İSTKA bütçesi ile Ataşehir’de hayata geçen ‘Ataşehir’de Yarınlarımız İşte Kadınlarımız’ Projesi’nin kapanış töreni Zübeyde Hanım Esat Paşa binasında gerçekleştirildi.
Recep Kenan/itvhaber.com
İstanbul Kalkınma Ajansı bütçesi ile hayata geçen “Ataşehir’de Yarınlarımız İşte Kadınlarımız” Projesi’nin kapanış töreni Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Esat Paşa ek hizmet binasında gerçekleştirildi.
Ataşehirli kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamdaki rolünün güçlendirilmesi, aile kurumunun korunarak statüsünün geliştirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin kuvvetlendirilmesi için Ataşehir İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı adına, İstanbul Kalkınma Ajansı’na 2015 Şubat’ta sunulan ‘Ataşehir’de Yarınlarımız İş’te Kadınlarımız’ projesin 1 Eylül 2015 tarihinde uygulanmaya başlandı.
Ataşehir Kaymakamlığı tarafından Ataşehir’de bu yıl; “Haydi Hayatı Kucakla” yaşam becerileri eğitimi parojesi, “Ataşehir’de Yarınlarımız, İş’te Kadınlarımız” ve “Yeni Hayat” projelerinin uygulandığı kaydedildi.
“Ataşehir’de Yarınlarımız İşte Kadınlarımız” projesinin Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Esat Paşa ek hizmet binasında gerçekleştirilen kapanış törenine, Ataşehir İlçe Kaymakamı Zafer Karamehnmetoğlu ve Proje Koordinatörü Meltem Öğten ve proje ekibi ile birlikte; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Başkan Vekili Sadık Kayhan, İstanbul İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğul Bilican, MHP Ataşehir İlçe Başkanı Sadun Bizel, Ak Parti Ataşehir Kadın Kolları Başkanı Başkanı Neslihan Yurtdagül, Ataşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammed Ercik, Ataşehir İlçe Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Selma Özkaya, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hüseyin Aydın, Ataşehir Halk eğitim Müdürü Ali Savaş’ın da olduğu daire amirleri, proje sorumluları, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.
İstiklal Marşı ile başlayan projenin tanıtımının yapıldığı barkovizyon gösterimi ile devam edem “Ataşehir’de Yarınlarımız İşte Kadınlarımız” projesinin kapanış töreninde kursiyerler kurs ve sonrasındaki çalışmaları ile ilgili deneyimlerini anlattılar.
İSTİHDAMDA KALİTELİ İŞ GÜCÜNÜN ARTIRILMASINDA EĞİTİM ÖNEMLİ
Toplumların kalkınmasında kaliteli iş gücünün önemine işaret eden Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, bununla berber kaliteli kadın iş gücünün çok daha özel yerinin olduğunu vurgulayarak; Ataşehir’in ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kadın istihdamını artırmak adına 2015 yılında proje çalışmasını başlattıklarını, istihdamda kaliteli iş gücünün artırılmasında eğitimin önemli yeri olduğunu kaydetti.
MESLEĞİ OLMAYANLARI İSTİHDAM ETMEK ÇOK ZOR
Projeye destek veren Ataşehir Belediyesi Başkanı Battal İlgezdi’ye vekaleten konuşan Başkan Yardımcısı, kadınların evde oturmak yerine meslek edinmesini sağlayan projeyi uygulayan, katılan ve geliştirenlere teşekkür ederek, Ataşehir Belediyesi olarak kadına çok önem verdiklerini, yöneticilerinin ve personelinin %50’sinden fazlasının kadın olduğunu, çok sayıda Ataşehirliyi istihdam ettiklerini ya da yönlendirdiklerini ancak, iş başvurusu yapanlardan mesleği olmayanları istihdam edemediklerini ve yönlendiremediklerini söyledi.
İYİ NETİCELER ALDIK, PROJENİN DEVAMI İSTİYORUZ
Göreve geldiği günden itibaren istihdam ve meslek edindirmek için ne yapılabileceğini araştırdıklarını, Halk eğitim Merkezi kursları ile birlikte İSTKA desteğiyle kadınlara yönelik “Ataşehir’de Yarınlarımız İşte Kadınlarımız” projesini uygulamaya başladıklarını kaydeden İlçe Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, proje sonunda çok iyi neticeler aldıklarını, İl Tarım Müdürü Hamit Aygül’den projenin devamı noktasında desteğini istedi. Kaymakam Karamehmetoğlu,Halk Eğitim Merkezi (HEM) Ataşehir Şubesi tarafından verilen çok değişik alanlardaki kursların devam ettiğinin altını çizdi.
“Ataşehir’de Yarınlarımız İş’te Kadınlarımız” Projesi kapanış töreninin sonunda, proje ekibi ve projeye katkı verenlere plaket verildi.
Ataşehir İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın koordinatörlüğünde İSTKA desteğiyle hayata geçen ‘Ataşehir’de Yarınlarımız İş’te Kadınlarımız’ Projesi kapanış töreninde proje kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Meltem Öğten, 1 Eylül 2015 – 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında oluşturulan eğitim ortamları; Mevlana Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde Giyim Üretim Teknolojisi, aynı okulun bahçesinde prefabrik anaokulu, Cahit Zarifoğlu İmam Hatip Lisesi’nde Çocuk Bakım elemanı Sınıfı, Ataşehir Halk eğitim Küçükbakkalköy Şubesinde Aşçı Yardımcılığı Atölyesi ve Çini İşlemeciliği Atölyesi, Ataşehir Cemile Besler Halk Eğitim Şubesi Seramik Atölyesi, Ataşehir Rotary Çok Programlı Anadolu Lisesi Yanında Mantar üretimi ve İşleme Teknolojisi ile Mantar Yetiştiriciliği Eğitim Ve Uygulama seralarında kursiyerlere eğitim verilerek meslek edinmelerini sağladıklarını kaydetti.
16- 50 yaş arası kadınlara ilgi ve yetenekleri doğrultusunda 6 farklı meslek edindirme atölyesinde eğitim verildiğini ifade eden “Ataşehir’de Yarınlarımız İş’te Kadınlarımız” Proje Koordinatörü Meltem Öğten, Çocuk bakımı, Seramik, Çini İşlemeciliği, Aşçı Yardımcılığı, Giyim ve Mantar Üreticiliği olarak sıraladığı bu meslek guruplarında Ataşehir Halk Eğitim Merkezi (HEM) ile birlikte 118 kadına; Düz Dikiş, Aşçı Yardımcılığı, Seramik, Çini, Çocuk Bakımı, Mantar yetiştiriciliği kursları verdiklerini kaydetti. Meltem Öğten, kurslar devam ederken İşkur Meslek danışmanları ve HEM Rehber öğretmeni tarafından kursiyerlere çeşitli seminerler verildiğini ve mesleki geziler yapıldığını, kurs sonunda ise bir kısım kursiyerlerin iş sahibi olduklarını söyledi.
“Ataşehir’de Yarınlarımız İş’te Kadınlarımız” Projesi kapsamında Girişimcilik eğitimleri de verildiğinin altını çizen Proje Koordinatörü Meltem Öğten, İŞKUR Kadıköy birimi işbirliği ile iş kurma fikri olan 20 kadına 11 – 21 Temmuz 2016 tarihleri arasında Aydın Üniversitesi Kadıköy Yerleşkesinde KOSGEB tarafından 70 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi dersi verildiğini vurguladı. Öğten ayrıca, 58 kursiyer kadına Ataşehir HEM tarafından 20 Haziran – 14 Temmuz 2016 tarihleri arasında 24 saatlik girişimcilik kurs programı verildiğinin altını çizdi.
Proje kapsamında 9 kadının farklı kurumlarda istihdam edildiğini belirten Meltem Öğten, , bazı kursiyerlerin evde dikiş ve giysi tadilatı, bazılarının da siparişle evlerinde pasta ve mantı yaptıklarını ifade etti.