Çankırı Ahi Yaran Meclisinin düzenlediği “Yaran Geceleri”nin 2015-2016 sezonu, başağa ocağının yakılmasıyla sona erdi. Çankırı “Yaran Geceleri” sona erdi.
Gün boyu kent merkezinde özel kıyafetleriyle gezen yaranlar, akşam Çankırı Belediyesi İş Merkezi’ndeki Yaran Evi’ne kadar yürüyerek, başağa ocağını yaktı. Yaran, şehitler için Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.
Geleneklere göre, akşam namazından sonra başlayıp sabah namazıyla sona eren yaran toplantıları kapsamında, okunan manilerin yanı sıra misafirlerin katılımıyla çeşitli oyunlar oynandı.
Büyük Başağa Recep Deneci, yaptığı konuşmada, son dönemde yaşanan terör olaylarını şiddetle kınadığını ifade etti.
Yaran kültürünün sadece eğlence olmadığını belirten Deneci, “Yaran, Türk örf ile adetlerinin, İslam ahlak ve faziletinin bütünleşmesinden meydana gelen, ahilik temel prensipleriyle yönetilen, kaliteli üretim, hilesiz satış felsefesinde esnaf yetiştiren, işçisi, memuruyla toplumun her kademesinde görev almış üstün karakterli kişilerin yetiştirildiği talim ve terbiye ocağıdır.” dedi.
Birlik ve beraberliğin devamı için yaran ocağını yaktıklarını kaydeden Deneci, “Devir, birlik ve beraberlik devridir. Bugün şehitlerimiz için mevlit okuttuk. Bu topraklarda birlik, beraberlik bozulmayacak.” diye konuştu.
Yaran sezonunun sonuna gelindiğini söyleyen Deneci, bu süreçte kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti.
ÇANKIRI YARAN GELENEĞİ
Oğuzlardan bu yana özü ahilikten gelen, daha sonra esnaf lonca teşkilatı haline dönüşen sosyal bir kurum olan yaran, başağa, küçük başağa ve yaranlardan oluşuyor.
Erkeklerin, sazlı ve sözlü vakit geçirdiği esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında cumartesi günleri bir araya geliniyor.
Sadece eğlence değil dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde, katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor.
Yaran müziğinde genellikle bağlama, keman, cümbüş, ut, klarnet, darbuka, kanun, def ve zilli maşa kullanılıyor. Yaran çavuşu tarafından belirlenen yaranlar, ortaya çıkarak Çankırı’ya has zeybek oynuyor.