TBMM Başkanlığı’na; Büyük şehirlerde, Trafik Vakfı tarafından hatalı park ettiği gerekçesiyle yediemin otoparklarına çekilen araçlar ile ilgili soru önergesi verildi.
Recep Kenan/Ataşehirweb.com
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT TBMM Başkanlığı’na, büyük şehirlerde, Trafik Vakfı tarafından hatalı park ettiği gerekçesiyle yediemin otoparklarına çekilen araçlar ile ilgili İçişleri Bakanı tarafından cevaplandırılmasını istediği yazılı soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen yazılı soru önergesi;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Büyük şehirlerde her gün yüzlerce araç, Trafik Vakfı tarafından hatalı park ettiği gerekçesiyle yediemin otoparklarına çekilmektedir. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi kentlerde yaşayanlar konuyla ilgili büyük sıkıntı duymaktadır.
Park ihlali yaptıkları için araçların yediemin otoparklarına çekilmesine vatandaşların yanı sıra tüketici dernekleri ve sivil toplum kuruluşları da tepki göstermektedir. Çekiciler çoğu zaman aracı kaldırırken trafik sıkışıklığına sebep olmaktadır. Araçların çekilmesi esnasında zarar görmesi ve bu zararın çekici tarafından verildiğinin ispatlanamaması da en çok dile getirilen sıkıntılar arasında. Ayrıca aynı park ihlalini yapan araçlar içerisinde hangi aracın neye göre çekildiği de sıkça soruluyor.
Aracı çekilen vatandaşın ödediği ücret de düşündürücü. Vatandaş aracını almak üzere otoparka gittiği zaman 10 TL otopark ücreti, 60 TL çekici ücreti olmak üzere toplam 70 TL para ödüyor. 72TL olan park ihlali cezası ise sonradan adrese gönderiliyor. Böylelikle ödenen ücret 142 TL’yi buluyor. Üstelik araçların çekildiği otoparklarda kredi kartı ile ödeme yapılamıyor sadece nakit ödeme kabul ediliyor.
İstanbul ve Ankara’daki Trafik Vakıflarının araç çekme uygulamasının ne kadar yasal olduğu ise ayrı bir tartışma konusu çünkü her iki vakfın da vakıf senedinde araç çekmekle ilgili bir madde yer almıyor. Üstelik Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair 5072 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin b bendinde “Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz.” diye hükmediyor. Ne var ki ilgili hükme rağmen vatandaşlardan çekici ücretinin alınmasına devam ediliyor. Konuyu değerlendiren hukukçular vakıf senedinde yer almayan bir işlemi söz konusu vakıfların kesinlikle gerçekleştiremeyeceğini, konuyla ilgili bir dava açılması durumunda trafik vakıflarının suçlu bulunacağını belirtiyor. Vakıflar ise konuyla ilgili savunmalarında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin çekilecek araçlarla ilgili maddelerine atıfta bulunuyor. Yönetmeliğin 119. maddesinde “Yasaklanmış yerlerde ve hallerde park edilen araçlardan aşağıda sayılan yerlerde park etmiş olanlar esas ve usullerine uyularak yetkililerce kaldırılır” ibaresi mevcut ancak bu yetkilendirmenin Trafik Vakfı’na verildiğine dair bir bilgi yer almıyor.
İçişleri Bakanlığı’nın araç çekme işlemleri ile ilgili artan şikayetler üzerine harekete geçerek bu şikayetleri incelemeye aldığının da kamuoyuna yansımasını takiben uygulamadaki aksaklıkların tespiti, hangi yasal dayanakların söz konusu vakıflara uygulamayı gerçekleştirme hakkı tanıdığını, araç çekme işlemlerinde esas alınan kritelerin ne olduğu, uygulamanın trafik çilesini azalmaya katkı sağlayıp sağlamadığı, vakıflarca elde edilen gelirin harcama usul ve esaslarının ve alternatif çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98, TBMM’nin 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.
Kadir Gökmen ÖĞÜT
İstanbul milletvekili
Teşekkürler sayın vekilim…..size oy atmadım ama teşekkürler……