6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında evlerini boşaltanlardan ev sahibi yada kiracı olan hak sahiplerinin kira yardımı alma koşullarını ve sürelerini araştırdık.
Recep Kenan/İtvhaber.com
Recep Kenan, İtvhaber.com takipçileri için; Kentsel Dönüşüm adıyla bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası kapsamında dönüşüm çalışması yapılan alandaki hak sahiplerine ödenecek kira yardımlarının süresi ve koşullarıyla ilgili araştırma yaparak; vatandaşların cevap beklediği birçok konuyu açıklığa kavuşturdu.
6306 SAYILI YASADA “KİRA YARDIMI, KREDİLERE FAİZ DESTEĞİ”
6306 sayılı yasa; riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında veyahut riskli binalarda yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı veyahut bankalardan kullanılacak kredilere faiz desteği sağlanacağını ön görüyor.
YASA 2012’DE ÇIKTI, 2015’TE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
Kanunun çıktığı Mayıs 2012 yılından itibaren ödeneceği belirtilen hak sahipleri ve kiracılara yapılan kira yardımları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 01.01.2015 tarihinde çıkardığı kira klavuzu ile özellikle mülk sahiplerini etkileyecek şekilde değişti.
OTURULAN TEK KONUTA KİRA YARDIMI
Daha önce ikamet şartı aranmayan kira yardımı, 01.01.2015 tarihinde yapılan düzenleme ile oturduğu tek konut ile sınırlandırıldı.
İSTANBUL’DA KİRA YARDIM YEREL BELEDİYELERDEN
2015’te 735 lira olarak belirlenen kira yardımlarını İstanbul’da yerel belediyeler yapıyor. 18 ay boyunca alınabilen kira yardımının hak edilmesi için bazı koşulları yerine getirmek gerekiyor.
SINIRLI KULLANMA HAKKINA 5 KİRA YARDIMI
Genelde anne, baba gibi evin yaşlısı ihtiyaç sahiplerine verilen intifa (sınırlı kullanma hakkı) olanlara 5 aylık kira ödemesi yapıyor.
KİRACIYA 2 KİRA TAŞINMA YARDIMI
Dönüşüm çalışması nedeni ile oturduğu evi boşaltmak zorunda kalan kiracı ise devletten 2 kira karşılığı taşınma yardımı alıyor. Bu durumdaki kiracılar zamanında başvurmaları halinde, uygun yerden ev almaları koşulu ile 100 bin liralık faizsiz kredi teşviki hakkına sahipler.
KİRA YARDIMINA TAŞINMA ŞART, BAŞVURU SÜRESİ 1 YIL
6306 Sayılı Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin önemli şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir. Kira yardımı başvuru süresi ise riskli bina tescil tarihinden itibaren 1 yıldır. Bu 1 yıllık süreyi geçiren hak sahipleri kira yardım haklarını kaybediyorlar.
KİRA YARDIMI İÇİN MALİK BAŞVURUSUNDA GEREKENLER:
*Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
*Başvuru Formu (Kurumda Verilecek)
*Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi
(İlgili belediyeden alınacak, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösteren yetkili birim amiri tarafından imzalanmış mühürlü belge) veya bunun yerine doğal gaz, su faturası veya elektrik faturası gereklidir. Ayrıca bu faturalardan birinin kişinin adına kayıtlı ve açık adres içeren, bağımsız bölüm numarası görünür olması gerekmektedir.)
*Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi
*Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (amir tarafından mühürlü ve imzalanmış )
*Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden ıslak imzalı)
*Kira yardımı aylık olarak 735 TL’dir. (2015 yılı için), ayrıca yardımın süresi 18 aydan fazla olmaz. Bu kira bedelleri ise Tüketici Fiyatları Endeksi oranına göre güncellenir.
KİRA YARDIMI İÇİN KİRACILARDAN İSTENEN EVRAKLAR:
*Nüfus Cüzdanı fotokopisi ve aslı
*Başvuru formu
*Riskli bir binada oturduğunu gösteren adrese dayalı nüfus müdürlüğünden alınmış ıslak imzalı kayıt örneği aslı
*Elektrik, su ve doğalgaz faturası (son 3 aya ait)
*Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi
*Kamu bankalarına ait hesap numarası