Çocuklukta başlayan gazoz şişesi ve kapağı toplama merakı ile başlayan ilgi ilerleyen yıllarda koleksiyona ve sonrasında Hürriyet gazozu markası ile üretim aşamasına geldi.
Bazılarına çocukluk yıllarını, bazılarına ise hiç tatmadıkları lezzetleri yaşatır aslında gazoz. Bu gün uluslararası içecek markaları karşısında, az tercih edilir olsa da bu durum son zamanlarda değişmeye başladı.
Giderek artan ilgi, az sayıda olan gazoz fabrikalarının üretimlerinin artmasına sağlarken, yeni markalarında yeniden canlanmasını sağlıyor. İşte bu yeniden canlanan markalardan olan Hürriyet gazozu ve onun sahibi bu günkü konuğumuz. Üstelik o bir gazeteci. Koleksiyondan başlayan ve bu gün bir markanın üretici olan Mesut Solak ile bu gazoz sevdasını konuştuk.
Gazoz merakı nasıl başladı ?
Artık fazla göremiyoruz ama geçmişte hemen hemen hepimizin bir koleksiyonu vardı. Pul ve para koleksiyonu bunlardan en çok bilinenleri idi. Benimde o zamanlarda gazoz şişesi ve kapağı toplama merakım vardı. Çocukluktaki bu merak ilerleyen yıllarda bir koleksiyona dönüştü. Bir işin koleksiyonu yapmaya başlayınca o işe merak sarınca , siz aslında uzun bir yolculuğa çıkmış oluyorsunuz. Kapak değil ama özellikle şişe toplamak tabii şişenin yanında gazoz kasası da buna dahil olunca ve bunları biriktirmek fiziki olarak bir süre sonra bulunduğunuz yere , evinize işyerinize sığmaz oluyor. Sonra bunlar için çözüm bulmaya başlıyorsunuz. İşte bu gün gelinen noktanın bir anlamda başlangıcı. Mesleğim gereği bir gazeteci olarak araştırmak incelemek hayatımızın bir parçası olduğu gazoz konusunda ciddi bir altyapıya ve birikime sahip olmaya başladım. Ve başlayan bu yolculuk , bu merak bugün bir anlamda benim bir işim haline geldi.
Peki Mesut bey size kısaca gazoz desek bize ne dersiniz?
Gazoz aslında bana göre bir dönemin Türkiye’si demek. Gazoz siyah beyaz yıllarda , açık hava sinemalarında Yeşilçam günleri demek. Türkiye’nin yaşam standartlarını ,yaşam biçimini kısacası o zamanki hayatı anlatan bir içecek demek.Ben dükkanıma gelenlere hep şunu söylüyorum .Aslında gazoz bir içecek olmaktan çok fazla anlam ifade ediyor . Ülkenin bir döneminin hikâyesidir. Bu hikaye o dönemleri hatırlayanların veya özleyenlerin yada hiç görmeyenlerin hikayesidir. Bir zamanlar neredeyse her mahallede her köşe başında bir gazoz imalathanesi olduğunu unutmayalım. Türkiye’de gazoz tarihi ve Türkiye’deki gazoz geçmişi çok ayrı bir haber konusudur
Peki Türkiye’de şu anda kesin olarak kaç çeşit gazoz üretilmektedir?
Bunun net sayısını vermek zor oluyor. Tabii ki bilinen bazı markalar var ama onun yanından biz bile bir bakıyoruz ki bir şehirde bir ilçede eski üretilmeyen bir gazoz tekrar üretilmeye başlamış. İşyerimiz de şu anda 150’ye yakın çeşit bulunmakta. Özellikle yaz aylarında bu sayı artmaktadır. Ama dediğin gibi her gün yeni markalarla karşılaşabiliyoruz ,bu tabii ki son derece sevindirici. Bu gazozlar diğer gazlı içeceklere göre çok daha sağlıklıdır. İçinde glikoz veya diğer zararlı maddeleri olmayan neredeyse tamamı pancar şekilde üretilmiş içeceklerdir
Mesut bey şimdi de farklı işler’ i konuşmak isterim burası nasıl açıldı nasıl doğdu?
Burayı açmak fikri doğduğunda sadece gazozun satıldığı gazozun tanıtıldığı bir yer olmasını istemedik. Gazozun yanına lokumlu bisküviye , gofrete, leblebi tozundan horoz şekeri , para çikolataya kadar ne varsa sunmak istedik. Bir dönem burada gençliğini , bir dönem çocukluğunu tekrar yıllar sonra yaşayabiliyor.
Peki ilgi nasıl ?
İlgi beklediğimizden oldukça fazla oldu Çünkü insanların hiç beklemedikleri bir anda karşılarına çocukluğuna ait bir içeceğin çıkması değişik bir duygu. Ağlayanları , duygusal anlar yaşayanları gördük.Bizi çocukluğumuza götürdünüz ,bize o yılları tekrar yaşattınız diyen insanları çok fazla gördük. Benim de en büyük keyfim en büyük mutluluğum bu zaten.
Hürriyet Gazozu nasıl doğdu ?
Bu yolculuk bizi kendi markamızı üretmeye teşvik etti. Unutulmuş eski markayı tekrar kazandırmak istedim . Hürriyet 1960 ile 1980 yılları arasında Balıkesir Havran’da üretilmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında bu isimle üretim yapıldığını da biliyoruz. Hürriyet markasının isim hakkını başvurduktan sonra ,geçtiğimiz aylarda ilk üretimini yaptık. Gazoz deyince bir iftarlık gazoz filmi gelir aklımıza. İlk üretim Ramazan’a denk geldiği için adını iftarlık gazoz koyduk. İstanbul dışından İzmir’de Trakya bölgesinde Bursa’da ve Antalya’da bayilerimiz kanalıyla toptan dağıtımına başladık Ben bir gazeteci olarak olarak başladığım bu yolculuğu 10 yıl sonra 20 yıl sonra 50 yıl sonra yaşatmak.
Mesut bey son olarak eklemek istedikleriniz alabilir miyim?
Gazoz ülkemizin en güzel yıllarının günlük vazgeçilmez bir içeceğidir Bugün nerede o eski günler , saygı kalmadı Sevgi kalmadı deriz Gazoz o saygının sevginin yardımlaşmanın iyi insanların yaşadığı dönemin içeceği. Yerlilikten söz ediyorsak gazoz Bu ülkenin yerli üreticilerin ürettiği bir içecektir. Bir restorana bir kafe ye gittiğinizde menüye aldığınızda orada içecekler bölümünde eğer meşrubatı görmüyorsanız ısrarla gazoz var mı deyin.
Evet bugün bir gazetecinin çocukluk koleksiyondan yola çıkarak gerçekleştirdiği hayalini ve Hürriyet gazozunun hikayesini sizlere aktardık.