1 Eylül Dünya Barış Günü Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Dünya Barış Günü kapsamında ülkemizde çeşitli etkinlikler yapıldı. Dünya Barış Günü kutlandı.
Recep Kenan/itvhaber.com
Kılıçdaroğlu’nu Barış Mesajı Sarıyer’den
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında Sarıyer’de düzenlenen etkinliğe katıldı. Sarıyer’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey’in onur konuğu olarak katıldığı 6.’sı düzenlenen Sarıyer Uluslararası Barışa Çağrı Festivali etkinliği düzenlendi.
Kadıköy’de “1 Eylül Şöleni”
Kadıköy’de DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Çok sayıda siyasi partinin katılımcı olduğu “1 Eylül Şöleni” Kadıköy’de valiliğin engellemelerine ve polis ablukasına rağmen kutlandı.
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), bazı siyasi partilerin ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla Kadıköy iskele meydanında şölen düzenledi.
Ayrıca 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla çok sayıda kurum, kuruluş ve kişiler de barış mesajları yayınladı.
Öte yandan, MUĞLA’da Marmaris İlçesi Filarmoni Derneği 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü diskoda kutladı.
Papadan “Barış İçin Dinlerarası Maç”
Dünya barışına vurgu yapmak için Papa Francesco’nun isteği üzerine Roma’da “Barış İçin Dinlerarası Maç” adı altındaki karşılaşmada futbolun dünyaca ünlü yıldızlarının katıldığı özel bir maç düzenlendi. Türkiye’den de Emre Belezoğlu karıldı.
1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?
1 Eylül Dünya Barış Günü, nedir, neden kutlanır, tarihi neye dayanır?
1 Eylül Dünya Barış Günü’nün geçmişine dair bilgiler…
1 Eylül 1939 tarihinde 20. yüzyılın en kanlı savaşını başlatan Nazi orduları Polonya’ya saldırarak bir dünya savaşının başlamasına, bu süreçte milyonlarca kişinin ölümüne ve sakat kalmasına sebep olmuşlardı.
Bugün 1 Eylül 2014, Hitlerci Alman Nazi ordularının 1 Eylül 1939’da Polonya’ya saldırmasının 73. yıldönümü. Bu saldırıyla başlayan II. Dünya Savaşı 60 milyon insanın ölümüne yol açtı. Savaşta en en ağır kayba uğrayan Sovyetler Birliği tek başına 25 milyonun üzerinde insanını kaybetti. Savaş bittiğinde, ilerici insanlık, kapitalizmin yol açtığı bu felaket unutulmasın diye, bu günü Dünya Barış Günü ilan etti.
Daha sonra SSCB ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra, Birleşmiş Milletler 21 Eylül gününü Barış Günü olarak kutlanmasına karar verdi. Türkiye bu günü 1 Eylül’de kutlamaya devam etmiş.