1974 yılında gerçekleştirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin kuruluşu ile sonuçlanan Kıbrıs Çıkarması’na katılan Kıbrıs savaş gazisi Ahmet Çalışkan hakkın rahmetine kavuştu.
Recep Kenan/itvhaber.com
Rumlar tarafından 1931 yılından itibaren Yunanistan ile birleşme (ENOSİS) amacıyla yürütülen Türklere karşı şiddet ve katliamların artması üzerine dönem hükümeti kararı ile 20 Temmuz 1974 tarihinde başlatılan “Kıbrıs Barış Harekatı” kahramanlarından Çankırı’nın Ilgaz ilçesi Çörekçiler Köyü nüfusuna kayıtlı Gazi Ahmet Çalışkan yaşama veda etti.
Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören “Kıbrıs Barış Harekatı” kahramanlarından Çörekçilerli 1953 doğumlu Ahmet Çalışkan 65 yaşında hayatını kaybetti.
65 yaşında yaşama veda eden “Kıbrıs Barış Harekatı” kahramanlarından Çörekçilerli 1953 doğumlu Ahmet Çalışkan, kılınan cenaze namazını takiben düzenlenen askeri törenle Çörekçiler Köyü’nde aile mezarlığında toprağa verildi.
1931 yılında Rumların başlattığı katliamların artması üzerine 20 Temmuz 1974 tarihinde başlatılan “Kıbrıs Barış Harekatı” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)‘nın kuruluşu ile sonuçlanmıştı.
KIBRIS GAZİLERİ NELER YAŞADI?
“EOKA”NIN YUNANİSTAN İLE BİRLEŞME HAYALİ; ENOSİS
Birlikte yaşadıkları Kıbrıs adadaki Türklerden ayrılmak isteyen Rumlar 1931 yılından itibaren Yunanistan ile birleşme (ENOSİS) planı devreye sokulmuştu. 1955 tarihinde kurulan “EOKA” Yunanistan ile birleşme (ENOSİS) amacını gerçekleştirmek amacı ile Kıbrıs’ta Türklere karşı şiddet ve katliamlara başladı.
KIBRIS BARIŞ HAREKATI (KIBRIS ÇIKARMASI) BAŞLADI
EOKA lideri Nikos Sampson etrafında toplanarak Makarios’u devirdiler. 11 Şubat 1959 tarihinde taraflar arasında imzalanan Zürih ve Londra antlaşmalarının ihlali ve adanın tekrar ısınmaya başlaması ile birlikte Türkiye 1960 Anayasasına dayanarak İngiltere’ye ortak müdahale teklifinde bulundu. Türklere uygulanan katliamın devam etmesi üzerine Bülent Ecevit Başbakanlığındaki dönem hükümeti kararı ile 20 Temmuz 1974 tarihinde “Kıbrıs Barış Harekatı” başladı.
GİRNE PLAJINA ÇIKAN İLK BİRLİK SAT KOMANDOLARI
Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini gösterdiğinde Türk uçakları Kıbrıs semalarını süslemeye başladı. Yunan birlikleri bir yandan bombalanırken bir yandan da adaya havadan ve denizden indirme yapılıyordu. Komando birlikleri adaya sevk edilirken 33 donanma gemisi de yola çıkmıştı. Bir yandan Gönyeli ve Kırnı bölgelerine komando indirme yaparken bir yandan da Girne Pladini plajına sevkiyatlar sürüyordu. Girne plajına çıkan ilk birlik olan SAT Komandoları güvenliği sağladıktan sonra Geçitköy (Panağra) Boğazına doğru ilerleyerek ana yola ulaştılar.
BEŞPARMAK DAĞLARINDA GECE BOYU ÇATIŞMALAR
Beşparmak Dağlarında çatışmalar tüm hızıyla sürerken gece olduğu için hava kuvvetleri ve donanmadan destek alınamıyordu. Türk askeri sabaha kadar gözünü kırpmadan çarpışmaya devam etti ve sabahın ilk saatlerinde hava kuvvetleri askerlerin imdadına yetişti. Rumlar Gönyeli ve Boğaz bölgelerini ele geçirmek için Hilarion, Bozdağ, Dikmen Tepe ve Gönyeli bölgelerinde gece boyunca amansızca çarpıştılar.
22 TEMMUZ 1974 BM ATEŞ KARARI
21 Temmuzun ardından Türk birlikleri Rumların üzerinde üstünlük kurarak ilerlemelerini sürdürdüler. Ada’daki ilerleyiş doğu ve batı yönünde 22 Temmuzda birleşen Türk birlikleri tarafından sürdürülerek Girne-Lefkoşa yolu tamamen ele geçirildi. 22 Temmuz 1974 tarihinde BM tarafından Rumlara karşı verilen ateş kararı Türk Devleti tarafından uygulamaya kondu. Ateş kararının alındığı günün ertesi 29 araçlık Rum konvoyu Türk Hava Kuvvetleri tarafından imha edildi. Rumlar adada yenilgiyi yaşarken Yunanistan’da cunta ve Kıbrıs da bulunan EOKA Lideri Sampson istifa etti.
2.KIBRIS BARIŞ HAREKATI
2.Kıbrıs Barış Harekatı ile birlikte, 14 Ağustos günü sabah saatlerinde 28. ve 29’uncu Tümenler Magosa ve Boğaz Deniz üssünü ele geçirmek için doğuya doğru taarruza geçtiler. 39. Tümen Rumlar için hayati önem taşıyan İngiliz Tepe ve Kara Tepe’ye saldırıyorlardı. 39. Tümen saldırının ilk gününde 11:30 sularında İngiliz Tepe ve Kara Tepe’yi geçirdi. Diğer taraftan 28. Tümen ise 12:00 sularında Mia Milia’yı ele geçirdi. Saatler 15:00’ı gösterdiğinde 28. Tümen Timbu Havaalanını 39. Tümen ise Değirmenlik’i ele geçirir. Rumlar Türk ordusunun önünde kaçarken Taşkent, Terazi, Atlılar, Muratağa ve Sandallar köyünde bulunan çoluk-çocuk, genç-yaşlı demeden adeta katliam yaptılar. Fakat 14 Ağustos tarihinde Türk ordusu bütün mezalime karşı koyarak Paşaköy ve Serdarlı’da vatandaşlarıyla kucaklaştı. Ordu hareketine devam ederken 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde Doğu ve Batı hattında ilerleyerek Magosa, Lefkoşa ve Lefke hattının kuzeyindeki bölgenin hepsi ele geçirildi.
KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NDA 498 TÜRK ASKERİ ŞEHİT, 1200 GAZİ
Kıbrıs Barış Harekatı’nda 415 Kara, 65 Deniz, 5 Havacı ve 13 Jandarma olmak üzere toplam 498 Türk askeri şehit olmuş ve 1200 asker ise yaralanmıştı. Ayrıca askerlerin dışında 70 ada vatandaşı mücahit ve 270 Kıbrıs Türkü hayatını kaybetti.