Ataşehir Belediyesi “Kadın Sağlığı, Mamografi ve Kemik Yoğunluğu Görüntüleme Merkezi”nde, önlenebilir hastalıkla mücadelede 10 bin Ataşehirli kadına kanser taraması yapıldı.
Dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan kanserler arasında birinci sırada meme kanseri yer alıyor. Görülme sıklığı açısından ikinci sırada ise rahim ağzı kanseri bulunuyor. 50 yaşın üzerinde her üç kadından ve her beş erkekten birinde ise kemik erimesi sorunu ile karşılaşılıyor.
4 Şubat Dünya Kanser gününde Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenleniyor. Ataşehir Belediyesi, pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı yürütülen mücadeleye önemli ölçüde katkı veriyor.
Ataşehir Belediyesi’nin Ataşehir’e kazandırdığı “Kadın Sağlığı, Mamografi ve Kemik Yoğunluğu Görüntüleme Merkezi”nde bu üç büyük sağlık sorunu hakkında erken teşhis ve tanı çalışması yapılıyor.
Çünkü çağımızın en büyük sağlık sorunu kanser hastalığında; erken teşhis ve tanı hayat kurtarıyor.
Kadınların korkulu rüyası, meme ve rahim ağzı kanseriyle mücadele eden merkez; son teknoloji cihazlarıyla ücretsiz ve kaliteli sağlık hizmeti sunuyor.
İçerenköy Mahallesi’nde bulunan merkezde Ataşehir’de yaşayan vatandaşlar herhangi bir ücret ödemeden, gerekli kayıt işlemlerini yaptırdıktan sonra, Genel Cerrahi ve Kadın Doğum Uzmanları tarafından muayene ediliyor. Gerek görülmesi halinde ise ilgili tetkiklerin yapılması sağlanıyor. Görüntüleme işleminden sonra yapılan değerlendirmeye göre hasta tam donanımlı bir hastaneye yönlendiriliyor.
Ayrıca her kadının meme sağlığı açısından düzenli periyotlarda kontroller yaptırması, belli zamanlarda kendilerini muayene etmeleri ve özellikle erken teşhisin önemi üzerine bilgilendirme de yapılıyor.
Merkeze açıldığından beri, 3 buçuk yılda gelen toplam hasta sayısı 10 bini aştı.
Mamografi ve ultrason çekimleri sonucunda 498 hastada şüpheli bulgu tespit edilerek ileri tetkik için ilgili kurumlara yönlendirildi.
Bu süreçte 2 binden fazla hastaya da HPV-DNA testi yapıldı ve bu hastaların 190’ında HPV Pozitif olduğu tespit edildi.
Ataşehir Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı kanser anketinde de; 423 bin nüfuslu Ataşehir’de ailesinde kanser vakası görülenlerin oranı yüzde 23.49 olarak tespit edildi.