Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri’nin ardından Türkiye’den Efes Antik Kenti de, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girdi. UNESCO listesindeki varlık sayısı 15 oldu.
Recep Kenan/itvhaber.com
Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Efes Antik Kenti, ‘Dünya Kültür Mirası’ olarak tescillendi.
UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda yapılan oylama sonucu Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. Haber yine Bakan Ömer Çelik tarafından sosyal medyada duyuruldu.
Almanya’nın Bonn kentinde 28 Haziran günü başlayan UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, dünyanın çeşitli ülkelerinden ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmek için başvuran 38 dosya görüşüldü. Türkiye’den de Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri ile Efes Antik Kenti dosyaları görüşülen dosyalar arasında yer alıyordu.
UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda yapılan görüşmeler sonrasında yapılan oylamada Türkiye’nin iki dosyası; Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri ile Türkiye’den Efes Antik Kenti dosyaları Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alındı.
UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda yapılan oylamasıyla UNECO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen Efes Antik Kenti ile birlikte; Meryem Ana evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçihöyük’te listede yerini aldı. Geçen yıl listeye 99’uncu sıradan giren Bergama ile İzmir, güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu. Bu sonuçla Türkiye’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki varlık sayısı 15’e yükseldi.
Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi’nde yer alan tarihi yerleri:
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi Kültürel Peyzajı
Efes Antik Kenti (İzmir)
İstanbul’un Tarihi Alanları
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)
Hattuşaş (Boğazköy)
Nemrut Dağı (Adıyaman)
Xanthos-Letoon (Antalya)
Hieropolis (Pamukkale)
Safranbolu (Karabük)
Truva Antik Kenti (Çanakkale)