ATAMAD düzenlediği kahvaltılı toplantıda Malatya’da hayata geçirmeyi planladığı Malatya Gençlik Merkezi Projesi konusunda Yüksek İstişare Kurulu’nun görüşünü aldı.
Ataşehir Malatyalılar Derneği Yüksek İstişare Kurulu üyeleri kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı’da ATAMAD’ın Malatya’da hayata geçirmeyi planladığı Malatya Gençlik Merkezi Projesi konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Ataşehir Malatyalılar Derneği (ATAMAD) Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri kahvaltıda bir araya geldi. Greenpark Bostancı’da tanışma amacıyla düzenlenen kahvaltıya Cumali Ünaldı, Himmet Kaya, Sadık Kayhan, Adil Üstündağ, Hosrof Köletavitoğlu, Yüksel Çengel, Şemsettin Gültekin, Faruk Sarıoğlu, Cafer Kınacı, Ahmet Akgül, Sadık Dönmez, Sedat Cömertoğlu, Yaşar Koç, Ataşehir’de bulunan Malatya derneklerinin başkan ve yöneticileri ile ATAMAD Kadın Kolları ve Gençlik Kolları üyeleri de katıldı.
MALATYA DÜNYANIN MERKEZİ
Kahvaltı sonrası ilk olarak Cumali Ünaldı söz aldı. Ünaldı Malatya ve Malatyalılık üzerine çok şey söylemenin mümkün olduğunu belirterek “Malatya ve Malatyalılık demek; insanları ayıran bütün merhaleleri bir taraf bırakarak, insanları birleştiren bütün unsurları bir araya toplamak demek. Etnik kökeniniz, mezhebiniz, köyünüz, kasabanız hiç önemli değil. Malatyalı olmak yetiyor. Ve Malatyalı olmak da bir kimlik. Bu durum tarihten beri böyle. Bin sene önce de durum aynıydı. Malatya iftihar edilecek bir kültür beşiği… Malatya Fırat Irmağı’ndan dolayı dünya da ilk buğday ziraatının da yapıldığı yer. Ziraat kelimesiyle kültür kelimesi aynı kökten gelir. Aslantepe’de yapılan kazılarda da dünyada en uzun metal kılıç bulunmuştur. Malatya, Hitit medeniyetinin de önemli bir şehriydi. Hitiler deyince adalet ve insan hakları gelir akla. Bu durum, dünya devletlerinin hala ulaşmaya çalıştığı bir noktadır. Övünmek gibi oluyor ama Malatya dünyanın merkezi… Malatya’da Türklerin ve Müslümanların varlığının başlaması 700-800’lü yıllara denk geliyor. Biz Malatyalılar ciddi bir kültürün mirasçılarıyız. Bugün bizim bulduğumuz şeyi, dünya arıyor. Bizim bulduğumuz şey insana değer vermek, önemsemek ve baş tacı etmek. Malatya özet olarak bu demektir” dedi.
MALATYALILIĞIN HAKKINI VEREN İNSANLAR
Ünaldı, Yüksek İstişare Kurulu’nun çok önemli şeyler yapacağına inandığını belirterek şöyle konuştu: “Bugün burada aramızda olamayan arkadaşlarımız da var. Herkesin gönlünün burada olduğuna inanıyorum. Ataşehir Malatyalılar Derneği’ndeki arkadaşlarımız Malatyalılığın hakkını veren insanlar. Çok şey kazanacaklarından eminim. İki milletvekili bir belediye başkanı çıkarmış olmak o kadar önemli değil. Kültürel birikimimizden bir iz bırakmamız daha çok önemli. Onun da yolunu tuttuk, inşallah netice alırız.”
HİMMET KAYA “ÖNCELİĞİMİZ İNSAN”
Ataşehir Malatyalılar Derneği Başkanı Himmet Kaya görevinin Malatyalıları bir araya getirerek, önerileri doğrultusunda geleceklerini planlamak olduğuna vurgu yaparak “Ataşehir Malatyalılar Derneği olarak kurulduğumuz dönemde gençlerimize, kadınlarımıza, kültürümüze ve değerlerimize sahip çıkacağımıza dikkat çekmiştim. Bugün de değerlerimizle bir araya geldik. Malatya’yı temsil eden, bulundukları alanda başarılı olmuş insanlarımız bugün bir arada… Malatya kimliğini temsil eden, aradığımız herkes bizimle birlikte olacaklarını söylediler. Derneğimiz ilk olarak gençlerimizi ve kadınlarımızı hayatın birer parçası olmaları konusunda neler yaparız düşüncesinde yoğunlaştı.
Yola Malatya Gençlik Merkezi projesiyle çıkmak istedik. Avrupa Birliği ve Ajans fonları tarafından finanse edilecek projeyle iş imkânı bulamayan gençlerimize yeni istihdam alanları açmayı hedefledik.
Projemizin tanıtım toplantısını Malatya’da siyasetçilerimizin, belediye başkanlarımızın katılımıyla yaptık. Battalgazi Belediyesi de bize yer tahsisi yapacağını söyledi. Projemizi en kısa zamanda hayata geçirmek için çalışıyoruz. Bizim felsefemizde para yok. Önceliğimiz insan. Amacımız insanımızı bir araya getirmek. Malatya’mızın değerlerini bir araya gelmek için de Yüksek İstişare Kurulu’nu oluşturduk. Bugün burada yalnızca Ataşehir’de değil ülkemizin her yanında yaşayan, Malatya kültürünü temsil eden hemşerilerimiz bulunuyor. Bulundukları yere değer katan insanımızın düşüncesine ihtiyacımız var” diye konuştu.
Hosrof Köletavitoğlu da şöyle konuştu: “Temel olarak ait olduğum grup üretmekten başka bir şey bilmeyen, gerçekten koştura koştura bir şeyler üreten bir toplum. Dolayısıyla biz böyle bir kurum adı altında ailemize, kendimize ve çok yakın çevremize ürettiğimiz şeylerin dışında; çevremiz, şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız ve insanlık için bir şeyler üretebiliyorsak o zaman bizim insan olmamız bir işe yarar. Aksi halde makinelere döneriz. Burada gerçekten üretebilecek insanları bir araya getirebiliyorlarsa, bu çok büyük bir değerdir. Fiyatın hiç bir değeri yoktur. Fiyat rakamdır. Değer önemlidir. Bir arada bir değer üretebilirsek, bu her şeyden daha önemlidir. Kimlerle üreteceğiniz de önemli… En iyi üretim şekli aynı değerleri taşıdığınız, benzer insanlarla üretmek olduğuna göre hepimiz aynı tabiatın insanları olarak güzel üretimler yapabiliriz.”
Yüksel Çengel Yüksek İstişare Kurulunun ülkemiz adına yararlı çalışmalar yapacağına inandığını söyledi.
BİRLİKTELİĞİMİZİN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLSUN
Sadık Kayhan da Malatya’da bütün kültürlerin bir arada, dostluk ve kardeşlik içersinde yaşadığını ifade ederek “60 yaşımdayım. Bugüne kadar Malatya’da ırksal ve mezhepsel nedenlerle bir çatışmaya rastlamadım, duymadım, görmedim. Birlikteliğimizin Türkiye’ye örnek olmasını dileyerek, buradaki farklılıklarımızla birlikte bir araya gelip doğru projeler üretebileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
Adil Üstündağ da konuşmasında yalnızca İstanbul’da değil Türkiye’nin dört bir yanındaki tesislerinde ATAMAD’ın çalışmalarına destek olacağını, ağırlayabileceğini belirtti.
Konuşmalardan sonra, ATAMAD’ın hayata geçirmeyi planladığı Malatya Gençlik Merkezi Projesini anlatan bir slayt gösterisi izlendi.
Malatya Gençlik Merkezi Projesi ile Malatya’da yaşayan bütün kesimlerin sosyal olanaklardan daha kaliteli yararlanmasını sağlayacak bir ortam sunulması hedefleniyor. Böylece gençlerin sorunlarını tartışma kültürünün geliştirilmesi, çözüm süreçlerini proje üretme mantığını kullanarak tasarlayarak arttırılması, vizyonlarının geliştirilmesi, birlikte gelecek kurgulama eğilimlerinin arttırılması, ortak kullanabilecekleri düşünsel ve fiziksel engellerden arındırılmış bir mekanın oluşturulması hedefleniyor. Projeyle gençlere istihdam alanları açılması da amaçlar arasında…
Gençlik Merkezi’nde, bilim merkezi, spor salonu, eğitim sınıfı, etüt ve okuma salonu, bilgisayar salonu; model uçak atölyesi, resim, film, tiyatro, dans, fotoğraf atölyeleri, su sporları merkezi, psikolojik danışma merkezi, kariyer merkezi, ziraat eğitim alanları yer alacak.
Daha sonra söz alan isimler de projeye ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade ettiler.