Hoşgeldiniz  

Büyük Ozan Ali Ekber Çiçek Anıldı

admin | 27 Nisan 2015 | Ataşehir Belediyesi, Genel, Gündem, Kültür & Sanat, Manşet, Türkiye A- A+

Ali_ekber_ebru_cicekAtaşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen anma gecesinde Büyük Ozan Ali Ekber Çiçek, ölümünün 9. yıldönümünde sevenleri ve dostları tarafından anıldı.

2006 yılında hayatını kaybeden Türk Halk Müziği Sanatçısı Ali Ekber Çiçek için Ataşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen anma gecesinde 15 sanatçı sahne aldı.

35 yılı aşkın müzik hayatında 400’den fazla türküyü derleyerek geniş kitlelere ulaştıran Büyük Ozan Ali Ekber Çiçek’i anma gecesi, Nebil Özgentürk’ün “Ali Ekber Çiçek’in Öyküsü” isimli belgeseli ile başladı.

26 Nisan Pazar akşamı Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen ve sunumunu Özenç Otyam ile Nebil Özgentürk’ün yaptığı gecede; Arif Sağ, Aysun Gültekin, Arzu Şahin, Belkıs Akkale, Berrin Sulari, Cahit Berkay, Derya Petek, Ebru Çiçek, Emre Saltık, Erdal Erzincan, Erdoğan Eskimez, Güler Duman, Hüseyin Turan, Taner Özdemir ve Tolga Sağ sahne aldı.

Ölümünün 9. Yıl dönümünde Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen Büyük Ozan Ali Ekber Çiçek’i anma gecesine; CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Gamze Akkuş İlgezdi, Ataşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Sadi Özata, Anadolu Yakası Erzincanlılar Derneği (AYEDR) Başkanı Gürsel Sarımaden, Sanatçı Erkan Can, Metin Uca, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mustafa Kul ve Ali Ekber Çiçek’in dostları ve hayranları katıldı.

Belgeseli seslendiren Erkan Can’ın salonu selamlaması sonrası Ali Ekber Çiçek için “Halk Ozanlarının Nazım Hikmeti’dir” nitelemesi yapan Metin Uca, “Şiirde Nazım hikmet neyse türkülerde de Nazım Hikmeti Ali Ekber Çiçek’te odur”   dedi.

IMG_0097

“Babamı En Az Benim Kadar Sevdiğinizi Biliyorum”

Usta Ozan Ali Ekber Çiçek’in kızı Ebru Çiçek konuşmasında konuklarına teşekkür ederek; “Çok mutlu oldum. Çünkü babamın her zaman istediği, bütünleyici ve birlik olmaktı. Bu felsefemiz ve düşüncemiz burada gerçekleşince güç buldum. Babam size enerjisini verebilmiş ki onunla ilgili duyguları birlikte yaşıyoruz. Gerçekten canıma can kattınız. Çok mutlu ettiniz beni. Babamı en az benim kadar sevdiğinizi biliyorum” dedikten sonra babası Ali Ekber Çiçek’in bir türküsünü daha sonra da Seher Akbaba ile yine bir Ali Ekber Çiçek türküsünü seslendirdi.

IMG_4166

Bostancı Gösteri Merkezi’nin tüm koltukları dolarken, yüzlerce vatandaş da ayakta izlemek zorunda kaldı.

“Ali Ekber Çiçek’in Öyküsü” isimli belgesel sonrasında Ali Ekber Çiçek’in kızı Ebru Çiçek’in söylediği türkü ile sahne almaya başlayan Türk Halk Müziği sanatçıları sırası ile birer Ali Ekber Çiçek türküsü okudular.

Arif Sağ’ın söylediği türkülerle son bulan gecenin sonunda tüm sanatçılar hep birlikte bir Ali Ekber Çiçek türküsü seslendirdiler.

Gecede ayrıca Ressam Mehmet Özen tarafından Ali Ekber Çiçek’in Haydar isimli türküsünün resmi yapıldı.

Anma etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketi sunuldu.

IMG_0203

 

Ali Ekber Çiçek Kimdir?

Kendisi gibi sanatçı olan Cemile Cevher Çiçek ile evli olan Ali Ekber Çiçek başta Haydar Haydar olmak üzere Türk Halk Müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

1935 yılında Erzincan’da doğan Ali Ekber Çiçek, babasını 1939 Erzincan depreminde yitirdi ve küçük yaşlarda rençberlik yapmaya başladı. Bu arada bağlamayı öğrendi ve cem toplantılarında Alevi deyişleri ve ezgileriyle gelişti. İlkokul öğreniminden sonra maddi olanaksızlıklar sonucu öğrenimini sürdüremedi, ancak ağır yaşam şartlarına karşın müzikten hiç kopmadı.

400’den Fazla Türküyü Derledi

Müzik aşkı ağır basınca İstanbul’a göç etti ve halk müziğinin önemli isimleriyle tanıştı. Askerden sonra TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Muzaffer Sarısözen döneminde TRT Ankara Radyosu’na ve Yurttan Sesler Korosu’na girdi. 35 yılı aşkın bir sürede 400’den fazla türküyü derleyerek geniş kitlelere ulaştırdı.

TRT arşivlerinde 54 kaseti bulunan Ali Ekber Çiçek’in ülkemizdeki bütün türkücüler tarafından derlemeleri söylenmektedir. TRT’den emekli olan sanatçı birçok ülkede konserler ve üniversitelerdeki sohbetler aracılığıyla bu toprakların sanatını dünyaya taşımaya çlıştı. 2003 yılının başlarında TRT  Belgesel Programlar Müdürlüğü tarafından Ali Ekber Çiçek’in hayatını anlatan “Cahilden Uzak Dur, Kemale Yakın” isimli belgesel çekildi.

Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek yakalandığı hastalığa yenilerek 26.04.2006 tarihinde İstanbul’da vefat etti. 71 yaşında, İstanbul’da vefat eden Ali Ekber Çiçek Balıkesir’in Edremit ilçesi, Tahtakuşlar köyüne defnedilmiştir.

Ali Ekber Çiçek’ten Derlenen Türkülerin Bazıları:

Böyle İkrarınan Böyle Yolunan

Bunca Olan Emeğimi

Derdim Çoktur Hangisine Yanayım

Ey Erenler Akıl Fikir Eyleyin

Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim

Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma

Gurbet Elde Yadellerin Derdini

Gül Yüzlü Sevdiğim

Hazin Hazin Esen Seher Yelleri

İsmini Sevdiğim Saadetli Dostum

Nasıl Yar Diyeyim Ben Böyle Yare

Haydar Haydar

Ali Ekber Çiçek’in Derlediği Türkülerin Bazıları:

Bir güzeli methedeyim

Çoktan Beri Yollarını Gözlerim

El Vurup Yaremi İncitme Tabib

Gönül gel varalım gülşen bağına

Şepke’nin Kavakları

Yolumuz Gurbete Düştü

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.