CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi Sabiha Gökçen Havalimanında meydana gelen 3 kişin öldüğü kaza sonrası yaralıların ambülans yerine otobüsle taşınmas iddiasını gündeme taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Sabiha Gökçen Havalimanında meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 3 kişin öldüğü kaza sonrası yaralıların ambülans yerine otobüsle taşınmasının yeni facialara davet çıkardığını ortaya koyarak, “Kırıma uğrayan uçaktan yaralı olarak tahliye edilen yolcuların, havaalanı transfer otobüsü içerisinde taşınmıştır. Bu talimatı kim vermiştir?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sabiha Gökçen Havalimanında pistten çıkarak kırıma uğrayan uçakla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a vermiş olduğu soru önergesiyle yaralıların sağlıksız koşullarda taşınmasını Meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Havaalanları Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan “Havaalanlarında Kurtarma ve Yangınla Mücadele” kitapçığını hatırlatarak, bu kitapçığa göre acil durumlar için acil durum planlarının oluşturmak zorunda olduğunu kaydetti.
İlgezdi önergesinde “Türkiye’de bundan sonra benzeri kazaların yaşanmaması ve can kayıplarının en az seviyeye indirilmesi için aşağıdaki soruların yanıtlanması büyük önem taşımaktadır. Bu sorulara verilecek cevaplar, yaşanan kazanın siyasi bir tartışma konusu haline gelmemesi içinde önem taşımaktadır” dedi.
Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi soru önergesinde,
1)“Sabiha Gökçen Havalimanında ARFF olarak adlandırılan yani “Havalimanı kurtarma ve yangınla mücadele” hizmetinden kim sorumludur?
2)ARFF operasyonun yönetimi ve kontrolü, havalimanı yangın hizmetinden sorumlu görevliye bırakılmış mıdır?
3)Sabiha Gökçen havalimanında olası bir kaza anında arama-kurtarma-tahliye faaliyetleri kimin talimatıyla ve hangi kurumların organizasyonunda yapılmıştır?
4)Sosyal Medya’da yayınlanan ve kazazedeler tarafından çekildiği anlaşılan videolarda, kırıma uğrayan uçaktan yaralı olarak tahliye edilen yolcuların, havaalanı transfer otobüsü içerisinde taşınmakta olduğu görülmektedir. Bu talimatı kim vermiştir?
5)Havaalanı transfer aracıyla yolcu taşıdığı görülen otobüslerde sağlık ekibi var mıdır? Bu ekip söz konusu hasta naklini kendi rızalarıyla mı gerçekleştirmiştir? Yoksa talimatla bu uygulamaya zorlanmışlar mıdır?
6)Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan söz konusu rehberde “Her bir havalimanında, her bir kaza mahallini asgari süre içerisinde belirleyen ve söz konusu mahalle yeterli bir kurtarma, yangınla mücadele ve tıbbi ekipman ile birlikte ulaşan bir sitem tesis edilmelidir.” denilmektedir! Sabiha Gökçen Havalimanı için böyle bir sistem tesis edilmiş midir?
7)“Havalimanı yönetimi, herhangi bir hava aracı kazasından/olayından dolayı, kazazedelerin kaldırılmasına ve tamamlayıcı tedavisine yönelik olarak ambulans ve tıbbi hizmetlerin bulundurulmasına dikkat göstermeli ve bu husus, söz konusu acil durumlarla ilgilenmek üzere oluşturulan genel acil durum planının bir parçasını teşkil etmelidir.” denilmektedir. Kazazedelerin otobüsle taşınması havalimanının genel bir acil durum planı olmadığının göstergesi değil midir? Genel Acil Durum planı varsa, Havalimanı yönetimi neden kazazedelerin otobüsle taşınmasına seyirci kalmıştır?
8)Havalimanının yoğunluğu ve kapasitesi göz önüne alındığında, acil müdahale ekibi için bekletilen ambulans sayısı yetersiz mi kalmıştır?
9)Olay anında kırıma uğrayan uçağa müdahalede bulunan ambulans sayısı nedir? Bu ambulanslarda görevli sağlık personeli sayısı nedir? Müdahale esnasında görev alan itfaiye aracı ve görevlisi sayısı nedir?
10)Havaalanı işleticisi, kendi havalimanı acil durum planında, herhangi bir hava aracı acil durumunda söz konusu tıbbi kolaylıkları güvence altına alacak usulleri yayımlamalıdır.Sabiha Gökçen Havalimanı işleticisi, tıbbı kolaylık olarak otobüsleri mi görmüştür?
11)“Yaralıya yardım sağlamak amacıyla ambulans hizmetleri ve tıbbi hizmetler, havalimanı ARFF organizasyonunun ayrılmaz bir parçası olabilecektir ve bu, uygulanabilir olması halinde tavsiye edilmektedir.” denilmektedir. Bu durumda Sabiha Gökçen Havalimanın ARFF (Havalimanı kurtarma ve yangınla mücadele) hizmetleri yetersiz midir? Bu konuda havalimanı yönetimi önceden uyarılmış mıdır?
12)Sabiha Gökçen Havalimanında olası acil durumlara karşı en son hangi tarihte tatbikat yapılmıştır? Bu tatbikatlarda belirlenen eksikler nelerdir?
13)Sabiha Gökçen’in yaşanan kaza sonrası kapatılmasıyla birlikte inişe hazırlanan uçakların İstanbul Havalimanı yerine geldikleri havalimanlarına yönlendirilmesinin gerekçesi nedir? Kaç uçak geri çevrilmiştir? Bu süreçte yakıt kritiğine giren uçak olmuş mudur? Yakıt kritiğine giren uçaklar hangi havalimanlarına yönlendirilmişlerdir?” sorularına yanıt aradı.