Yenişehir Mahallesi Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği, düzenlenen toplantıda İmar İskan Blokları maliklerini süreçle ilgili gelişmeler hakkında bilgilendirdi.
Yenişehir Mahallesi Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği, Ali İhsan Hayıroğlu Ortaokulu Konferans salonunda düzenledikleri toplantıda, İmar İskan Blokları Kat Maliklerini süreçle ilgili gelişmeler hakkında bilgilendirdi.
İMAR İSKÂN BLOKLARINDA TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR!
Dernek başkanı Erhan Karaçay; “Kamu ve özel firmalarla ilgili detaylı bilgiler vererek kısa bir sürede verimli bir toplantı yapıp buradan bir yol haritamızı, nasıl bir sonuca gideceğimizi ortak bir kararla belirleyebiliriz. Yönetim kurulu olarak kat maliklerinin üzerinde belirleyici hiçbir söz hakkı yoktur. Dernek olarak kat maliklerinin verdiği karara ve belirlediği yola göre görevimizi sürdürüyoruz. Yapılan çalışmaların bu güne kadar sonuç vermemesi bizlerden bağımsız olarak maalesef bu kentsel dönüşüm sürecinin ciddi bir süre almasından kaynaklanıyor” dedi.
Karaçay şöyle devam etti: “En son 15 Haziran’da geniş katılımla bu salonda yaptığımız toplantılarda geçmişte yaşanan sıkıntılardan dolayı bize kamu kurumlarıyla ve yüklenici firmalarla görüşme yetkisi verdiniz. Biz bu görüşmeleri farklı spekülasyonlar olmasın diye kapalı olarak gerekçesini arz etmiştik. Bugün yaptığımız görüşmeleri size sunacağız. Sizlerin verdiği karar ve belirlenen çerçevede eğer bize bunu da böyle devam edin derseniz, sona gitmek için çalışmaları sürdüreceğiz. Hiçbir kat maliki imzalayacağı sözleşmeyi görmeden, incelemeden, incelettirmeden, ikna olmadan kimsenin yönlendirmesiyle, kimsenin algısıyla imzalamaya kesinlikle zorlanamaz. Yetki kat maliklerinin çoğunluğundadır.”
Karaçay; “Tüm kat maliklerinin ortak hareket etmesi sonuca kolay varmamızı sağlar. Bu bölgede 1070 kat maliki var. Derneğimizin 794 üyesi, birden fazla evi olanlarla birlikte 850 kat maliki dernekle birlikte hareket ediyor. Birlikteliğin gerçekleşmediği yerlerde Fikirtepe örneğinde yaşanan mağduriyetlerden görüyoruz. Burada ne kadar geciksek de birlikte hareket ettiğimizde inşallah sonuca varırız. Yüzde yüz hareket edilseydi, burada riskli alan ilan edilmesine gerek kalmaksızın altı aylık bir süreçte imar durumunun çıkartılması söz konusu olabiliyordu. Yasal süreçlerle ilgili bize başvuran firmaların farklı önerileri var. Bizde hemen bu işler sonuçlansın, kiralarımız alalım ve iki yıl içinde de bu iş bitsin istiyoruz. Ama yasal prosedür ne bizler ne de firmalar açısından sürecin istediğimiz gibi takvimlendirilmesine müsaade etmiyor” şeklinde ifade etti.
Karaçay; “Bu süreçte kamu kurumlarının yanı sıra özel firmalarla da görüşmeler yaptık. 5 özel firma ile görüşmelerimizi yaptık. İki firma teklif vermedi. Başka firmaların tekliflerine de açığız. Kiptaş’a yazı yazdık cevap bekliyoruz. Sonucunu sizlerle paylaşacağız. Bu süreç daha fazla uzarsa aleyhimize dönebilir. Biz ne olursa olsun değil, iyi irdeleyerek bir karara varmak zorundayız. Bugün mutlaka sona gidecek bir yol haritası belirlemek zorundayız. İmar Kanunu değişikliği söz konusu… Boşlukta bırakırsak süreç bizim aleyhimize olacaktır” diye konuştu.
Yenişehir Mahallesi Muhtarı Mustafa Arı da şöyle konuştu: “Mahalle muhtarı olarak KİPTAŞ ve EMLAKKONUT yöneticileri ile görüştüm. Buralarda devlet kurumlarıyla yapılacak çalışmaların daha iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum. KİPTAŞ’la yaptığım görüşmelerim de vatandaşların büyük çoğunluğunun iki daire taleplerinin olduğunu, bunu nasıl aşabiliriz, bu sorun noktasında halkımıza nasıl faydanız olabilir, bu konuda halkımızın taleplerini karşılayabilir misiniz? Kendilerinden, şu anda bir çalışma başlattıklarını, kat maliklerinin bulunduğu bir ortamda Mart ayı sonunda Zübeyde Hanım Öğretmen Evi’nde bir bilgilendirme toplantısı bilgisini aldım. Ayrıntıları KİPTAŞ yetkilileri size anlatacaklardır.
EMLAKKONUT yetkilileriyle de yaptığım görüşmelerde, teknik şartname üzerinde çalıştıklarını bu ay içerisinde sizleri bilgilendirecekleri tarafımıza bildirildi. Yalnız burada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Burada söylenen KİPTAŞ, EMLAK KONUT devletin kurumlarıdır. Bu görüşmelerimden dernek yönetiminin neden rahatsızlık duyduklarını anlamıyorum” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan kat maliklerinde kimisi sitem etti, kimisi dernekten yana tavır koydu. Tüm kat maliklerinin birleştiği tek nokta, bu işin bir an evvel çözülmesi yönündeydi.
Dernek Başkanı Karaçay toplantının sonunda şunları söyledi: “ Hakkaniyetli bir teklif gelmek kaydıyla, bunlarla görüşmeleri yapmak, görüşme yaptığımız firmaların sözleşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması, 1070 kat malikine gönderilmesi, kat maliklerinin bunları inceledikten sonra çoğunluğun kabulüyle sözleşmenin imzalanması kaydıyla bunu kabul ediyor musunuz? Arkadaşlar demesi üzerine evet diyen kat maliklerine, derneğimize, yapılacak sözleşmeleri sonuçlandırmak üzere görev verdiğinizi burada kabul ediyor, verdiğiniz güven için teşekkür ediyorum” dedi.
KAYNAK: İstanbulumGazetesi/Ali Bal