Ataşehir Belediyesi Eren Erdem Sivil Toplum Merkezi’nde düzenlenen “İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı”nda İmar Barışı Yasası masaya yatırılıp, tüm yönleriyle tartışıldı.
Recep Kenan/itvhaber.com
İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı Ataşehir Belediyesi, Ataşehir Kent Konseyi, Yenisahra Derneği ve TMMOB İnşaat mühendisleri Odası iş birliği ile düzenlendi.
Ataşehir’de düzenlenen İmar Barışı Yasası masaya yatırılan “İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı”na Ataşehir Belediye Başkan yardımcısı Sadık Semih Kayhan, İnşaat mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, İstanbul Barosu Avukatlarından Av.Şenol Saltuk konuşmacı olarak katıldı.
Ataşehir Belediyesi Eren Erdem Sivil Toplum Merkezi’nde 11 Ekim 2018 günü Saat: 20:00’da gerçekleştirilen İmar Barışı Yasası masaya yatırıldığı “İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı”na Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Sadi özata, A. Nimet Baylan Bazan, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Süleyman Karadağ, Ataşehir Kent konseyi Başkanı Turan Dolu, Ataşehir Yenisahra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsa Kırım, mahalle muhtarları, dernek, STK temsilcileri ve bölge sakini vatandaşlar katıldı.
1,5 sayfalık İmar Barışı Yasasının detaylı bir şekilde incelediğini, tespit ettiği eksiklikleri not alarak ilgili makamlara ilettiğini kaydeden Sadık Semih Kayhan, açılıştaki konuşmasında, tespit ettikleri yasanın eksikliklerini bakanlığa bildirdiğini kaydederek, “Bu yasanın uygulamada doğurabileceği sıkıntıları tespit ederek bakanlığa 17 adet soru olarak sorduk. Aylar öncesinde sorduğumuz bu soruların cevabını uzun süre bekledik. Bunlardan sadece iki tanesine uygulama aşamasında yönetmeliklerle bazı düzenlemeler getirildi. Geri kalan 15 sorumuzun cevabı açıkta” dedi.
Ataşehir’in mahallelerinin geciken, bir türlü çıkarılmayan imar palanlarındaki son durumları hakkında bilgi veren Sadık Kayhan konuşmasında, Mustafa Kemal ve Aşık Veysel Mahalleleri imar planlarının İBB’de imzadan çıktığını, Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin 1/1000 ölçe imar planlarının ise meclis gündemine alındığını duyurdu.
Sadık kayahan
Recep Kenan paylaştı: 11 Ekim 2018 Perşembe
Ruhsata aykırı yada ruhsatsız yapıların kayıt altına alınmasını amaçlayan yasada “Kentsel dönüşüm” uygulamasında arsa payı üzerinden hesap yapılacağının ön görüldüğünün altını çizen Kayhan, Mevcut bina ne kadar büyük olursa olsun onun üzerinden her hangi bir avantajı söz konusu değil. Sadece bina kaçaksa elinde Yapı Kayıt Belgesi olur” dedi.
Yasayı çarpık kentleşme ve rant açısından değerlendiren İnşaat mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, bu tür afların kaçak yapılaşmayı teşvik ettiğini iddia etti.
İmar Barışı yasasının hukuki boyutu konusunda bilgi veren İstanbul Barosu Avukatlarından Av.Şenol Saltuk, İmar Barışı Yasası uygulanması ile ortaya çıkacak mülkiyet, ve hisse paylaşımı ile hukuki hakları konularında vatandaşları bilgilendirdi.
Toplantının son bölümündeki soru cevap bölümünde vatandaşlardan gelen ağırlıklı İmar Barışı ve İmar planları ile ilgili soruların yanıtları konuşmacılar tarafından yanıtlandı.