Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlanması istemiyle önerge veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze İlgezdi, “Ev tipi yurtlardan çocuklarımız neden kaçıyor?” diye sordu.
Recep Kenan/itvhaber.com
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze İlgezdi, yetiştirme yurdundan kaçan kızının İstanbul Ataşehir’deki bir çiftlikte zorla alıkonulması sonrası gerçekleştirilen operasyon sonucunda 17 yaşındaki H.K.K. kurtarılırken çok sayıda kıza ait cinsel istismar görüntülerinin ele geçirilmesi ile ilgili verdiği önergede “Mutfağında sıcak yemek pişen ve daha özel ilgi gördükleri ev tipi yurtlardan, çocuklarımız neden kaçıyor?” şeklinde sordu.
ÇOK SAYIDA KIZA AİT CİNSEL İSTİSMAR GÖRÜNTÜLERİ ELE GEÇİRİLDİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96’ncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemi ile önerge veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze İlgezdi, önergesinde yurttan kaçan ve Ataşehir’deki bir çiftlikte zorla alıkonulan 17 yaşındaki kızın kurtarıldığını hatırlatarak; “Bir annenin, yetiştirme yurdundan kaçan kızının İstanbul Ataşehir’deki bir çiftlikte zorla alıkonulduğu ihbarı üzerine polis iki ayrı adrese baskın düzenlemiş, gerçekleştirilen operasyon sonucunda 17 yaşındaki H.K.K. kurtarılırken çok sayıda kıza ait cinsel istismar görüntüleri de ele geçirilmişti” ifadesine yer verdi.
KOĞUŞ TİPİ YETİŞTİRME YURTLARININ, “ÇOCUK EVLERİ”NE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNDE SONA GELİNDİ
İlgezdi, önergesi şu ifadelere de yer verdi:
“Anımsanacağı üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Koğuş tipi yetiştirme yurtlarının, “Çocuk Evleri”ne dönüştürülmesi için yürütülen çalışmalarda sona gelindiğini açıklamıştı. Bakan Kaya, “beş-altı çocuğun bir arada bulunabileceği apartman dairelerinin hazır olduğunu” belirterek, “Evde yetişen çocukların hayalleri bile değişiyor. Yeni dönüştürdüğümüz sistemde, ev tipi modelde daha özel bir bakım alıyorlar. Ya evlerdeler ya da çocuk evleri sitesi dediğimiz gene sıcak yemekleri mutfaklarında piştiği, alışverişlerini kendileri yaptığı ve daha özel ilgi gördükleri evlerde yaşıyorlar. Çocuklarımız geleceğimiz, bütün hizmetlerimizi çocuklarımızın üstün yararı üzerine kuruyoruz. Sadece onların akademik başarılarıyla ilgilenmiyoruz, aynı zaman da milli-manevi duyguları taşımalarını istiyoruz. Onların bir spor dalıyla ilgilenmelerini istiyoruz. En büyük hizmetleri çocuklarımız için yapmaya devam ediyoruz. İnşallah bundan sonra da öyle olacak.” demişti.”
YETİŞTİRME YURTLARINDA KALAN ÇOCUKLARDAN KAÇI KAYIP
Bakanlık kayıtlarına göre çocuk evlerinde ve yetiştirme yurtlarında kalan çocuklardaki kayıp sayısını soran CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze İlgezdi, kayıp çocukların, çocuk evlerine ve yetiştirme yurtlarına göre dağılımı ile bulunanların sayısını da sordu.
YETİŞTİRME YURTLARINDA KALAN ÇOCUKLARDAN İNTİHAR EDEN, TACİZ EDİLEN SAYISI KAÇ?
Bakanlığa bağlı Çocuk Evlerinde ve Yetiştirme Yurtlarında Kalan çocuklardan intihar edenlerin sayısını da soran İlgezdi, “Bakanlığa bağlı Çocuk Evlerinde ve Yetiştirme Yurtlarında kalan çocuklarımızdan tacize, tecavüz ve istismara uğradığı tespit edilen çocuk sayısı nedir? İstismara uğrayan çocuklarımızın yaşlarına ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?” sorularını yönelttiği önergesinde Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’dan şu sorularını yanıtını istedi:
“1-) İstanbul Ataşehir’de meydana gelen olayda istismara uğradığı tespit edilen çocuklarımız, 5-6 çocuğun bir arada kaldığı, ev tipi modelde özel bakım alan çocuklarımız mıdır?
2-) İstismara uğrayan çocuklarımız, Bakanlık açıklamasına göre mutfağında sıcak yemek pişen ve daha özel ilgi gördükleri evlerde kalan çocuklarımız ise, bu evlerden kaçma gereğini neden duymaktadırlar?
3-) Ataşehir’de meydana gelen olay çocuk evleri ve yurtlarına ilişkin bir güvenlik açığı olduğunu göstermektedir. Çocuk Evlerinin ve Çocuk Sitelerinin güvenliği nasıl sağlanmaktadır?
4-) Bakanlık olarak çocukların kaçtığı İstanbul Ataşehir’deki yurt görevlileri hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?
5-) Bu Evlerde görev yapanlar arasında sabıka kaydı bulunan, daha önce istismar ve şiddet olayına karıştığı tespit edilen görevli var mıdır?
6-) Ev tipi Çocuk bakım modelinde görevlendirilen sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog ve çocuk gelişimcisi sayısı nedir?
7-) Çocuklarımızın “milli ve manevi duyguları”nı geliştirmek adına Çocuk Evlerinde ve Yetiştirme Yurtlarında hangi çalışmalar yapılmaktadır?
😎 Söz konusu çalışmalar için hangi dernek ve vakıflarla işbirliği protokolü imzalanmıştır? Protokol imzalanan dernek ve vakıflara mensup kişiler arasında şiddet, taciz ve istismar olayına karıştığı tespit edilenler var mıdır? Bu kişiler hakkında adli makamlara başvuru yapılmış mıdır?
9-) Bakanlık kayıtlarına göre çocuk evlerinde ve yetiştirme yurtlarında kalan çocuklardan kaçı kayıptır? Kayıp olan çocuklarımızın, çocuk evlerine ve yetiştirme yurtlarına göre dağılımı nedir? Bu çocuklarımızın kaçı bulunmuştur?
10-) Bakanlığa bağlı Çocuk Evlerinde ve Yetiştirme Yurtlarında Kalan çocuklarımızdan intihar edenlerin sayısı nedir?
11-) Bakanlığa bağlı Çocuk Evlerinde ve Yetiştirme Yurtlarında kalan çocuklarımızdan tacize, tecavüz ve istismara uğradığı tespit edilen çocuk sayısı nedir? İstismara uğrayan çocuklarımızın yaşlarına ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?”