CHP Genel Merkezi, mahallelerde delege seçimleri ve il, ilçe takvimi, 2020 Nisan ayında yapılması planlanan Olağan Kurultay ile ilgili, il ve ilçe yönetimlerine genelge gönderildi.
KONGRELER MYK DENETİMİNDE YAPILACAK
CHP Merkez Yönetim Kurulu adına Genel Başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek’in imzalarıyla hazırlanıp il ve ilçe örgütlerine gönderilen genelgede MYK denetiminde yapılacak ilçe kongrelerinin 14 Aralık’ta başlayacağı, seçimlerin ek bir karar alınmadıkça çarşaf liste ile yapılacağı ve bildirildi.
Kurultay sürecinde olağanüstü il ve ilçe kongreleri yapılamayacağının vurgulandığı CHP Genel Merkez yönetiminin hazırladığı Genelge’ye göre, kongreler, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından denetlenecek.
SEÇİLMİŞ YÖNETİCİLER DOĞAL DELEGELER OLACAK
CHP’de doğal delege belirsizliğinin netlik kazandığı genelgeye göre, kongrede seçilmiş ilçe başkanı, ilçe yönetim kurulu üyeleri ve ilçe çevresindeki partili belediye başkanları ilçe kongresinin doğal delegeleri olarak belirleniyor.
İLÇE KONGRELERİ 14 ARALIK İLE 27 OCAK, İL KONGRELERİ 3 ŞUBAT VE 2 MART ARASINDA
Genelgede olağanüstü kongre süreci başlayan yerlerde işlemler durdurularak olağan sürecin işletileceği kaydediliyor. 14 Aralık ile 27 Ocak tarihleri arasında ilçe kongreleri, 3 Şubat ve 2 Mart 2020 tarihleri arasında ise il kongreleri yapılacak.
KONGRELERDE ÇARŞAF LİSTELERLE SEÇİM, BLOK LİSTEYE YAZILI ÖNERGE ŞARTI
Genelgeyle, il ve ilçe kongrelerinde adayların çarşaf listelerle seçimlere girmesi hüküm altına alındı. Ancak blok listeyle seçim yapılmak istenmesi durumunda kongre üye tam sayısının onda birinin yazılı önerisi şart koşuldu.
YÜZDE 30 CİNSİYET, YÜZDE 20 GENÇLİK KOTASI
İl ve ilçe yönetim kurulları ile kurultay delegesi seçimlerinde yüzde 30 cinsiyet ve yüzde 20 gençlik kotasının uygulanacağı vurgulanan genelgede; “Kongreler kapsamında yapılacak ilk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak toplantıya katılan kişi sayısı, seçilecek yönetim kurulunun en az iki katı olmalıdır. Üyeler, kayıtlı oldukları ilçe dışında başka bir ilçe kongresinde seçilemezler. İkinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile eşleri aynı kurulda bulunamaz. Seçimlerde, kongre üye tam sayısının beşte birinden az oy alanlar, kota uygulaması kapsamındakiler de içinde olmak üzere delegeliğe, kurulların asıl ya da yedek üyeliğine seçilmiş sayılmazlar.” Düzenlemesi yapıldı.
İLÇE KONGRESİNİN DOĞAL DELEGELERİ KİMLER
CHP parti tüzüğün 34. ve Kongreler Yönetmeliğin 13/2. maddeleri uyarınca, olağan ya da olağanüstü kongrede seçilmiş ilçe başkanı, seçilmiş ilçe yönetim kurulu üyeleri, ilçe çevresindeki partili belediye başkanları ilçe kongresinin doğal delegeleri sıfatıyla oy kullanıyorlar.
İL KONGRESİNİN DOĞAL DELEGELERİ KİMLE
Tüzüğün 35. maddesi ve Kongreler Yönetmeliği 15/2. maddeleri uyarınca, olağan ya da olağanüstü kongrede seçilmiş il başkanı, il yönetim kurulu üyeleri, il disiplin kurulu başkan ve üyeleri, ilin partili TBMM üyeleri ile il veya büyükşehir partili belediye başkanları il kongresinin doğal delegeleri olarak oy kullanıyorlar.
ATANMIŞLAR VE YEDEK ÜYELER DOĞAL DELEGE OLAMIYOR
Seçilmiş yöneticilerin haricinde, atanmış il ve ilçe başkanları ile yöneticiler ve yedek üyeler doğal delege niteliği kazanamıyor, kongrelerde oy kullanamıyor.
BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİN DURUMU BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Belediye meclis üyelerinin delege ve/veya yönetimlerde aday olup olmama konusunun yoruma açık olduğu vurgulanırken, tüzükte; “Toplam nüfusu 50.000’den fazla olan yerlerde belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri bu görevlerinden istifa etmedikçe ilçe ve il kongrelerinde yönetim kurulu, disiplin kurulu üyelikleriyle, il-ilçe başkanlığı, il delegeliği ve kurultay delegeliği görevlerine aday olamazlar.” Düzenlemesi yer alıyor