Hoşgeldiniz  

Deprem Dede’yi Anıyoruz

admin | 22 Ocak 2015 | Genel, Gündem, İstanbul, Manşet A- A+

Deprem Dede'yi Aniyoruz (1)Önemli depremlerin yaşandığı dönemde deprem bilincini yerleştiren ve 21 Ocak 2013’te hayata gözlerini yuman Deprem Dede olarak tanınan Ahmet Mete Işıkara’yı anıyoruz.

İstanbul Ajansı olarak 21 Ocak 2013’te hayata gözlerini yuman Deprem Dede olarak tanınan Ahmet Mete Işıkara’nın hayatını sizler için derledik.

Deprem Dede denilince akla gelen isimdi Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara. Depremin ürküten yüzüne karşı insanları bilinçli olamaya davet eden bir ustaydı. 21 Ocak 2013’te tedavi gördüğü hastanede vefat eden Işıkara’nın hayatını sizleri için derledik.

Deprem Dede’nin HayatıDeprem Dede'yi Aniyoruz (3)

Bilim insanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 22 Ekim 1941 tarihinde İçel- Mersin’de dünyaya geldi. 1954 yılında Mersin Lisesi’nden, 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin Jeofizik bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede 1972 yılında doktora derecesini kazandı ve 20 yıl aynı üniversitede görev yaptı. 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalında Bölüm Başkanı olarak göreve başlayan Işıkara, Kandilli Rasathanesi bünyesinde kurulan Deprem Araştırma Enstitüsü’nde Jeofizik Anabilim Dalı Kurucu Başkanı oldu. 1999 yılına kadar başkanlığa devam eden Işıkara, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde ilk yerbilimci doktora öğrencilerini yetiştirerek, mezun etti.

Işıkara’nın Mesleki Uzmanlık Konuları

Prof.Dr. Işıkara, mesleki hayatı boyunca hem Dünya’nın hem de uzayın derinliklerini inceleyen ender bilim adamlarından biridir. Güneşteki patlamalar sonucunda iyonosferde meydana gelen değişimleri inceleyen akademik çalışmalara imza atan Işıkara, dünyanın manyetik alanıyla da yakından ilgilendi. İyonosfer ve manyetik alan konusundaki tecrübelerini birleştirip yer kürenin derin iç yapısını da inceledi.

Işıkara, ülkemizde depremlerin önceden belirleme çalışmalarına her zaman önderlik etti. İznik-Mekece bölgesinde sürdürdüğü çeyrek yüzyıllık çalışmaları sonucunda bölgede tam teşekküllü ve çok sayıda fiziksel parametrenin gözlemlendiği bir Araştırma Merkezi kurdu. Burada uzun yıllar Japon bilim insanlarıyla ortak araştırmalar yaparak depremin izini sürdü.

Deprem Dede'yi Aniyoruz (2)Imperial College(1970), Gal Üniversitesi(1971), Institute of Geological Science and Geomagnetism(1975) ve Göttingen Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalıştı. 1979 yılında Yunanistan’da NATO ‘İleri Yaz Okulu’nda, ‘Yerkabuğundaki Gerilmeler’ konulu kurslar verdi.

Işıkara 1991 yılında atandığı Rasathane müdürlüğü görevini büyük bir özveri ile 2002 yılına dek sürdürdü. Bu süre içinde Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Fonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği (1992-2000) ve Rektör Yardımcılığı (1991-1992) görevlerinde bulundu. 1999 Kocaeli depremini müteakiben Rasathane bünyesinde planladığı ‘Afete Hazırlık Eğitim Birimi’ toplumu bilinçlendirme, depremin ülke gündeminde kalması konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Işıkara, bu kapsam Türkiye’yi dolaştı, yüz binlerce gençle buluştu.

Prof.Dr. A. Mete Işıkara son olarak Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği‘nin (AHDER) Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanlığını yürütmekteydi.

Daha önce de 3 Ocak 2012 tarihinde anjiyo olan Işıkara, zatürree tanısıyla hastaneye yatırıldı ve yoğun bakıma alındı. 24 Kasım’da bakımının evinde sürdürüleceğini belirtilerek taburcu edildi.

Değerli bilim insanı Prof.Dr. Işıkara, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, 21 Ocak 2013 tarihinde 72 yaşında hayatını kaybetti.

1969 yılında şarkıcı Necmi Rıza Ahıska’nın kızı Aysel Ahıska ile evlenen Işıkara, Yeşim ve Cengiz adında iki evlat sahibi.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın ölümünün ardından 2 yıl geçti. Bize bıraktıklarıyla hala gönüllerimizde olan Işıkara’yı saygı ve rahmetle anıyoruz.

Burcu KASARCI / İstanbul Ajansı

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.