Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak’ın ise Cizre’ye kaydırılmasına çalıştıklarını açıkladı. Cizre ve Yüksekova il merkezi olabilir.
Recep Kenan/itvhaber.com
İngiltere ziyareti öncesi açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, genişlemeye uygun olmadığı, güvenlik ya da hizmet gerekçesiyle; Hakkari il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak’ın ise Cizre’ye kaydırılması yönünde çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
Milliyet gazetesinden Ali Nihat Özcan imzalı habere göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu İngiltere ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, Hakkari il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak’ın ise Cizre’ye kaydırılması yönünde çalışma yürütüldüğünü belirtti.
Haberde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, İngiltere ziyareti öncesinde; Güneydoğu’daki operasyon, akademisyenlerin bildirisi, yeni anayasa ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı’na dönük sert açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu kaydediliyor. Ayrıca, Bakanlar Kurulu’nda bu hafta görüşülecek terörle mücadele Master Planı’nın detayları hakkında da bilgi veren Davutoğlu’nun, Hakkari il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak’ın ise Cizre’ye kaydırılması yönünde çalıştıklarını açıklamasına yer veriliyor.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NUN HAKKARİ VE ŞIRNAK AÇIKLAMASI
İDARİ MERKEZLER TAŞINABİLİR
Cizre’nin ve Yüksekova’nın il merkezi haline dönüşmesi gibi idari bazı tasarruflarının olabileceğini kaydeden Başbakan Davutoğlu güvenlik ve hizmet için bazı il merkezlerinin taşınabileceğini belirterek; Cizre ve Yüksekova il merkezi haline dönüşebilir. Çünkü dokuları buna çok uygun. Şırnak’ta Cizre’nin, Hakkari’de Yüksekova’nın bu anlamda. Yüksekova havaalanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere bunları da çalışıyoruz. İl merkezinin değişmesi. İçel ve Mersin denir ya mesela. Şırnak çok dar bir alanda. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Hakkari’nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor. Ama vilayet olmadığından o genişlemeye uygun bir güvenlik ya da hizmet alt yapısı olmuyor. (Yani şehir merkezi taşınacak) Bunu planlıyoruz. Sur’u bizzat takip edeceğim” dedi.
RANTA İZİN VERİLMEDEN TARİHİ ESERLER RESTORE EDİLECEK
Hasar gören tarihi eserlerle ilgili hassasiyetini vurgulayan Davutoğlu, yapılacak restorasyon çalışmaları ile ilgili şu açıklamayı yaptı;
“Bütün o tarihi eserler restore edilecek. Tek bir rant unsurunun oraya girmesine izin vermeyeceğiz. Gerekiyorsa özel bir kanun çıkaracağız. Çevre Şehircilik ve Kültür bakanlarımıza söyledim. Tarihi şehir niteliği taşıyan şehirlerin merkezi, kalbi, tarihi odağıyla ilgili hele sur içindeyse bir kanunla bunların korunması için özel bir düzenleme ile tasarrufta bulunulmasını sağlayacağız. Mardin’in Ulu Cami, Amasya’nın Yalı Boyu evleri, Konya’nın Mevlana ile Alaattin arasındaki alanı, İstanbul’da sur içi. Buraların terör odağı, virane yatağı olmasına izin vermeyeceğiz. Cizre’nin de eski mahalleleri, bu göçlerle viraleneleşmiş getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek.”
Kaynak: Milliyet/ Ali Nihat Özcan