CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a, “Kadınları evliliğe teşvik etmek 100 günlük Eylem Planının bir parçası mıdır?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın, “Bir amca geldi. Karısı vefat etmiş. ‘Hanımlara para veriyorsunuz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyoruz’ dedi. Sosyal devletin de ölçüsünü tutturmakta fayda var” sözlerini Meclis gündemine taşıdı.
İlgezdi: “Kadınları evliliğe teşvik etmek 100 günlük Eylem Planının bir parçası mıdır?”
“15 yaş ve üzeri yaş grubuna mensup işsiz sayısı 3 milyon 454 bin’dir. Bu rakamın yüzde 41,43’ünü kadınlar oluşturmaktadır. Kadın yurttaşlarımız arasında 25 yaş üstü işsizlik rekor seviyeye ulaşmıştır. 2004 yılında 308 bin olan işsiz kadın nüfusu, yüzde 210 artışla, Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine çıkarak, 955 bin olmuştur.” diyen İlgezdi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a, “Kadınlara cinsiyet eşitlikçi ve ücret eşitliğine dayanan bir istihdam alanı açmak yerine, onları evlendirmeye teşvik etmek 100 günlük Eylem Planının bir parçası mıdır?” sorusunu yöneltti.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak yanıtlanması istemi ile önerge verdi.
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi tarafında yazılı olarak yanıtlanması istemi ile verilen soru önergesi:
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, memleketi Erzincan’da yaptığı konuşmada Türkiye’nin sosyal devlet olma alanında son 15 yılda büyük mesafe kat ettiğini belirtirken, “Ziyaretlerden birinde yaşlı bir amca geldi. Hanımı vefat etmiş evlenecek, bir türlü evlenemiyor. Beni evlendir dedi. Hanımlara para veriyorsunuz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyoruz dedi. Dolayısıyla sosyal devletin de ölçüsünü, ayarını yerinde tutmakta fayda var…” açıklamasını yapmıştır.
Oysa 2017 verilerine göre 15 yaş ve üzeri yaş grubu arasındaki işsiz sayısı 3 milyon 454 bin’dir. Bu rakamın yüzde 41,43’ünü ise kadınlar oluşturmaktadır. 25 yaş üstü 955 bin kadın yurttaşımızın işsiz olduğu bilinmektedir. 15-24 yaş arasında olan işsiz kadınların sayısı ise 476 bine ulaşmıştır. 2004 yılında Türkiye genelinde işsiz olan yurttaşların 623 bini kadınken, bu sayı 2017’ye gelindiğinde yüzde 129 artışla1 milyon 431 bine yükselmiştir. Başka bir deyişle 2004-2017 yıllarını kapsayan 4.745 günlük AKP yönetimi süresince günde 301 kadın işsiz kalmıştır.Kadın yurttaşlarımız arasında 25 yaş üstü işsizlik ise rekor kırmıştır. 2004 yılında 308 bin olan işsiz kadın nüfusu,yüzde210 artışla, Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine ulaşarak, 955 bin olmuştur.
Bu bağlamda;
1-) 2018 yılı itibariyle sosyal hizmet yardımı alan evli ve bekar kadın sayısı nedir? Yardım alan evli ve bekar kadınların yaş gruplarına göre dağılımı nedir?
2-) 2018 yılı itibariyle 2003-2018 yılları arasında evlendirilen 17 yaş altı çocuk sayısı nedir? Evlendirilen çocukların yaş grubu ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?
3-) 2003-2018 yılları arasında başlık parası ve berdel gibi uygulamalarla kendilerinden yaşça büyük kişilerce evlendirilen çocukların sayısı nedir? Bu çocukların yıllar bazında yaşlarına ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?
4-) TUİK verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle yoksul sayısı 15 milyon 864 bin kişidir. Başka bir deyişle Türkiye’nin yüzde 20’si yoksuldur. Yoksul vatandaşlarımızın cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?
5-) TBMM Başkanı Yıldırım’ın bu açıklaması, kadını sadece ev içerisinde ve aile bireylerini destekleyici unsur olarak gören bir yaklaşım değil midir? Eğer öyleyse bu yaklaşıma karşı Bakanlığınızın görüşü nedir?
6-) Zaten yoksulluğa mahkûm edilmiş kadınlara yapılan sosyal yardımlar kesildiği takdirde, küçük yaşta evlendirilecek kız çocuklarının sayısı nedir?
7-) Kadınlara cinsiyet eşitlikçi ve ücret eşitliğine dayanan bir istihdam alanı açmak yerine, onları evlendirmeye teşvik etmek 100 günlük Eylem Planının bir parçası mıdır?
😎 100 günlük Eylem Planı çerçevesinde istihdam edilen kadın sayısı nedir? Bu süre zarfında sosyal hizmet yardımı bağlanan kadın sayısı nedir?