7 kilometrelik 3 istasyonlu Kabataş-Mecidiyeköy Metro Hattı’nın temeli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Mecidiyeköy’de düzenlenen törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, 11 yılda İstanbul’a 68,5 milyar lira yatırım yaptıklarını belirterek, 2004 yılında 45,1 kilometre olan raylı sistem ağını 146 kilometreye çıkardıklarını söyledi.
İSTANBUL’un 3 ÖNEMLİ METRO PROJESİ
Kabataş-Mecidiyeköy Arası 2018’de Metroyla 9 Dakikaya İniyor
7 kilometrelik 3 istasyonlu Mecidiyeköy-Kabataş Metrosu’nun Mahmutbey-Mecidiyeköy Metrosu’nun devamı olduğunu belirten Kadir Topbaş, böylece Mecidiyeköy-Kabataş arasının 9 dakikaya ineceğini söyledi. Mahmutbey’e uzanan hattın 2017’de tamamlanacağını, bu hattın ise 2018 yılının ortalarında hizmete alınacağını anlatan Başkan Topbaş, “Böylece İstanbul’un en yoğun hareketliliğin yaşandığı bölgede 18 istasyonlu 24,5 kilometrelik dev bir metro hattının olacak” dedi.
Darphane, Beşiktaş, Kabataş istasyonlarından oluşacak hattın 455 milyon dolara mal olacağını ve saatte tek yönde 70 bin yolcu taşıyacağını anlatan Başkan Topbaş, bu metronun da diğerleri gibi makinist olmadan çalışacak kadar teknolojik olduğunu söyledi. Her mahalleye en fazla yarım saat yürüme mesafesinde metro istasyonu planladıklarını vurgulayan Topbaş, “Bakın makinistsiz çalışabilen akıllı metrolardan bahsediyoruz. Dünyada İstanbul ile birlikte sadece birkaç şehir bunu yapıyor” dedi.
Mahmutbey-Mecidiyeköy Metro Hattı’nın devamı olan hattın tamamlanmasıyla günlük 700 bin kişinin bu metroyu kullanabileceğini ifade eden Topbaş, bütün toplu ulaşım araçlarını birbirine bağlantılı hale getirdiklerini söyledi. İstanbul’u metrolarla yeraltından da birbirine bağladıklarını kaydeden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
Metro 3 Yılda Bitirilecek…
“Birileri Bolu Tüneli yaptı, 17 yıl sürdü, biz bitirdik. İnşallah 3 yıl sonra 2018 yılının ortalarında bu metro hizmete girecek, kullanabileceksiniz. Mecidiyeköy-Mahmutbey hattını da Bahçeşehir’e kadar uzatıyoruz. 24,5 kilometrelik bu iki metronun bize toplam maliyeti 2 milyar 810 milyon lira. Bunu belediye olarak biz yapıyoruz. Devlete de borcumuz yok. Belediye başkanı olarak Hazine garantisi olmadan başkan imzası olarak benim imzamla istediğimiz krediyi bulabiliriz. Yani Kadir Abinizin imzası yetiyor. Birileri gitse, noteri de götürsünler o belediyelerine kredi alamazlar. 4 milyar liraya yakın Avrupa Yatırım Bankası’ndan bu şekilde kredi aldık. Borçlarımızı bütçemizin yüzde 2,5’u ile ödüyoruz. Sıkıntımız yok, kaynaklarımız yeterli. Hamdolsun İstanbul böyle bir ekonomik güçte.”
Her yerde metro her yere metro anlayışıyla İstanbul’un altını demir ağlarla ördüklerini vurgulayan Topbaş, temeli atılan metro hattının İstanbul’a ve Şişli ve Beşiktaş’a hayırlı olmasını diledi. Konuşmasının ardından çocuklarla birlikte butona basarak temel atma töreni gerçekleştiren Kadir Topbaş, arkasındaki panodan yapımı devam eden ve projelendirilen metro hatlarını göstererek, “Birileri 2019’a kadar 400 kilometre metroyu nasıl yapacaklar diyorlar. İnşallah 400 kilometreyi de geçeceğiz” dedi.
Mecidiyeköy-Kabataş Metrosu
Mecidiyeköy-Kabataş Metrosu ile tam entegrasyon sağlanacak
Hat işletmeye alındığında 5 noktada hatlar birbirine bağlanacak.
• Kabataş-Taksim Funiküler Hattı ve Eminönü-Kabataş Tramvayı ile Kabataş’ta,
• Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı ile Mecidiyeköy’de,
• Topkapı- Sultançiftliği Hattı ile Karadeniz Mahallesinde (Metris Bölgesi)
• Otogar-Bağcılar-Başakşehir Hattı ile Mahmutbey’de
• Rumeli Hisarüstü Hattı ile Levent’te Entegrasyonu sağlanmış olacak.
• Kabataş ve Beşiktaş İstasyonlarında, Deniz Hatları ile entegrasyon olacak.
• 2019 yılında Halkalı Toplu Konutlar-Altınşehir-Bahçeşehir Hattı ile birleşecek. İstanbul Metrosu’nun can damarlarından biri haline gelecek.