Hoşgeldiniz  

Ataşehir MEM Okul Müdürlerinden Günlük Bursa kültür Gezisi

admin | 23 Kasım 2019 | Ataşehir, Eğitim, Genel, Manşet, Özel Haber, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Ataşehir İlçe Müdürlüğü, Mesleki Gelişim Çalışmaları kapsamında seminer çalışmalarını, resmi ilçe okulları müdürlerinin katılımıyla düzenlenen Bursa gezisi ile tamamladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir İlçe Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilk kez 2019-2020 eğitim-öğretim sezonunda ilk kez uygulanan ara tatilde yöneticiler ve öğretmenlerin katıldığı Mesleki Gelişim Seminerleri kapsamında Ataşehir’deki resmi okulların müdürlerinin katıldığı, tarihi mekanların ve yapıların ziyaret edildiği Bursa gezisi düzenlendi. Geziye davet edilen bir grup basın mensubu da katıldı.

2019 – 2020 yılı ara tatilde Ataşehir İlçe Müdürlüğü resmi okul öğretmenlerinin mesleki çalışmalarının içeriği ve müzakere edileceklerin konu edildiği çalışma programı kapsamında eğitim ve öğretimin niteliğini geliştirmek ve verimliliği arttırmak, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak, yenilenen, güncellenen öğretim programları hakkında öğretmenlerin bilgilenmelerini ve içeriğini müzakere etmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen yöneticiler ve öğretmenlerin katıldığı kasım ayı seminer programı tamamlandı.

Mesleki Gelişim Seminerleri kapsamında Ataşehir eğitim camiasının birlik ve beraberliğini sağlamak, dayanışma ile moral ve motivasyonu artırmak amacıyla düzenlenen geziye Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican ve Şube Müdürü Ercan Metin ile birlikte; İlçe MEM Koordinatörleri Gülcan İzci, Sadık Çoban, Ataşehir Eğitim Hizmetleri Derneği İsmail Dağ, İlç MEM’e bağlı resmi okul müdürleri katıldı.

GEZİ, OSMANLI’NIN 8 KIZIK KÖYÜNDEN CUMALIKIZIK’TA BAŞLADI

Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünden 2 otobüs kafile ile hareket edilen Bursa gezsisi, kahvaltının tamamlanması ile birlikte Osmanlı’nın fethi amacıyla kuşattığı Bursa yakınında kurulan ve 8 köyden günümüze kadar korunarak gelen 5 Kızık köyünden biri olan Cumalıkızık Köyünde başladı. Bursa’nın doğusunda Uludağ’ın eteklerinde yer alan Osmanlı’nın kurucularından Oğuz boylarından Kızık boyu tarafından kurulan köyler; Cumalıkızık, Derekızık, Hamamlıkızık, Fidyekızık ve Değirmenlikızık günümüze kadar varlığını koruyabilmişler.

700 YILLIK OSMANLI KÖYÜ: CUMALIKIZIK

Adının öne çıkmasında etkili olan TV’de yayınlanan Kınalı Kar dizisinin çekiminin yapıldığı konakta yapılan kahvaltı sonrası, Osmanlı’nın Bursa fethinden önce yerleştiği yerleşim yerlerinden biri olan ve 700 yıllık geçmişe sahip Cumalıkızı köyünde yapılan gezi ile tarihi, kültürel yapıyı yerinde görüp ve yerel ürünleri tanıdılar.

TOPHANE MEYDANI: BURSA KALESİ, ORHANGAZİ VE OSMANGAZİ TÜRBELERİ

Rehberle nezaretinde gerçekleştirilen gezinin Bursa merkezindeki bölüm Tophane Meydanı olarak anılan tarihi Bizans’a dayanan Bursa Kalesi, Orhangazi ve Osmangazi türbeleri ile geçmişte yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan Saat Kulesinin bulunduğu alanda tarih ve manevi izleri rehberlerin verdiği bilgilerle yakından gözlemlediler.

PANORAMA 1326 BURSA FETİH MÜZESİ GEZİLDİ

Tophane Meydanı’ndan sonra verilen arada Ulu Cami’de kılan Cuma Namazı sonrası yine şehir merkezinde bulunan ve panoramik müzeler arasında yer alan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ne geçildi.

“FETİH SAHNESİ”NİN CANLANDIRILDIĞI BURSA PANORAMİK MÜZE

Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okul müdürleri kafilesi, İmparatorluk adayı Osmanlı ile dönemin büyük imparatorluğu Doğu Roma diğer adıyla Bizan’ın karşı karşıya geldiği Bursa Kuşatmasının sonrasında 6 Nisan 1326 tarihindeki “Fetih Sahnesi”nin canlandırıldığı küresel yapı içinde Uludağ (Keşiş Dağı) eteğinde İviza Paşa Cami konumundan 2450 metrekare alanda 360 derecelik görüntünün mavi gök kube altında resmedildiği panoramik müzede resmedilen 10 binin üzerinde insan ve hayvan figürünü hayranlıkla izledi. Rehber tarafından yapılan “Bu gezide en kalıcı anı Panoramik Müze olacak. Tekrar görmek isteyeceksiniz” ön görüsündeki haklılığı ziyaret sonrası yapılan değerlendirmelerle gerçeklik kazandı.

ULU CAMİ MİMARİSİ VE HAT YAZILARINDAKİ GİZEMLER

Son olarak 1396 yılında başlanan ancak günümüze kadar bir çok yıkım yaşayan Ulu Cami içindeki hat sanatının çok önemli örneklerinin yer aldığı yazılardaki, “bir çoğu bilinmeyen yada az bilinen” detayları aktaran rehberleri büyük hayranlıkla dinleyen Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul müdürleri kafilesi üyeleri zaman zaman şaşkınlıklarını da gizleyemedi. Rehber, yıkımlar nedeniyle molozun kullanılması nedeniyle zeminin yükseldiği ve Ortada bulunan şadırvanlı açık alanın hem gün ışığından faydalanmak hem de aydınlanma araçlarının islerini dışarıya atılmasının amaçlandığını paylaştılar.

KABE’NİN KAPI ÖRTÜSÜ VE 8 UYDU ULU CAMİ’DE

Ulu Cami’de sergilenen Kabe’nin kapı örtüsü ve 700 yıl önceki bilgilerle 8. Uydunun da yer aldığı gezegen sisteminin uygulandığı minber de kafilenin ilgisin çeken ayrıntılar arasında yer aldı.

ÖĞLE YEMEĞİNDE ORHANGAZİ BELEDİYESİ KONUĞU

Öğle yemeğinde Orhangazi Belediyesi konuğu olan Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okul müdürleri kafilesi Ulu Cami ziyareti sonrası geçirilen serbest zaman sonrasında Ataşehir’e dönmek üzere yola çıktı.

BURSA YAKIN MESAFE GÜNÜBİRLİK KÜLTÜR GEZİSİ

Osmanlı’nın konaklama kültürünün en büyük örneklerinden, İpekyolu’nun batı ucundaki en son han olan Koza Han’da basın mensuplarına gezi ile açıklama yapan Ataşehir İlçe Milli eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, öğrenciler için tatil olan eğitim ara tatilinde öğretmen ve idarecilerin Mesleki Gelişim Seminerlerini gerçekleştirdiklerini kaydederek; “Arat tatili haftası için Bakanlığın bizden istediği etkinlikler arasında seminerler, geziler ve kültürel etkinlikler var. Bakanlığın isteği doğrultusunda okul müdürlerimizle birlikte gezi düzenledik. Daha önce de bu tür geziler düzenlemiştik. Amacımız resmi çalışmalarımız dışında görev yaptığımız arkadaşlarımızla ortak zaman geçirmek, paylaşımda bulunmak. Bursa yakın mesafe olması nedeniyle günübirlik kültür gezisi için güzel bir seçenek.” Dedi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.