Yeni anayasaya göre, vatandaş, kamu görevlilerinin yaptığı işlem sonucu zarara uğrarsa dava açacak. Tazminatı devlet ödeyecek sonra bu para memurun maaşından kesilecek
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan yazım komisyonları, dün ”temel hak ve hürriyetlerin korunması”, ”toplu sözleşme ve grev hakkı” ile ”çalışma, sosyal güvenlik ve adil ücret hakkı” başlıklı maddelerin müzakeresine devam etti.
1 Nolu Yazım Komisyonu, Anayasa ile tanınmış hak ve hürriyetlerin ihlal edilemeyeceğini düzenleyen maddede kamu görevlileriyle ilgili önemli bir düzenleme yaptı. Mevcut Anayasa’da “Kişinin, resmi görevliler tarafından vâki haksız işlemler sonucu uğradığı zarar da, kanuna göre, Devletçe tazmin edilir. Devletin sorumlu olan ilgili görevliye rücu hakkı saklıdır” ifadesini yetersiz bulan Komisyon, rücu sisteminin (tazminatın memurdan tahsil edilmesi) işlemediği gerekçesiyle değişiklik yaptı.
Tahsil zorunlu
Memurların ardı ardına davalarla karşılaşması ihtimalini gözönüne alan Komisyon, davaların doğrudan kamu görevlisi yerine devlete karşı açılması uygulamasının sürmesi kararını verdi.
Mağdur olduğunu öne süren vatandaşın açtığı davada, mahkemenin tazminata hükmetmesi halinde tazminatın devletçe ödenmesi hükmü korundu. Ancak tazminatın sorumlu kamu görevlisinden tahsil edilmesi isteğe bağlı olmaktan çıkarılıp zorunlu hale getirildi. Maddeye, “Tazminatı devlet öder ve sorumlu kamu görevlilerine derhal rücu eder” hükmünü konuldu. Sorumlu memurdan tazminatın tahsil edilip edilmediği konusunda ise Sayıştay’ın denetim yapması görüşü benimsendi. Sayıştay denetimi için Sayıştay Kanunu veya Anayasa’nın Sayıştay’ı düzenleyen maddesine ekleme yapılması kararı alındı.
Milliyet