Ataşehir Belediyesi, yaptığı toplantıyla basın mensuplarına “Horeca Cam Dostu İşletme Projesi” kapsamında “Cam Dostu İşleteme” projesi tanıtımı ile ilgili bilgi veri.
Recep Kenan/itvhaber.com
Ataşehirli çocuklar da geleceklerine sahip çıkan Ataşehir Belediyesi’nin, “Horeca Cam Dostu İşletme Projesi” kapsamındaki “Cam Dostu İşleteme” projesine destek olmak için medya kuruluşlarını ziyaret ederek yazar, program yapımcısı ve sunucularını proje lansman toplantısına davet ettiler.
ÇOCUKLARDAN MEDYA MENSUPLARINA HEDİYE; CAM ŞİŞELER
Ziyaret ettikleri kuruluş temsilcisi basın mensuplarına davetiyeleri veren Ataşehirli çocuklar, ziyaretleri sırasında yazar ve program sunucularına kendi elleriyle boyadıkları rengârenk cam şişeleri hediye ettiler. Ataşehir Belediyesi’ne davet edilen basın mensuplarına görsel eşliğinde proje tanıtımı ile ilgili sunum yapılırken Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman ve Çevre Koruma Ve Kontrol Müdür Ayten Kartal, “Horeca Cam Dostu İşletme Projesi” kapsamında “Cam Dostu İşleteme” projesi ve tanıtım toplantısı hakkında bilgi verdiler.
“CAM DOSTU” UNVANI VERİLİYOR
Ataşehir Belediyesi, projeye katılarak destek olan işletmelere, teşekkür ve takdir amacıyla “Cam Dostu” unvanı verecek. 15 Şubat 2017 tarihinde saat 10.00’da Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde başlayacak lansman toplantısında “Cam Dostu” unvanı hak eden işletme, otel ve AVM’lere ışıklı “Cam Dostu İşletme” tabelası verilecek.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRECİ ANLAYIŞLA YAPILANDI
Ataşehir Belediyesi’nin “Çevreci” belediye olduğunu, kurumsal yapılarının ona göre teşkilatlandığını kaydeden Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, belediye başkanları Battal İlgezdi’nin çevreci bir anlayışla hareket ettiğini çevreci faaliyetinin bir çok belediyeden çok fazla olduğunu belirtti.
SAĞLIKLI YAŞAMLA SAĞLIKLI DÜŞÜNÜLEBİLİR
Çevre ve doğal kaynakların insanoğlu eliyle yok edildiğine dikkat çeken Hüseyin Hışman, “İnsanların sağlıklı yaşamaları ile sağlıklı düşünebileceklerine inandığını vurgulayarak; “Çevre müdürlüğü olarak iyi bir ekibimiz var. Müdürümüz, çalışanlarımız ekip anlayışını Başkanımız Battal İlgezdi’den alıyor. Battal İlgezdi’nin çevreci bir politika anlayışı olmasaydı Ataşehir Belediyesi olarak bu gün gelinen noktada olmazdı. Bundan sonra da yeni projelerli sizlere tanıtacağız” şeklinde konuştu.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ, ŞİŞECAM, ÇEVKO VE ÖZEN CAM 2015 KASIM’DA BAŞLATTI
Ataşehir Belediyesi’nin 2015’in Kasım ayından itibaren Şişecam, Çevko ve Özen Cam işbirliğiyle HORECA Projesi başlattığını belirten Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Müdür Ayten Kartal, Horeca (Hotel, Restaurant, Cafe) ile Hotel, Restaurant, Cafe işletmelerinden çok fazla cam aktığı çıktığını vurgulayıp; “Cam öteki atıklardan ayrı toplanması gereken bir malzeme. Doğada yüzde 100 geri dönüşebilen tek malzeme. O yüzden, cam atıklarının diğer ambalaj atıklarını kirletmeden ve zarar görmeden ayrı ve etkin toplanmasını sağlamak amacıyla Horeca (Hotel, Restaurant, Cafe) “Cam Dostu İşletme Projesi” başlattık. İlk etapta pilot olarak 63 restaurant seçildi. AVM’lerin, otellerin tamamı bu projeye dahil edildi. Talepler doğrultusunda ekipmanlar yerleştirildi. Sağlık nedeniyle plastiğe daha mesafeli duruyor insanlar. Bu yüzden cam atık miktarı arttı. Maddi değeri düşük olduğu için maalesef çok çöpe atılıyor. Biz de farkındalığı artıralım, davranış alışkanlığı geliştirelim istedik bu projeyle. Yapılan işin sürdürülebilir olması çok önemli. Projemiz devam edecek” dedi.
DERECEYE GİRENLERİN BELLİ OLDU
Projede yarışmada dereceye girenlerin belli olduğunu 15 Şubat günü yapılacak lansman toplantısında yarışma sonuçlarının açıklanacağını kaydeden Ayten Kartal, “Projede dereceye giren işletmelere 15 Şubat’ta yapacağımız lansman toplantısında ışıklı “Cam Dostu İşleteme” tabelası ödüllerini vereceğiz” diyerek; ödül alacak işletmelerin lansman toplantısında açıklanacağını kaydetti.
EĞİTİM ÇEVKO’DAN, ATIK TOPLAMA ŞİŞE CAM’DAN
Çevko’nun projenin eğitim ayağında yer aldığını, Şişe Cam’ın da gece geç saatler kadar cam atıkları topladığını söyleyen Ayten Kartal’ın açıklamaları sonrasında basın mensuplarına yapılan sunumda fotoğrafların da yer aldığı proje detayları anlatıldı.
ÇOCUKLARDAN MEDYA MENSUPLARINA ZİYARET DESTEĞİ
Ataşehirli çocuklar geleceklerine sahip çıkan Ataşehir Belediyesi’nin, “Horeca Cam Dostu İşletme Projesi” kapsamındaki “Cam Dostu İşleteme” uygulamasına destek olmak için medya kuruluşlarını ziyaret ederek yazar, program yapımcısı ve sunucularını proje lansman toplantısına davet ettiler.
Ziyaret ettikleri kuruluş temsilcisi basın mensuplarına davetiyeleri veren Ataşehirli çocuklar, ziyaretleri sırasında yazar ve program sunucularına kendi elleriyle boyadıkları rengârenk cam şişeleri hediye ettiler.
11 OTEL, 83 KAFE-RESTAURANT PROJEDE
Cafe, restoran, lokanta, bar, otel, alışveriş merkezi gibi işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği bölgelerde, yüksek miktarda cam atığı ortaya çıkıyor. Geri dönüşebilir bu atıkların çöpe karışmasını engellemek isteyen Ataşehir Belediyesi’nin hazırladığı projeye iki yıl içerisinde 11 otel, 83 kafe-restoran, 7 alışveriş merkezi ve 21 site dahil oldu.
38 BİN KİŞİYE ULAŞILDI. 11 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM
Proje başlangıcında Ataşehir’de sahada toplam 156 adet cam kumbarası bulunurken proje süresince bu sayı 281’e çıkartıldı. Proje kapsamında Ataşehir’de 14 bin haneye atık cam konusunda bilgilendirme yapılarak toplam 38 bin kişiye ulaşıldı. Proje kapsamında 11 bin öğrenciye de “cam dostu” eğitimi verildi.
ŞİŞECAM’DAN PERSONELE ATIK CAMLARIN YÖNETİMİ EĞİTİMİ
Şişecam “Cam Dostu İşletme” konsepti kapsamında Ataşehir’deki 10 otelin (Radison Blue, Marriot, Nice Royal, Silence, Green Park, Dedeman, Plus Otel, Ataşehir Palace, Sheraton ve Asia City Otel) personeline yönelik atık camların yönetimi ile ilgili eğitimler düzenlendi. Bu kapsamda geri dönüşümün önemi, atık camların kirlenmeden evsel atıklardan ve diğer ambalaj atıklarından ayrı olarak toplanması, otellerde daha verimli ve sürdürülebilir toplama sisteminin kurulması konularında bilgiler verildi. Horeca Cam Dostu İşletme Projesi kapsamında otellere atık camlarını kaynağında ayrı toplamaları için tebligat yapılarak gerekli ekipman bırakıldı.
TOPLANAN ATIK CAM YÜZDE 62,4 ARTTI
HORECA projesi ile Ataşehir’de toplanan atık cam miktarında yüzde 62,4 artış yaşandı. 2016 yılında toplanan 2006 ton cam atık ile; 702.100 kwh elektrik ve 200 bin 600 litre petrol tasarrufu sağlandı, 1 milyon 344 bin 20 kilogram da karbondioksit gazı salımı engellendi.