Hoşgeldiniz  

CHP’Lİ KADINLARDAN AZİZ NESİN VAKFI’NA ZİYARET

admin | 07 Kasım 2016 | Ataşehir, Ataşehir CHP, Eğitim, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

aziz_nesin_vakfi_chp_kadinlar_atasehir-1Ataşehir’in CHP’li kadınları, tükettiklerini kendileri üreten, fazlasının satış gelir ile giderlerin karşılandığı bir eğitim modeli uygulayan Aziz Nesin Vakfı’nı ziyaret etiler.

Recep Kenan/itvhaber.com   

CHP Ataşehir Kadın Kolları tarafından Nihan Baykal Erol Başkanlığındaki bir gurup kadın, barınan ve eğitimi sağlanan 36 çocuk için tedarik ettikleri giyim ve temel ihtiyaç maddelerini teslim ettikleri Aziz Nesin Vakfı’nı gezerek yöneticilerden, Vakıf ve Aziz Nesin hakkında bilgi aldılar.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-24

Çocuğa hangi yaşta olurda olsun, Aziz Nesin’in ”Sen Ailenden Mezun Oldun” denilemeyeceği sözünün hatırlatıldığı ziyarette, çocukların okullarından mezun olsalar da kalabildiklerinin, vakfın aile gibi görülmesi için bu uygulamanın altı çizilerek;  “2 yaşından başlayarak 9 yaşına kadar olan eğitim olanaklarından yoksun her bölgeden çocuğun barınma ve eğitiminin sağlandığı Aziz Nesin Vakfı’nın Çatalca’daki yerleşkesinin kapasitesi 40 çocukla sınırlı. Kontenjan çok kısa zamanda doluyor. Aile ve çocuğun hazır olması önemli… Vakıf bünyesine giren 2-9 yaş gurubundaki çocuklar kendi iradesi ile ayrılıyor. Bizde çocuklar kendi isteği ile gidiyorlar.”

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-68

Akademik başarısının çok önemli olmadığı, iyi insan, yaptığı işte iyi işler yapan birey yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade den vakıf yetkilileri, çocukları olması gereken aile felsefesi ile yetiştirmek istediklerini kaydediyorlar.

Aziz Nesin’in yaşadığı ve çalıştığı ortamların gezildiği Nazım’ın ve Ruhi Su’nun da aralarında olduğu dostlarına ait eşyalar ve hediyelerin köşelerinde sergilendiği vakıfta gönüllülük esasına göre destek verenlerin, vakfı tanıması için zaman gerektiğinin altı çizilirken, özellikle bazı zamanlarda iş gücüne çok ihtiyaçlarının olduğu ifade ediliyor.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-70

500 bin klasör eski Türkçe yazıların yer aldığı arşiv odasında uzmanların çevirilerinin devam ettiği arşiv odası ile çok büyük bir kütüphaneye sahip olan Aziz Nesin Vakfı, araştırmacılar için de önemli kaynak sağlıyor.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-81

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-37aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-53

KİTAP SATIN ALACAĞIZ, OKUL KÜTÜPHANESİNE HEDİYE EDECEĞİZ

Okul çantaları ayakkabı, giysi, temel ihtiyaç ve gıda maddelerinin CHP’li kadın üyeler ve yardımseverler tarafından tedarik edildiğini kaydeden Erol, çocukların 3 aylık olarak düşündükleri ettikleri bu malzemelerin vakfa kendilerinin ulaştırmayı ve vakfı tanımayı istediklerini kaydederek; “Vakfın gelirinin önemli bir bölümünü Aziz Nesin’in kitaplarının satışlarından elde edilen gelir olduğunu biliyoruz. Arkadaşlarımızla buradan kitap satın alacağız. Aldığımız bu kitapları da ihtiyacı olan okulların kütüphanelerine ileterek aynı anda iki alanda yardım sağlamış olacağız. Okullara yardım etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-39

DESTEK OLALIM, YERİNDE GÖRELİM

Aziz Nesin Vakfı’nın uyguladığı sistemin eğitim sistemi model olması gerektiğini, dünyada Finlandiya gibi ülkelerde uygulandığını vurgulayan CHP Ataşehir Kadın Kolları Başkanı Nihan Baykal Erol, kendilerin ürettiklerini kendilerinin tükettiğinin altını Ataşehir’in çizip CHP’li kadınları olarak vakıf çocuklarına destek olmak istediklerini kaydederek; “Bu sistemin sürdürülebilir olması için katkı vermek istedik. Bu fikir tüm kadınlardan geldi. Bu şekilde yola çıkıldı. Yerinde görelim istedik” dedi.

45 OLAN KONTENJANIN ARTIRILMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR

Her bölgeden çocukların katılabildiği, artırılması hedeflenen her yıl 45 çocuğu barındırıp eğitimlerini sağlayacak olanaklara sahip Aziz Nesin Vakfı’nın Çatalca’daki çocuk köyündeki giderler Aziz Nesin’in eserlerinden sağlanan telif hakkı geliri, gönüllü yardımseverler tarafından yapılan bağışlar ve sahip oldukları gayrimenkul ile Çatalca’daki çiftlikte yapılan üretimden kendi tüketimlerinin fazklası ürünlerin satışından elde edilen gelirlerle karşılanıyor.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-14aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-17

SÖYLENENLERİ BENİMSEMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ; ELEŞTİRİN

Aziz Nesin’in sağlığında çocukları; “Benim söylediğimi de, büyük diye tanıdığınız başkalarının da söylediklerini benimsemek zorunda değilsiniz. Karşıysanız söyleyin, eleştirin tartışalım” diyerek eleştilen, sorgulayan çocuk yetiştirmeyi hedeflediğinin açıkça görüldüğü, çocukların kararlarını kendisi veren birey olarak yetiştiği bir kurum, yerleşkesi Çatalca’da Gökçeali Köyü’nde olan Aziz Nesin Vakfı.

“VARINDAN DEĞİL, YOĞUNDAN VEREN HALKIMIZ”

1972’de Aziz Nesin tarafından kurulan ve “Ölümünden sonrada dim dik ayaktayız” diyen yöneticiler varlıklarını gelir kaynaklarının önemli bölümünün telif hakları gelirleri ile ölümünden sonra da  sağlayan Aziz Nesin’in “varından değil, yoğundan veren halkımız” şeklinde tanımladığı bağışçıların ayakta kalmalarının en önemli etkenleri olduğunu belirtiyor.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-82aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-83aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-84

TÜKETTİĞİNDEN ÇOK ÜRETEN, ÖZGÜVENLİ, TOPLUMA YARARLI BİREY

1972’de kurulan 1982’den bu güne eğitim olanaklarından yoksun 42 çocuğun tükettiğinden çok üreten, özgüvenli, özverli, toplumsal sorumluluğu olan, eleştireli kendini geliştiren ve topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmek için emek veriyor Aziz Nesin vakfı.

Vakıfta işlerin, barınan ve eğitimi sağlanan öğrencilerin gönüllülük esasına bağlı olarak yapılan görev dağılımı ile diğer görevliler tarafından yapıldığı ifade ediliyor.

AZİZ NESİN’İN ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ KONUSUNDAKİ VASİYETİ

Çocukların eğitimi konusundaki vasiyetinde; üretken, dünyaya ve kendilerine eleştirel gözle bakabilen, yasaksız ve cezasız yetişen, şımarma hakları olan çocukların yetişme koşulları olarak sıralayan Aziz Nesin, çocukların; toplumsal borçlarının olduğunu öğrenmelerini, kendilerini sevmelerini, aşağılık duygularını tanıyan çocukların bu duygularını itici güç olarak kullanmalarını, uygar insan, kendilerini çevrelerini ve dünyayı değiştirme çabası gösterecek, “Korkudan Korkmaktan” kurtulmuş, sevdikleri işi yapan, özgün düşünen ve davranan, zengin imgelemeleri olan, büyük düşler kuran ve “Yaşamın bir Savaş“  olduğunu bilen birey olarak yetişmesinin sağlanmasını istiyor.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-5aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-86aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-88

EİTİM, ATÖLYE ÇALIŞMASI, KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

Aziz Nesin Vakfı’nda barınan çocukların en yetkin eğittim kurularında eğitimlerinin sağlanmasının yanı sıra, bilgisayar ve internet olanaklarından yararlanırken; resim –heykel, seramik, kukla, müzik, tiyato, marangozluk, havuz, tarım, meyve, hayvancılık, spor, fotoğraf, takı, satranç alanlarında kurs ve atölye çalışmaları ile çeşitli gezi ve kültürel etkinliklerden yararlanıyorlar.

AÇIK – KAPALI SPOR SALONU, ÇOK ZENGİN KÜTÜPHANE

Ruhi Su’nun hediye ettiği ilk bağlamasının sergilendiği Çatalca’daki yerleşkesinde çok zengin bir kütüphaneye sahip olan Aziz Nesin Vakfı Kütüphanesi, Server Tanilli’nin bütün kitaplarını bağışlamasıyla daha da zenginleşmiş. Açık ve kapalı spor salonlarına sahip olan Çatalca’daki yerleşkesi dışında  Aziz Nesin Vakfı tarafında 2007 yılında yapımı gerçekleştirilen Şirince’deki Matematik Köyü dışında Aziz Nesin’in gerçekleştirmek istediği projeleri hayata geçirmek vakfın hedefleri arasında yer alıyor.

aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-4aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-10aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-19aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-20aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-31aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-41aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-42aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-44aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-62aziz-nesin_vakif_chp_kadinlar_-65

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.