Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan Ermeni Soykırım Tasarısı, Almanya Meclisi’nde kabul edildi.
Recep Kenan/itvhaber.com
Almanya’da büyük koalisyonu oluşturan Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan Ermeni Soykırım Tasarısı, Almanya Federal Meclisi tarafından kabul edildi.
TARİHİ DEĞERLENDİRME ALMAN MECLİSİ’NİN GÖREVİ
Alman Federal Meclisi’nde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısının oylamasında tek ret oyunu veren Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU milletvekili Bettina Kudla, yaptığı açıklamada, Almanya dışındaki ülkelerde tarihi değerlendirmelerde bulunmanın Alman Meclisi’nin görevi olmadığını vurguladı.
ÜÇ PARTİ ORTAK HAZIRLADI
Ermeni Soykırım Tasarı, Almanya’da büyük koalisyonu oluşturan Hıristiyan Birlik partileri (CDU / CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi tarafından hazırlandı.
“AZINLIKLARA DÖNÜK SOYKIRIMI HATIRLAMA VE ANMA!”
1915-1916 döneminde Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara dönük soykırımı hatırlama ve anma başlığıyla hazırlanan tasarıda, “Almanya Federal Meclisi, yüzyıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda başlayan, Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara yönelik tehcir ve katliamların kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğilir” denilerek; “Parlamento, o dönemin Jöntürk yönetimi tarafından yapılan ve Osmanlı İmparatorluğu içerisindeki Ermenilerin neredeyse tamamen yok edilmesine sebebiyet veren eylemlerinin yasını tutar. Aynı dönemde keza başka Hıristiyan toplulukların mensupları, özellikle de Süryani ve Keldaniler de tehcir ve katliamlara maruz kalmıştı” ifadeleri ile kabul eden yasa ile kayıtlara geçti.
TEHCİR VE KATLİAMLARIN ANILMASI!…
Almanya Meclisi tarafından kabul edilen sözde “Soykırım Tasarısı”na gerekçe olarak, “Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilerin yok edilişi, binlerce yıllık Ermeni tarihi içerisindeki en büyük ve sonuçları en acı felaketti. Bağımsız kaynaklara göre bir milyonu aşkın Ermeni, tehcir ve kitlesel cinayetlere kurban gitti. Sayısız tarafsız tarihçi, parlamento ve uluslararası kurum Ermenilerin tehcir ve yok edilişini soykırım olarak tanımlamaktadır. Bu tehcir ve katliamların anılması bu nedenle din ve dil dışında bu halkın kimliği açısından merkezi anlam ve önem arz etmektedir” denilmekte.