CHP’li İlgezdi, Türkiye’nin son 10 yılda özgürlüklerde en çok kötüye giden ülkeler sıralamasında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ardından ikinci sırada yer aldığını belirtti.
İLGEZDİ: TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMUMA KAYYUM MU ATANACAK?
Freedom House tarafından açıklanan 2017 Dünyada Özgürlükler Raporu, Meclis gündemine taşındı.
ANKARA-(TBMM) CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Merkezi Washington’da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House) tarafından açıklanan, 2017 Dünyada Özgürlükler Raporunu gündeme getirdi. “Türkiye’de ayrımcılık, işkence, kötü muamele ve yasaklar konusundaki denetim mekanizmaları işlevsizleştirildiği için vatandaşlarımız sistem karşısında çaresiz bırakılmıştır.” diyen Akkuş İlgezdi, Başbakan Binali Yıldırım’a Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na 1 yıldır üye seçilmemesinin nedenini sordu.
TABELA KURUMU: TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU
Soru önergesinin gerekçesinde, Türkiye’nin son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumuna geldiğini anımsatan CHP’li Akkuş İlgezdi, “Türkiye, siyasi haklar ve sivil özgürlükler konusunda dipsiz bir kuyunun içine itildi. Ancak, yaklaşık 1 yıl önce apar topar kurulan İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ne genişlemesini tamamladı ne de faaliyetlere başladı. Paris İlkelerine aykırı olarak, tamamı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından atanacak 11 üyeden oluşan kurumun karar organı olan İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu şeklen bile oluşturulmadı. Böylece Türkiye’de hak ihlallerini ve ayrımcılığı inceleyecek, işkence ve kötü muamele iddialarını yerinde denetleyecek en önemli mekanizma ölü doğmuş oldu.” dedi.
TÜRKİYE’DE HAK İHLALLERİNİ KİM İNCELİYOR?
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kanununun kabulünün üzerinden yaklaşık olarak 1 yıl geçmesine rağmen kurum üyelerinin atanmadığının altını çizen CHP’li Akkuş İlgezdi, Başbakan Binali Yıldırıma, “Türkiye’de hak ihlallerini ve ayrımcılığı inceleyecek, işkence ve kötü muamele iddialarını yerinde denetleyecek kurumu kurup, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu üyelerini atamamaktaki amacınız nedir?” diye sordu.
BAŞVURULAR NE OLDU?
İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu üyelikleri için 2 Mayıs 2016 tarihinde ilana çıkıldığını, başvurular için son sürenin 6 Haziran 2016 olarak belirlendiğini kaydeden CHP’li İlgezdi, “Bu ilan için kaç kişi başvuru yapmış, başvurular neden sonuçlandırılmamıştır?” sorusunu yöneltti.
NEDEN OHAL KOMİSYONU KURULDU?
Adalet Bakanlığı’nın, işkence ve kötü muamele iddialarının, kapatılan Türkiye İnsan Hakları Kurumunu referans göstererek, araştırıldığını açıkladığının altını çizen CHP’li İlgezdi, “Madem insan hakları ihlallerini, ayrımcılığı ve kötü muameleleri incelemek için kurulmuş İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu faaliyette, o halde Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu neden kuruldu?” diye sordu.
KURUMU VARLIK FONUNA DEVREDECEK MİSİNİZ?
Başbakan Yıldırım’a, “İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’na kayyum atamayı ya da Varlık Fonuna devretmeyi düşünüyor musunuz?” sorusunu da yönelten İlgezdi, “Türkiye, son 10 yılda özgürlüklerde en çok kötüye gidişin yaşandığı ülkeler sıralamasında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ardından ikinci sırada yer almıştır. 2017 için Orta Afrika Cumhuriyeti’ni de geride bırakıp 11 yılda en çok kötüye giden ülke olmak için neler yapılacaktır?” dedi.