Barbaros Mahallesi Kurbağalı Dere Islah Alanındaki kalan hak sahiplerinin sorunlarının çözümü çalışmaların İSKİ’nin uzlaşmaz tutumu nedeniyle tıkandığı iddia ediliyor.
Recep Kenan/itvhaber.com
Ercan Ersin, “TOKİ’ye ait olan bu bölge için anlaşma sağlandı. Toplam sorunlu konut sayısı 400 küsur. Bunun bir kısmı İl Özel İdaresi’nin okul alanında. Bir kısmı yeşil alanda, bir kısmı dere bandında, bir kısmı da ıslah planının içerisinde.”
Barbaros Mahallesi’nin imar planı kapsamında sorunlu üç bölgesi var. Bunlardan biri Kurbağalı Dere Islah alanının dışında kalan Kurbağalı Dere kenarındaki bant. Alınan bilgiye göre burada Ataşehir Belediyesi, TOKİ ve hak sahipleri ile anlaşmaya varılarak protokol yapıldı. Bölgede yer alan İl Özel İdaresi’ne ait olan alanda görüşmeler sürüyor. En büyük sorun Kurbağalı Dere Islah alanında kalan bölgede… İSKİ’ye ait olan dere ıslah alanı içerisinde kalan bölümde hiçbir gelişme yok. Alınan bilgiye ve iddialara göre İSKİ bölgede vatandaşı ve ilçe belediyesini dikkate alan bir çalışmada yer almak istemiyor. Yine iddialara göre daha önce de örneğinde olduğu gibi, dere ıslah alanındaki yıkılacak ve boşaltılacak evler yerine hak sahiplerine değeri 250 -300 bin lira olan Tuzla yada daha başka yerden daire vermek istiyor. Ataşehir Belediyesi’nin daha önceki uygulamasını kabul eden hak sahiplerine Emek Evlerde 600 – 700 bin liralık daireleri 50 – 60 bin lira borçlandırarak vermiş olduğu hatırlatılıyor. Benzer durumda İSKİ’nin Tuzla’da 250 -300 bin lira olan daireleri 150 bin lira borçlandırarak verdiği iddia ediliyor.
EN ÖNEMLİ SORUNUN İSKİ ALANINDA
Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Barbaros Mahalle Muhtarı Ercan Ersin, Recep Kenan aracılığı ile itvhaber.com’a ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Ercan, üç ayrı sorun olarak belirlediği ve dile getirdiği bölge ile ilgili en önemli sorunun İSKİ alanındaki hak sahipleri olduğunu, İSKİ’nin konu ile ilgili çözüm görüşmelerine katılmayı kabul etmediğini söyledi.
BİR ADIMDA NAİM BAŞKANIMIZDAN BEKLİYORUZ
İSKİ Islah bandı dışında kalan TOKİ’ye ait olan bölgede protokol yapıldığını, büyük ölçüde sorunun çözüldüğünü ifade eden Muhtar Ercan Ersin, Recep Kenan aracılığı ile itvhaber.com’a yaptığı açıklamada; “ İl Özel İdaresi’nin olduğu alanda sıkıntımız var. O alanda 80 hanemiz var. Mahkeme devam ediyor. AK Parti İlçe Başkanı Sayın Naim Yağcı’yı vatandaşlarla görüştürdük. Bu konun çözüme gittiğini, bize yardımcı olacağını söyledi. Oradaki bir alanda imar durumu olduğunu, Kendisine, TOKİ ile anlaşıp buradaki insanlara buradan birer daire vererek bu işi çözmeye çalışacağımızı söyledik. Dördüncü görüşmemizi en kısa sürede gerçekleştirerek bu konuda bir adımda Sayın Naim Yağcı Başkanımızdan bekliyoruz. Başkanımızın bir el atmasıyla inşallah bu sorunu da çözmüş olacağız” ifadelerine yer verdi.
BU İNSANLAR ORTALAMA 40-45 YILDIR BURADA OTURUYOR
Ataşehir’de dere yataklarının yıllardan beri büyük bir sorun olarak gündemde olduğunu, zaman zaman yaşanan seller ve baskınlarla da gündeme geldiğini hatırlatan, Ataşehir’in iki uç sosyo-ekonomik yapısını bünyesinde barındıran Barbaros Mahallesi’nin muhtarı Ercan Ersin, konuyla muhtar olduğu günden bugüne uğraştığını ve hala da uğraşıyor olduğunun altını çizerek; “Kurbağalı Dere ile kolları kenarı ile koruma bandında oturan sakinlerin 80’li yıllarda af ile birlikte yatırdıkları paralar karşılığında hiçbir şey verilmemiş. Bu insanlar ortalama 40-45 yıldır burada oturuyorlar. 80’li yıllarda çıkan aftan beri beyannamelerini vererek vergilerini ödüyorlar. Devletten tüm hizmetleri aldılar. Buradaki tek sıkıntı, oturdukları yerlerinin rayiç bedeli üzerinden kendilerine verilmesi olayıdır. Ne kadar acıdır ki, her seçim döneminde; “ayırt etmeden söylüyorum” gelen tüm siyasiler bu sorunu çözeceklerini söyleyenler, seçimden sonra bir vatandaşımızın kapısını çalmadı” diye konuştu.
KADIKÖY BELEDİYESİ İLE TOKİ ARASINDA BİR PROTOKOL İMZALANMIŞ
Bölgeyle ilgili 2005 yılında Kadıköy Belediyesi ile TOKİ arasında bir protokol imzalanmış olduğunu, dere ıslah bandının dışında yeşil alanda kalan bölgeyi kapsayan bir protokol olduğunu vurgulayan Ercan Ersin, ilçe olmasıyla birlikte yapılan protokolün Ataşehir’e devredildiğini kaydederek, “Bugün itibariyle Ataşehir Belediyesi tarafından bu konunun bitirildiğine dair bilgileri aldık. Artık buradaki hak sahiplerini elindeki makbuz ve evrakları ile birlikte Ataşehir Belediyesi’ne çağırıyoruz. Hak sahiplerine Emek Evler’de; tahminen 50-55 bin TL borçlandırılarak, aylık 200 TL ödemeli, değeri 600-700 bin civarında olan dairelerden verilecek. TOKİ protokolü ile ilgili olarak verilecek daire sayısını 232 olarak biliyorum” ifadelerin kullandı.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ MAĞDURİYETİ GİDERMEK İSTİYOR, İSKİ YANAŞMIYOR
Dere Islah planının içerisinde olanların sorunun İSKİ ile çözülmesi gerektiğini, alanda yasal tarafın İSKİ olduğunu belirten Ersin, Ataşehir Belediyesi’nin takas yolu ile yürütülecek projeyle bölgedeki vatandaşların mağduriyetini gidermeye çalıştığını, ancak İSKİ’nin uzlaşmaya yanaşmadığını kaydederek; “Çünkü orası İSKİ’ye ait. Fakat İSKİ anlaşmaya yanaşmadığı gibi, taleplerimize de cevap vermiyor. Burada herhangi bir çalışmalarının olmadığını, yapılacak çalışmada kendi projelerini uygulayarak bu insanlara aynı şekilde daire vereceğini söylüyorlar. Benim mahallemde ıslah çalışmalarından dolayı yıkılan yerler var. İSKİ ile anlaşılarak bu insanlara Tuzla, Kartal’dan daireler verildi. O zaman ki değeri 250-300 bin TL olan daireleri vatandaşa 150 TL’ye verdiler. Vatandaş ayda 500 TL ödeyerek bu dairelere sahip oldu. Bundan 4-5 yıl önceki mevzuattan bahsediyorum” ifadeleri ile İSKİ’nin kendi projesini uygulaması durumunda bölgeden çok uzakta daire verdiğinin altını çizdi.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ “YERİNDE ÇÖZÜM” ÜRETMEYE ÇALIŞIYOR
Başkan Battal İlgezdi öncülüğünde Ataşehir Belediyesi’nin; bölgedeki vatandaşları yaşadıkları yerden uzaklaştırmadan, bölge içinde kalmasını sağlayarak, bir çeşit “yerinde çözüm” üretmeye çalıştığını kaydeden Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin, mahalle sınırlarında kalan dere ıslah alanı ve koruma bandında kalan vatandaşların mağduriyetlerini giderme çalışmaları ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Vatandaş mağdur olmasın diye biz taşın altına başımızı, belediyemiz de elini koyuyor. Bunun karşılığında Ataşehir’de İSKİ’nın elinde bulunan yerlerinin bir kısmını protokolle Ataşehir Belediyesi’ne devredecek. Çünkü kanunen bu gerekiyor. Bunu devretmediği takdirde Ataşehir Belediyesi vatandaşa daire veremiyor. Buradaki en uygun çözüm; İSKİ, Ataşehir Belediyesi ile anlaşacak. Belediye de TOKİ ile ilgili verdiği dairelerin aynısını daha uygun şartlarda verecek. Yan yana olan komşular da, bu şekilde aynı haklardan yararlanmış olacaklar. 40 – 45 yıldır yaşadığı mahalleden, komşularından ayrı düşmeyecekler. Hele hele benim mahallemde “geldiği gibi kalan, hiç göç vermeyen bir mahalle” olarak; komşuları birbirinden ayırmak hiç doğru bir hareket değil. Yıllarca iç içe yaşayarak kız alıp, kız vermişiz. Düğünler yapmışız, cenazeler kaldırmışız ve hep bir arada olmuşuz.”
“İSKİ OLARAK FAYDALI İŞ YAPMAK ÇOK MU ZOR?”
“Ataşehir Belediyesi bugün 600-700 bin TL değerindeki daireleri 50 bin TL’ye verirken, İSKİ olarak sizin vermeniz çok mu zor? Bu insanlar için bir kere faydalı iş yapmak çok mu zor?”