Barış Yarkadaş ve arkadaşları, Kanal İstanbul Projesi’nin yasal düzenlemesinin de yer aldığı Torba Kanun Tasarısı’nın Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesiyle TBMM’ye taşıdı.
CHP İstanbul Milletvekli Barış Yarkadaş, Kanal İstanbul için yasal düzenlemenin de yer aldığı Torba Kanun Tasarısı’nın Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesiyle birlikte TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi sundu.
Barış Yarkadaş ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde; “Başta İstanbul olmak üzere tüm ülkemizi oldukça yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konunun, kamuoyunda tartışılmadan, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarından görüş alınmadan ‘Torba Kanun” tasarısıyla TBMM’ye sunulması kabul edilebilir değildir” denildi.
Gerekçede; İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür ve Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam’ın görüşlerine yer verildi. Profesör Saydam’ın, ”Kanal İstanbul’un ikinci bir İstanbul Boğazı yaratıp etrafını ticaret merkezleri ve beton sitelerle doldurulmak için tasarlanmış idam fermanı” tespitinin vurgulandığı önergede, bilim insanlarının Kanal İstanbul’a karşı çıktığını, projenin, Türkiye’nin ekolojik dengesini olumsuz etkileyeceği belirtildi. Ayrıca projenin hayata geçmesi halinde, Karadeniz’in soğuk ve tatlı olan suyu ile Akdeniz’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e varan sıcak ve tuzlu su arasındaki dengenin ters düz olacağı ifade edildi.
Araştırma önergesinin sonuç kısmında ise şu ifadelere yer verildi:
“Başta İstanbul olmak üzere, tüm ülkemizi yakından ilgilendiren ve kamuoyuna “Kanal İstanbul Projesi” olarak yansıyan taslağın, İstanbul ve ülkemiz üzerinde yaratacağı demografik-ekolojik etkilerinin araştırılması, çevre felaketi iddiaları ve hükümete yakın firmalara büyük rantlar sağlanacağı iddialarının araştırılması amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.”