Hoşgeldiniz  

ELEKTRONİK ATIK TOPLA GERİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI SAĞLA

admin | 27 Eylül 2017 | Ataşehir Belediyesi, Manşet A- A+

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile ELDAY işbirliğiyle,  tanımının da yapıldığı “elektronik atık” konusunda farkındalık yaratmak amaçlı toplantı gerçekleştirildi.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile ELDAY (Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği) “elektronik atık” konulu bir kahvaltılı toplantı gerçekleştirdi. Kahvaltıya mahalle muhtarları, STK’lar, kent konseyi, sitelerin yönetim kurulu başkanları ve proje paydaşları katıldı. Katılımcılar, farkındalık yaratmak için kahvaltıya gelirken yanlarında elektronik atık getirdiler.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, elektronik atıkların tanımını yaparak başladığı konuşmasında bu atıkların içerdikleri; civa, kurşun ve CFC gazı gibi maddelerin doğaya verdikleri zararı anlattı.

E-ATIK HURDA DEĞİL

Hurdacıların topladıkları atıklardan yakarak ayrıştırması nedeniyle atmosfere saldıkları gaz ile farkında olmadan çevreye verilen zarara işaret eden Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, hurda buzdolaplarındaki karbon gazı, florsan lamba atığındaki ve benzer elektronik atıklardaki cıva ve kurşun ağırlıklı ağır metallere de dikkat çekerek; E-ATIKların hurda olmadığı, elektrikli ve elektronik atıkların tehlikeli olduğunu, doğru değerlendirilence faydalı olduğunu vurguladı.

Çevre koruma çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Kartal, geri dönüşüm konusunda doğru davranış oluşturma, doğru toplama sistemi ve yurt dışındaki örneklerden bahsetti. Proje paydaşlarıyla çok iyi anlaştıklarını ve iyi işlere imza attıklarını belirten Kartal, Ataşehir Belediyesi olarak 100 ton elektronik atık topladıklarını ve bunları lisanslı tesislere geri dönüşüme gönderdiklerini söyledi.

ELDAY Yerel Yönetimler Yöneticisi İlkim Yiğit ise yaptığı konuşmada dernekleri hakkında ve kullanılmayan ürünlerin geri dönüşüm sektörüne kazandırılması hakkında bilgiler verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan elektronik atıkların ülke bazında toplanması için 2015 yılında yetki aldıklarını ve çalışmalarına başladıklarını belirten Yiğit, geri dönüşümün mali ve ekonomik boyutlarını anlattı.

Türkiye’de çeliğin yüzde 70’inin ithal edildiğini ve toplam ithalatın yüzde 4’ünün hurda ithalatı olduğunu söyleyen Yiğit, elektrikli ve elektronik ürünlerin geri dönüşümünün ekonomik anlamda önemli bir kaynak olabileceğini vurguladı. Geri dönüşümün önemine dikkat çeken Yiğit verdiği örnekte; bir kilo demir elde etmek için bir demir madeninden 200 kilo cevher çıkartmak gerektiğini, oysa elektrikli ve elektronik atıkların prosesinden 2 kilo atıktan bir kilo demir elde edilebildiğini söyledi.

Toplantıda yapılan konuşmaların ardından katılımcılar da söz alarak görüşlerini ifade edip, önerilerini sundular.

E-ATIK NEDİR?

“Elektrikli ve elektronik aletlerin kulanım ömrünü tamamladığı için tüketicilerin elden çıkardığı atık” olarak tanımlanabilecek  E-ATIKLAR; Küçük Ev Aletleri, Büyük Ev Aletleri, ses ve görüntü ileten aletler, Elektrikli ve Elektronik Ev aletleri, Bilgisayar ve benzeri aletler ile yan ürünleri, Elektrikli Ve Elektronik oyuncaklar, Otomatik dağıtıcılar,Aydınlatma araçları (Gazlı) olarak sıralanabilir.

Günümüz teknolojisi ile çokça tüketilen bu alet ve cihazlar içerdikleri kurşun, civa ve kadmiyum gibi ağır metaller nedeniyle karıştıkları hava ve toprak ile su aracı ile taşındıkları canlılara zarar veriyor.

Uzmanlar lavabolara dökülerek suya karışan kullanılmış bitkisel atık yağların su kirliliğinin %25’ini oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.