CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, tartışmalı iki kitabı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya yönelttiği soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı.
Recep Kenan/haberinasli.com
Türkiye yeni eğitim-öğretim yılına başladı ancak kitap tartışmaları da hemen ardından geldi. İlki, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın Başkent’te dağıttığı şiiri kitabı, diğeri ise birçok okulun ihtiyaç listesinde yer alan Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. Tartışmaların nedeni ise, bu kitapların içinde yer alan ifadeler. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de, her iki kitabı hazırladığı soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı.
CHPLİ ÖĞÜT’TEN TARTIŞMALI 2 KİTAP İÇİN 2 AYRI SORU ÖNERGESİ
Öğüt, 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ilk ders zilini Ankara’daki Cahit Zarifoğlu İlkokulu’nda çalan Bakan Avcı’nın elinde silah bulunan çocuk resmi yer alan, içindeki ifadelerde ise, çocuklara savaş çağrısı yapılan, harçlıklarıyla mermi almaları öğütlenen ve Gülbeddin Hikmetyar’dan “Liderimiz” olarak bahsedilen ” Ağaç Okul” isimli şiir kitabını öğrencilere dağıtmaktaki amacını, kitabın içeriği hakkında bilgisi olup olmadığını, dağıtımı öncesi pedagog ve uzmanlardan görüş alınıp alınmadığını ve çocuklar üzerindeki etkisinin düşünülüp düşünülmediğini sordu.
CHP’li Öğüt yine Bakan Avcı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı diğer önergesinde ise, birçok okulun ihtiyaç listesinde yer alan ancak içeriği sebebiyle büyük tepki toplayan Ömer Asım Aksoy’un Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü ile ilgili sorular yöneltti.
Kitabın 400. sayfasındaki 2080. maddede “On beşinde kız, ya erde gerek ya yerde” sözü yer aldığını, açıklamasında da, “Kız on beş yaşına ulaştı mı evlendirilmelidir. Evlendirilmezse anneyi babayı güç durumda bırakacak üzücü olaylar çıkabilir. Böyle olacağına kızın ölmesi daha iyidir” ifadeleri bulunduğunu hatırlatan Öğüt, hangi gerekçeyle kitabın tavsiye edildiğini ve ihtiyaç listesine konduğunu, başta TDK olmak üzere başkaca Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü mevcutken neden Ömer Asım Aksoy tarafından hazırlanan kitabın tavsiye edildiğini sordu.
Öğüt önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:
-Kitap ihtiyaç yahut tavsiye listesine alınırken incelenmiş midir?
-Geçtiğimiz yıl getirilen sistemle 4+4+4 sistemi ile eğitim 1. sınıftan Ortaöğretim 12. sınıfa kadar zorunlu hale getirilirken, söz konusu kitapta 15 yaşındaki kızların evlendirilmesinin tavsiye edilmesi, mevcut eğitim sistemine uygun mudur?