Piri Reis Ortaokulu’nda, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle yürütülen Meral Yıldırım’ın projesi “Biz Aslında Biriz” öğrencileri ve idareciler yemekte buluştu.
Recep Kenan/itvhaber.com
Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, “Biz Aslında Biriz” projesinde yer alan, Piri Reis Ortaokulu’nda okuyan engelli ve Roman öğrenciler için, Selin Restaurant’ta yemek organizasyonu düzenledi.
Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle Piri Reis Ortaokulu Müdür Yardımcısı Meral Yıldırım tarafından hazırlanan “Biz Aslında Biriz” başlığı altında, “Ben Engelli Değilim” Kısa Film Projesi ve“ Bir Roman’ın Yeniden Doğuşu” adlı eğitim projesinin tanıtımı, Zübeyde Hanım Hizmet içi Eğitim Enstitüsü’nde yapılmıştı. Bu projede pilot okul olarak seçilen Piri Reis Ortaokulu’nda okuyan engelli ve Roman öğrenciler, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen kaynaşma yemeğinde bir araya geldiler.
ENGELLİ VE ROMAN ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENLERİNİ ARTIRIYORUZ
Sosyal dezavantajlı çocukları toplumla kaynaştırmayı amaçlayan projenin koordinatörü Piri Reis Ortaokulu Müdür Yardımcısı Meral Yıldırım, projeler ile ilgili olarak, “Engelli çocuklarımız ile ilgili farkındalık yaratmak için onların yapmak istedikleri, hayalleri ve gerçekleştirdiklerini bir araya getirerek bir kısa film çalışması yaptık. Filmde, hayallerini çalışarak gerçekleştirdiklerini gösteren iki engelli çocuğumuzun hikayesinin anlatıldığı ve devamı olacak filmin ilk gösterimini yaptık. İkinci projemizde ise roman çocuklarımızın kendilerine olan özgüvenlerini arttırmayı, gelecek kaygısından kurtarmayı ve onları okullaştırmayı amaçladık. Çocuğun hak ve hukuk kavramlarını öğrenebilmesi, toplumun içinden, toplumla birlikte hareket eden yepyeni aydın Roman gençlerini yetiştirmeyi hedefledik” dedi.
BU ÇOCUKLARDA DIŞLANMIŞLIK, İTİLMİŞLİK DUYGUSU VAR
İlgi alanları olan müzikle okula bağlılığını arttırmayı amaçladıklarını kaydeden Meral Yıldırım, çocukların okula katılım oranının çok düşük olduğunu ve gelenlerinde derslerle ilgisi olmadığını ifade ederek, “Bu çocuklarda, toplum tarafından bir dışlanmışlık ve itilmişlik duygusu var. Buna nasıl çözüm bulabiliriz diye düşündük ve onların ilgisini çekebileceğimiz bir yol bulduk. Müziği ve dansı çok seviyorlar. Bu bağlamda bir hoca ayarlayarak, çocuklara dans eğitimi verdik. Bu da çok güzel bir sonuç verdi. Başta çok zorlandık, çünkü kurallara uymuyorlardı. Ancak sonrasında kurallara uymayı öğrendiler ve sınıf içerisinde davranışların dikkat etmeye başladılar. Hiç okula gelmeyen 2 öğrencimi okula kazandırdım” dedi.
SATTIKLARI ÇİÇEĞİ KENDİLERİ YETİŞTİRECEKLER
Bu bağlamda yapılacak farklı çalışmaların 2017 yılında başlayacağını belirten Yıldırım, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülecek olan “Sattığın Çiçeği Kendin Yetiştir” projesine başladık. Boş bir arazi temin edilecek. Bu boş arazide kendi sattıkları çiçekleri kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız. İl Emniyet Müdürlüğü ile de iletişim halindeyiz. Bu kapsamda çocuklara, madde bağımlılığı konusunda eğitimler verilecek. Hedefimiz diğer devamsızlık yapan çocuklarımızın da okula kazandırılmasıdır” diye konuştu.
ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENLERİ GELDİ
Yıldırım, son olarak, ilk proje çalışmaları sonrasında, çocukların özgüvenlerinin geldiğini ve daha önce sınıf ortamında sorun çıkaran gençlerin daha uyumlu olmaya başladıklarını da dile getirerek, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destek vermesi halinde, bu çalışmaların hızlanarak artacağını kaydetti.
“BAŞARILI PROJE HIZLA YAYILIYOR”, “ÖRNEK OLUR”
Ataşehir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cemalettin Saydam da, “Biz bu projenin bu kadar güzel olacağını düşünmemiştik. Ama proje hızla yayılıyor. Umarım diğer illere de örnek olur. Buradaki esas amaç, okullarda devamsızlık yapan çocukların okula geri kazandırılması ve onlara çeşitli kültürel ve sosyal faaliyetler yaptırarak onları eğitmek. Başarılı da olunduğuna inanıyorum” dedi.