Hoşgeldiniz  

Ataşehir’de ‘Bir Fakir Orhan Veli’ Anıldı

admin | 19 Kasım 2013 | Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Genel, Kültür & Sanat, Manşet, Özel Haber, Resim Galerisi A- A+

orhan veli Ünlü Şair Orhan Veli, aramızdan ayrılışının 63. yıl dönümünde Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İstanbul’u Dinliyorum” isimli anma gecesi ile anıldı.

Recep Kenan/haberinasli.com

Garip akımının temsilcilerinden Orhan Veli Kanık’ı anma gecesinde Türk Sanat Müziği Sanatçısı Erdem Özgen, Orhan Veli’nin şiirlerini seslendirdiği bir konser verdi.

Radyo Alaturka Program Yapımcısı Akın Altıntaş’ın sunuculuğunu yaptığı ve şiirleri seslendirdiği Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte; Şair Orhan Veli’yi ve onun şiirlerini yaşatmak isteyenler buluştu.

Akın Altıntaş’ın seslendirdiği şiirler ve Türk Sanat Müziği Sanatçısı Erdem Özgen’in seslendirdiği şarkılarla uygu dolu anlar yaşayan Ataşehirliler Orhan Veli Kanık için düzenlenen anma gecesinde zaman zaman şarklara eşlik ettiler.

Garip akımcılarından, “İstanbul’da Boğaziçi’nde, Bir fakir Orhan Veli’yim, Veli’nin oğluyum, Tarifsiz kederler içinde” dizelerinin sahibi Orhan Veli’yi anma amacı ile düzenlenen gecede Ataşehir Belediyesi adına, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman tarafından Türk Sanat Müziği Sanatçısı Erdem Özgen’e teşekkür plaketi sunuldu.

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ataşehir Belediyesinin belediye hizmetleri dışında sanata, kültüre, sağlığa çok önem verdiklerini bu alanlarda birçok projeye imza attıklarını söyledi. “Sanatın, sporun, Kültürün, sağlığın olduğu yerde; barış var, kardeşlik var. Bu gece Türk edebiyatının, şiir dünyasının ustanın İstanbul’u da anlattığı şiirlerinden şarkıların da seslendirildiği programına katkılarından dolayı sanatçımıza teşekkür ediyorum.”diyen Hışman aldığı acı haberi “Nejat Uygur’u kaybettik” diyerek duyurdu.

Orhan Veli Kanık Kimdir?

13 Nisan 1914 yılında İstanbul’da doğan Orhan Veli, 1932 yılında Ankara Gazi Lisesi’ni bitirdi. Daha sonra 1935’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı, Ankara’ya giderek PTT Umum Müdürlüğü’nde çalıştı (1936-1942), Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu’na memur oldu (1945), oradan ayrılınca (1947) Yaprak Dergisi’ni çıkardı (1 Ocak 1949’dan 15 Haziran 1950’ye kadar 28 sayı çıktı, Son Yaprak adlı özel bir sayı ölümü üzerine arkadaşları tarafından çıkarıldı).

14 Kasım 1950 tarihinde beyin kanamasından öldü ve Rumelihisarı Mezarlığı’na gömüldü.

Garip ya da Birinci Yeni denilen akımın öncüsü, kuramcısı. Yirmi sekiz sayı süren Yaprak serüveni öncesinde, Ankara Erkek Lisesi’nde okul kooperatifin parasıyla Oktay Rifat ve Melih Cevdet ile birlikte Sesimiz dergisini çıkarmışlardır. Biçemini belli eden ilk şiirlerini, yine, arkadaşları Oktay Rifat ve Melih Cevdet ile birlikte Varlık dergisinde yayımladı ve müthiş bir ilgi gördü. Şiir ve yazıları, Varlık dergisinden başka İnsan, Ses, Gençlik, Küllük, İnkılapçı Gençlik, Ülkü, Demet, İşte, Aile gibi dergilerde yayımlanmıştır. İkinci Dünya Savaşına katılmayan ve katılmış kadar etkilenen Türkiye’de, Türk şiirini bir takım kalıp ve klişelerden, şairanelikten, yıpranmış benzetmelerden kurtardı, kısa ve basit ama vurucu bir söylem -eda- geliştirdi. Şiirin bilinen ve kabul gören sınır taşlarını yerinden oynattı. Yalın bir halk dili kullandı, yergi ve gülmeceden yararlanarak, sıradan yaşantıların şiirinin de yazılabileceğini gösterdi.

YAPITLARI

Garip (Oktay Rifat ve Melih Cevdet’le birlikte, 1941)

Garip (Yalnız kendi şiirleriyle, genişletilmiş 2. baskı, 1945)

Vazgeçemediğim (1945)

Destan Gibi (1946)

Yenisi (1947)

Karşı (1949)

Bütün Şiirleri (1951, 1975)

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.