İlki Beykoz’da yapılan, ikincisi Ataşehir Kent Konseyi ev sahipliğinde İstanbul Kent Konseyileri buluşmasında, “İstanbul Kent Konseyleri Birliği oluşturulmalıdır” denildi.
Recep Kenan/itvhaber.com
Anadolu Yakası Kent Konseyleri süreciyle başlayıp ilki Beykoz’da gerçekleştirilen İstanbul Kent Konseyleri buluşmasının ikincisi Ataşehir Kent Konseyi ev sahipliğinde Ataşehir’de yapıldı. Orhan Çerkez, “Yereldeki sorun ve çalışmaları ortaklaştırabilmek, ihtiyacı karşılayabilmek için İstanbul Kent Konseyleri Birliği oluşturulmalıdır” dedi.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ İLE KENT KONSEYİ KURULUŞ YILI AYNI
Toplantıda konuşan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Ataşehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Çerkez, Ataşehir Belediyesi ile Ataşehir Kent Konseyinin kuruluş yılının ayrı olduğunu, Başkan Battal İlgezdi’nin bir çok çalışmada proje ortağı olan Ataşehir Kent Konseyi’ne önem verdiğini, göreve gelir gelmez kent konseyinin kurulması çalışmalarını başlattığını kaydetti.
FSM EAH (Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi)’nin şehir hastanesine taşınması ile başlayan sürecin giderek İstanbul’daki tüm devlet hastanelerinin şehir dışına taşınmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Songurtekin uygulamalarda 2000 -3000 yataklı hastanelerin işletilmelerinde başarısız olunduğu iddialarına yer verilirken, Şehir Hastanelerinin sadece Türkiye’nin Sağlık Merkezi algısının yaratılmasına katkısı olabileceğinin altı çizildi.
Şehir içindeki devlet hastanelerinin şehir dışına taşınmasının hayal kırıklığı ile sonuçlanacağının, en yakın hastaneye gitme tercihi olan vatandaşın sağlık hizmetini yerinde alması gerektiğinin dile getirildiği toplantıda, kent konseylerinin kentin gelişmesine katkı sunma amacı ile çalıştıklarının altı çizildi.
Ataşehir’de gerçekleştirilen İstanbul Kent Konseyi buluşmasına Ataşehir Kent Konseyi yöneticileri ile birlikte; Beykoz, Kartal, Tuzla, Sultangazi, Kadıköy, Sarıyer, Zeytinburnu, Avcılar, Silivri, Maltepe, Çekmeköy ve Pendik kent konseyleri başkan, genel sekreter ve yöneticilerinin yer aldığı temsilciler katıldı.
Toplantıya, Ataşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü Deniz Kutlu, Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şehnaz Yabar ile Muhtarlık İşleri Müdürü Burcu Der Hasanoğlu’da katıldı.
YERELİNDE DEMOKRATİK BÜTÜNLÜĞÜ OLUŞTURMADA ÖNEMLİ İŞLEVLER GÖRÜYOR
Toplantının açılışında yaptığı konuşmada kent konseylerinin mevzuattan kaynaklanan sıkıntılarını yakından bilindiğinin altını çizen Ataşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Turan Dolu; kent konseylerinin kendi yerelinde demokratik bütünlüğü oluşturmada önemli işlevler gördüğünün altını çizerek; “Farklı düşüncelerden birçok bileşeni aynı masa etrafında buluşturup kentin geleceğine ilişkin ortak akılla ortak politikalar oluşturmak, bu kültürün en önemli temelidir. Ülkemizin demokrasi anlamında sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu günlerde, bu kültürün bugüne ve geleceğimize ilişkin bize ışık tuttuğuna inanıyorum” dedi.
GÜNDEM HASTANE TAŞINMASI VE İSTANBUL KENT KONSEYİ KURULUŞU
2.İstanbul Kent Konseyleri buluşmasını iki gündemle gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Genel Sekreter Turan Dolu, birincisinin yerelden başlayan, gittikçe İstanbul’un ve Türkiye’nin ortak sorunu olacağını düşündükleri kamu hastanelerinin kent dışına taşınması ve şehir hastaneleri süreci, ikincisi ise İstanbul Kent Konseyinin oluşturulması ile ilgili olduğunu ifade etti.
FSMEAH İLE BAŞLADI, İSTANBUL’DAKİ TÜM HASTANELERİ KAPSAYACAK
Ataşehir’deki tek devlet hastanesinin Sancaktepe’ye taşınması iler ilgili çalışmaları yürüttüklerini. Bu kapsamda imza kampanyası başlattıklarını kaydeden Dolu, süreçle ilgili yürütülecek ortak çalışma ile çözüm üretmelerinin gereğine işaret ederek “Ataşehir’in tek kamu hastanesi olan FSMEAH’nin bazı bölümlerinin taşınmasıyla başlayan, arkasından Kartal Yavuz Selim Hastanesi ile devam eden ve yavaş yavaş İstanbul’daki merkezi yerlerde bulunan hastaneleri de kapsayacağını tahmin ettiğimiz bu sürece yönelik ortak akılla, ortak çözümler üretmemizin elzem olduğu ortadır” şeklinde konuştu.
İSTANBUL KENT KONSEYİ GEREKLİ
Dolu, metropol İstanbul’un sorunlarının büyüklüğünün altını çizerek, İstanbul’a yönelik merkezi çalışmalar yapacak İstanbul Kent Konseyini de gerekli kıldığını, toplantının bu kapsamda sonuçlar üretmesini yol gösterici olmasını temenni etiğini vurguladı.
KENT KONSEYİ YERELDE KATILIMCILIĞIN TEMEL AKTÖRLERİNDEN
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Ataşehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olarak konuklarına ev sahipliği yaptığının altını çizen Orhan Çerkez, kent konseyleri yerel yönetimlerde katılımcılığın temel aktörlerinden biri olduğuna işaret ederek, “Doğru bir yaklaşımla ele alındığında, kent konseyleri ile katılım modellerinde ve uygulamalarında olumlu ve gelecek vaat eden örnekler ortaya çıkıyor. Kuşkusuz yasal boşlukları ve eksiklikleri giderildiğinde, doğru bakış açısı ve pratiği yaygınlaştırıldığında, kent konseyleri, katılımcı yerel yönetimler açısından daha da değer kazanacak, halkın sürece katılımının önemli araçlarından biri olacak ve yerel yönetimlerin demokratikleşmesinde önemli işlevler yüklenecektir” şeklinde konuştu.
YERELDE, DEMOKRATİK YÖNETİM VE KATILIM ÖNEMLİ
Halkın yerel yönetim süreçlerine güçlü katılımını sağlamanın, katılımcı demokrasiyi geliştirmekle orantılı olduğunu vurgulayan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve Ataşehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Çerkez, yerel yönetimlerde, demokratik yönetim ve katılımın önemine işaret ettiği konuşmasında, sürecin demokratik niteliğinin, demokrasi mücadelesinin bir parçası olmasına, başta insan hak ve özgürlükleri olmak üzere tüm demokratik hakların ve kent haklarının savunulmasına işaret edeceğini ifade etti.
ATAŞEHİR KENT KONSEYİ BELEDİYE İLE PROJE ORTAĞI
Kent konseylerinin; kentin gelişiminde gönüllü katkısı almak, halkın katılımını ve demokrasinin gelişimini sağlamak, toplumsal sorumluluğu yaymak, güç birliği yapmak gibi alanlarda yerel yönetimlerin önünü açmak olduğunu kaydeden Orhan Çerkez, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Ataşehir Belediyesinin kuruluş yılı 2009, Ataşehir Kent Konseyinin kuruluş yılı da 2009’dur. Belediyenin kuruluş süreci ile kent konseyimizin kuruluş süreci hemen hemen aynıdır. Belediye Başkanımız Sayın Battal İlgezdi göreve gelir gelmez doğru bir kararla kent konseyi çalışmalarını da başlatmıştır. Bugüne kadar Ataşehir Kent Konseyi birçok başarılı çalışma yapmıştır, belediyemizin birçok çalışmasında proje ortağı olmuştur ve sivil toplumu belediye ile buluşturmuştur.”
ERDAL EREN STM YÖNETİMİ KENT KONSEYİNDE
“Kent Konseyine ve sivil toplum çalışmalarına verdiğimiz değerin bir sonucu olarak Ataşehir Belediyesi Erdal Eren Sivil Toplum Merkezinin yapımını tamamlamıştır ve burayı Ataşehir deki derneklere teslim edecektir. Binanın yönetimi ve işletmesi ise Kent Konseyinde olacaktır.”
İSTANBUL KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ OLUŞTURULMALIDIR
“Kent konseylerini her birinin kendi yerelliklerinde oluşturduğu deneyimleri paylaşabilmek, benzer sorun ve çalışmaları ortaklaştırabilmek, bu sürecin başka bir ihtiyacı olarak ön plana çıkmıştır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için ilk adım olarak İstanbul Kent Konseyleri Birliği oluşturulmalıdır. Bu toplantıda hayırlı kararlar alacağınızı hayırlı olmasını temenni ediyor, başarılar diliyorum.”