Ataşehir İlçe milli Egitim Müdürü Halil Asılsoy ile eğitim öğretimin Ataşehir’deki durumunu, 4+4+4 uygulamasını ve eğitim öğretimin sorunlarını konuştuk.
Recep Kenan/Ataşehirweb
Makamında ziyaret ettiğimiz Ataşehir İlçe milli Egitim Müdürü Halil Asılsoy ile ilk yarısı tamamlanan eğitim öğretimin Ataşehir’deki durumunu, 4+4+4 uygulamasını ve eğitim öğretimin sorunlarını konuştuk.
İlçe Milli Egitim Müdürü Halil Asılsoy ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi ve işte Milli Eğitim’in Ataşehir’deki çağdaş ve sıcak yüzünün söyledikleri:
Hali Asılsoy Kimdir?
Tarih öğretmeniyim. İzmir’de göreve başladım. Kısa bir dönemden sonra İstanbul’a geldim. İstanbul’da 1,5 yıl kadar müdür başyardımcılığı yaptıktan sonra okul müdürü olarak görevlendirildim. 20 yıllık okul müdürlüğü yaptıktan sonra, son 6 yıldır İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak İl Mili Eğitim’de görevliyim. Son bir yıldır da Ataşehir Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendirildim. Bir yıldır Ataşehir’e hizmet vermeye çalışıyorum.
4+4+4 ‘te İstanbul’da Örnek Çalışma İle Sorunsuz Dönem Geçirdik
Ataşehir’de sona eren birinci yarıyıl eğitim ve öğretimi dönemini değerlendir misiniz?
Ataşehir İlçesi olarak biz eğitim öğretim açsından emsallerimize, İstanbul’daki diğer ilçelere göre, sorunsuz bir eğitim öğretim nasıl geçirebiliriz diye sorduğumuz bir takım sorular vardı. Yaz döneminde, okullar açılmadan önce bu soruları kendimize sorduk. Bunların cevaplarını bulmaya çalıştık.
Yeni Uygulamaya başladığınız 4+4+4 sisteminde Ataşehir’de sorun yaşandı mı?
Özelikle yeni sistemin başladığı bu eğitim dönemin başında. Türkiye Cumhuriyeti’nde yeni bir sistem, eğitim sistemi başlatıldı. 4+4+4 sistemi. Bu sistemde doğabilecek bir takım sıkıntıların neler olabilecek gibi soruları zamanında sorduk, planlamamızı ona göre yaptık.
Ataşehirlilerin de yakından izledikleri gibi İstanbul’da örnek bir çalışma diyebileceğimiz sorunsuz bir dönem geçirdik. Öğrenci, öğretmen, yöneticiler bazında, başta Sayın Kaymakamımız olmak üzere bize eğitim çalışmaları konusunda yaptığımız planlamalara çok büyük destek verdiler. O konuda bizi yakinen desteklediler.
Ataşehirliler de görüyorum ki bizim yaptığımız bu çalışmalara sahip çıktılar ve biz problemsiz bir eğitim ve öğretim dönemini bitirdik.
İlçe Olarak Okuma Projelerini Destekliyoruz
Sizce okullar öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırabiliyor mu?
Bu noktada günümüz dünyasının, yalnız Türkiye değil, tüm dünyanın çeşitli arayışları var. Şimdiki nesil teknoloji nesli oldu. Bu noktada okuma alışkanlıklarını artırabilmek adına herkes üzerine düşeni yapamaya çalışıyor. Biz ilçe yöneticileri olarak okul yöneticilerimize, okul yöneticilerimiz öğretmenlerimize, birebir okulları ziyaret ettiğimizde öğretmen arkadaşlarımıza, başta edebiyat öğretmenlerimiz olmak üzere, bu alışkanlığın kazandırılması konusunda ülke yönetimimizin en üst seviyesinde Cumhurbaşkanımızın da sahip çıktığı; “Türkiye Okuyor”, “Ataşehir Okuyor”, “Yazarlar Okullarda” gibi projelerimizi sürekli destekliyoruz. İl Müdürümüz Sayın Dr. Muammer Yıldız’ın bu konudaki son iki yıldır hassasiyeti biz Ataşehir olarak ta gösteriyoruz. Ataşehir’de de bu tür “Yazarlar Okulda”, “kitap okuma çalışmaları” gibi proje çalışmalarımızı ilgili birimlerimizle yürütmeye çalışıyoruz.
Belki bu noktada istediğimiz hedefe ulaşmamış olabiliriz. Ama inanıyorum ki düne göre bu gün daha iyi bir noktadayız. Hedeflediğimiz noktada mıyız? Hayır.
Ataşehir’de, sorunsuz bir ortam, mekan oluşturmak
Ataşehir’de eğitim, öğretimle ilgili dönem sonu hedefleriniz ve beklentileriniz nedir?
Ataşehir’de, öğrenciye, öğretmene ve veliye sorunsuz bir ortam, sorunsuz bir mekan oluşturmak amacı ile çalışmalarımızı yapıyoruz. Ki, benim yöneticilik anlayışım da onu gerektiriyor. İdarecilerimiz ile yaptığımız bire bir veya toplu toplantılarda bunu dile getiriyoruz. Ve ben şuna inanıyorum ki; sorunsuz bir eğitim, öğretim olacaksa, bu Ataşehir’de olmalıdır.
Ataşehir kilometrekare olarak belki çok fazla alana sahip bir ilçe değil. 16 km. karelik bir alana yayılmış bir ilçe. Ama dikine büyüyen bir ilçe Ataşehir. 400bin nüfusa yaklaşmış bir ilçe. 400bin nüfusun içinde bir takım büyük sıkıntılar, imar ekonomik sıkıntı gibi vardır ama bunların içerisinde beklide en geride olanı eğitim, öğretim ile ilgili olan sıkıntılardır. Çünkü biz onları velilerimize, öğrencilerimize yansıtmamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
Bu anlamda biraz önce de belirttiğimiz gibi İlçe Kaymakamımızın bizim alacağımız kararları desteklemesi, o noktada istişareye açık olması bizi ayrıca sevindiriyor.
STK’lar Ataşehir’e çok katkı sağlayacaktır
Sivil Toplum Örgütleri ile ilişkileriniz var sanırım. Çalışmalarınız devam ediyor mu?
Son genel kurulda İstanbul Giresunlu Eğitimciler Derneği İkinci Başkanı olarak görev aldım. Bu görevim devam ediyor. Sivil Toplum Kuruluşları ile bağım var. Günümüz dünyasında Ataşehir gibi gelişmekte olan, artık yıldızlaşan bir ilçede sivil toplum kuruluşlarının olmadığı bir yaşam düşünülemez. Bu özellikleri ile de Ataşehir’in yapılanmasında hakikaten çok önemli rol oynadıklarını inanıyorum. Kent konseyi ve benzeri bir takım kuruluşların bu anlamda Ataşehir’e çok katkı sağlayacağına inanıyorum.
Ataşehir’de eğitime emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz
Ataşehir’in eğitimi ve diğer konularda son olarak söylemek istediklerinizi alabilir miyiz?
Ataşehir’de, geride bıraktığımız dönemde başlattığımız 4+4+4 uygulamasının, yeni dönemde daha sorunsuz, daha problemsiz bir halde uygulanabilmesi için, İl ve Bakanlık bazında alacağımız talimatlar doğrultusunda, kendi yapılanmamız için ön çalışmaları yapıyoruz şu anda. İlgili şubemiz, şube müdürümüz o konuda çalışmalarını yapıyor. Zannediyorum Şubat, Mart ayı gibi bütün İstanbul’da bu noktada daha iyi bir netice alınacak şekilde okullarımızın; ilkokul, ortaokul veya orta öğretim kurumu olarak şekillenmesi netleşecek. Ve zannediyorum bir sonraki eğitim –öğretim dönemine daha sağlıklı, daha başımız dik bir şekilde başlayacağız.
Ataşehir’de eğitime emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ataşehir’de insanların eğitim ile ilgili ve duyarlı olduğunu görüyoruz. Bundan sonra da bununla ilgili ne yapabiliriz? eğitimi Ataşehir’de daha ileriye nasıl götürebiliriz? sorularını cevaplamak için gerek paydaşlarla, gerekse diğer kuruluşlarla iş birliğini devam ettireceğiz.