Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu resim öğrencilerinin Göbeklitepe temalı Yağlı Boya Resim Sergisi İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünde…
Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu resim öğrencileri Göbeklitepe, Komagene, Urartu ve Troya gibi arkeolojik alanlardaki bulgulardan ilham alan sergilerle tarihi tuvale taşımayı hedefliyorlar.
Kadıköy Feneryolu Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Resim Öğretmeni Handan Kırımlı ve kursiyerlerinin oluşturduğu İz Sürücü Ekibinin hazırladığı Göbeklitepe temalı Yağlı Boya Resim Sergisi İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde açıldı. Sanatseverlerin beğenisine sunulan sergi, Göbeklitepe’ye görsel açıdan yeni bir boyut kazandırmayı hedefliyor.
Serginin açılış törenine, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Menderes Kaya, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Ahmet Özdemir, Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hakan Altıntarla, Halk Eğitim Merkezi’nin sanatçıları ve sanatseverler katıldı.
KÜLTÜRÜN VE SANATIN İZİNİ SÜRMEK
Serginin açılışında konuşan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, Anadolu´nun uygarlıkların merkezi olduğunu vurgulayarak, “Milattan önce 10 binli yıllarda tarihi değiştiren bir mekânı; Göbeklitepe’yi görselleştiren bu sergiyi çok anlamlı buluyorum.” dedi. Kültürün ve sanatın toplumları dönüştürmedeki gücünün farkında olduklarını vurgulayan Yazıcı, “İz Sürücü Ekibinin hazırladığı Göbeklitepe temalı Yağlı Boya Resim Sergisi bilinilirliği her geçen gün artan Göbeklitepe’nin ve ülkemizin kültürünü, medeniyetini, tarihi değerlerini yansıtıyor. Aynı zamanda bu önemli mekânın geleneksel uygulamalarını, motiflerini ve sanata kadar uzanan farklı kollarını uluslararası platformlarda geniş kitlelere anlatmak için dikkate değer bir girişim. Bizim Göbeklitepe’nin çevresindeki coğrafyayı ve insanlarını anlatan, tanıtan bu ve benzeri kültür projelerine çok ihtiyacımız var. Sergimizin Göbeklitepe’nin önemli değerlerini ön plana çıkararak, kültürel tanıtımını yapmaya katkı sağlayacak nitelikte olduğunu düşünüyorum. İnsanlık tarihinin anlaşılmasında büyük etkisi olacak Göbeklitepe’nin fark edilip, sanatsal bir şekilde sunulmasında emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
GÖBEKLİTEPE YILI
Kadıköy Feneryolu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hakan Altıntarla da Anadolu´da yaşamış medeniyetleri ve onların miraslarını yeni kuşaklara aktarabilmek için yola çıktıklarına işaret etti. Altıntarla, “2010 yılından bu yana Anadolu uygarlıklarını araştırarak, yağlı boya tablolara aktaran İz Sürücü Ekibimizin ilk sergisini Hititler teması ile Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açtık… O günden bu güne kadar il dışında 10, İstanbul’da 12 ve uluslararası 1 olmak üzere toplam 23 sergi açtık. Budapeşte Uluslararası Folklor Festivali’nde yer aldık. Eğitimde İyi Örnekler Konferanslarında 3 defa başarı elde ettik.” ifadelerini kullandı.
Hakan Altıntarla, çalışmaların binlerce yıldır Anadolu’da yaşamış medeniyetleri ve onlardan kalan kültürel ve doğal mirasları yeni kuşaklara nasıl aktarılması gerektiği, farklı kültürlerin nasıl bir araya getirilebileceği düşüncesiyle başladığını anlattı. Göbeklitepe’nin ülkemizin tanıtılması bakımından izinin sürülmesi gerektiğini vurgulayan Altınlarla, “Bugün burada 24. Sergimizi açıyor olmanın heyecanı ve gururu içerisindeyiz. Bilindiği gibi 2019 yılı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından turizmde Göbeklitepe Yılı olarak ilan edildi. Biz de bu nedenle 2011 yılında Şanlıurfa’da açmış olduğumuz Göbeklitepe sergimizi bu sene yeni tablolarla tekrarlamaya karar verdik.” dedi.
BÜYÜK KEŞFİN HEYECANI
Hakan Altıntarla, Göbeklitepe’nin hem dünya mirası ülke hem de ülkemiz açısından çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatarak, ören yerini en güzel ve etkili bir biçimde anlatmanın yollarından birinin kültürleri tuvallere aktarmak ve kalıcı olmasını sağlamak olduğuna karar verdiklerini ve sonuçta İz Sürücü Ekibinin oluştuğunu vurguladı.
Tarihsel mirasın önemi için iz sürmeye dikkat çeken Altınlarla, “Anadolu topraklarında değişik medeniyetlerin adeta izini sürdük. Fotoğrafladık, resmettik, hissettik. İlkel diye adlandırılan dönemlerde Anadolu medeniyetlerinin kültürde, sanatta aslında ne kadar ileri olduğunu gördük. Anadolu’nun her toprağının her zerresinde bir bereket, her taşında bir sembol, her şehrinde bir görkem ve gizem olduğunu keşfettik. Keşfettikçe daha çok heyecanlandık. Heyecanlandıkça daha çok iz sürdük ve iz sürdükçe aslında kendimizi bulduk.” şeklinde konuştu.
Altınlarla, Hititler, Göbeklitepe, Komagene, Urartu ve Troya sergileriyle tarihimizi tuvale taşımayı hedeflediklerini kaydetti. Sergilerini önce ilgili tarihi mekânın şehrinde sonra da İstanbul´da sergilediklerini aktararak meselenin önemini şu sözlerle anlattı: “Göbeklitepe, dünyanın geçirmiş olduğu tarihsel süreçleri değiştirmiştir. Dünyanın ilk tapınağının ve bu tapınağa bağlı olarak dünyanın ilk yerleşik hayatın milattan önce yaklaşık 10 bin yılında Göbeklitepe’de kurulduğu ortaya çıktı. Bu nedenlerle Göbeklitepe, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alındı.”
Konuşmalar bittikten sonra dönemin ruhunu yansıtan kurdele kesildi. Ardımdan Göbeklitepe temalı Yağlı Boya Resim Sergisi gezildi, resimlerden hareketle tarihsel miras ve arkeoloji üzerine konuşuldu.
Göbeklitepe Yılı etkinlikleriyle eş zamanlı olarak açılan sergi, yaşları 55 ila 75 arasında değişen 35 öğrencinin resimlerinden oluşuyor. Sahip olduğumuz tarih bilincini ve kültürel değerleri nesilden nesile, kuşaktan kuşağa aktarabilmek adına önemli olan sergi İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde 8 Mart’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.