını yazıyordu.

BİN OKULA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUM

Bugün Ataşehir’deki sunumla  765.  okula ulaşmış olduğunu kaydeden  Okuma Araştırmacısı ve Okuyan Toplum Projesi yürütücüsü Ferhat Özen, sunum sonrası yaptığı açıklamada, bin okula ulaşmayı hedefleyerek, daha çok öğrenciye okuma sevgisi kazandırmayı amaçladığını belirtirken; “Yetiştirmeyi düşündüğüm genç öğretmenlerle,  aç tavuk gibi,  bu çalışmanın Türkiye’deki 38 bin okula ulaşması düşünü kuruyorum”  dedi.

OKUMAK, DERİN DÜŞÜNMEKTİR  

Eğitimci Ferhat Özen, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;  “Aslında okumak, derin düşünmek demektir. Beyinde, kan dolaşımı gibi düşünce dolaşımının da olması demektir.  Doğru seçilmiş metinler okuyan beyinde, yaratıcılık sistemi ve ön beyin korteksi çalışmaya başlıyor… Beyinde hücre yıkımının sona ermesiyle, düşünme becerileri yanında, sol beyin lobundaki dil bölgesi gelişebiliyor” şeklindeki açıklamasında şu örneğe yer verdi:
“Okurken gözlerimiz şaşırtıcı biçimde sayfa boyunca saniyede üç dört kez 100 ile 200 derecelik sıçramalar yapar. Bu hareket, ayrımında olamayacağımız kadar hızlıdır. Çünkü basılı sembollerin anlamı, bu kısa duraklamalarda deşifre edilerek (çözümlenerek) beynimize gönderilir.”  (Burkes Hedges)

Edebiyat Öğretmeni Türkay  Savat öğretmenin  girişimiyle  gerçekleşen   ilk sunumun ardından,  Okul Müdürü Bestem AtarEğitimci, Yazar ve Okuma Araştırmacısı  Ferhat Özen‘e  okul adına bir plaketle teşekkür etti.  Özen de plaket  için teşekkür ederken, okuma kültürüne verdikleri  önem, gösterdikleri duyarlılık nedeniyle, Edebiyat Zümresiyle Türkay  Savat  öğretmeni ve   Okul Müdürü Bestem Atar‘ı kutladı.

FERHAT ÖZEN KİMDİR?

Okuma Araştırması alanında on beş yıldır çalışan bir eğitimci. Anadili eğitiminin sağlam ve iyi metinler okumaktan ve onları anlamaktan geçtiği bilinciyle Türkçe ve edebiyat derslerini okuma eğitimi merkezli işledi ve bunu savundu. Bu konuda yaptığı sorgulamalar Özen’i Okuma Araştırmasına yöneltti. İlk araştırmasını Ulaslararası Demokratik Eğitim Kurultayına (2-6 Şubat 1998,Ankara) bireysel bildiri olarak sundu. “Türkiye’de Okuma Alışkanlığı ve Öğretmenin Sorumluluğu” başlıklı bildirisi, basında büyük ilgi gördü. Bunun üzerine, üç yıl süren bir çalışmayla bu bildiriyi genişleterek kitaplaştırdı.

Okuma Araştırması alanındaki bu ilk kitabı “Türkiye’de Okuma Alışkanlığı” (Neden Okumuyoruz? Neden Okumalıyız? Nasıl Okumalıyız ? Neler Okumalıyız?) başlığıyla Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı(2001) Özen’in Türk ve Dünya Edebiyatında okuma üstüne yazılmış denemeler, yazılar konusunda bir araştırma ve incelemesi de bulunuyor. Bu incelemesi Kadıköy Belediyesi’nce “Bizi Kitaplar Kurtarır” adıyla yayınlandı. (Bizi Kitaplar Kurtarır, Araştırma-İnceleme, Kadıköy Belediyesi Okuyan Toplum Projesi 2008) Özen ‘in ayrıca “Okullarda Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?” başlığıyla Milli Eğitim Bakanlığına sunduğu bir de proje çalışması bulunuyor. Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap,Türk Dili Dergisi, Eğitim İletişim, Berfin Bahar … gibi çeşitli dergi ve gazetelerde okuma araştırmaları üstüne yazıları yayınlanıyor.

Sahibi ve yürütücüsü olduğu “Okuyan Toplum Projesi” okullarda büyük ilgi gören Ferhat Özen, okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla halka açık alanlarda, AVM ve parklarda söyleşiler ve toplu okuma uygulamaları düzenleyerek okuyan insan figürünü yaygınlaştırmak için de özgün çalışmalar yürütüyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.