Ataşehir Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ataşehir Şubesi, Dünya Cüzzam Günü dolayısıyla Cüzzamla Savaş Derneği Türkan Saylan Lepra Anı Evi’ni ziyaret etti.
Recep Kenan/itvhaber.com
Ataşehir Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ataşehir Şubesi temsilcileri; Cüzzamla Savaş Derneği tarafından Bakırköy Belediyesi İspirtohane Kültür ve Sanat Merkezi’nde Saat 13:00-17:00 arasında düzenlenen “MERHABA YAŞAMAK” 67.DÜNYA CÜZZAM GÜNÜ TÜRKAN SAYLAN’IN YAŞAMA KATTIKLARI SEMPOZYUMU’na da katıldılar.
“MERHABA YAŞAMAK” 67.DÜNYA CÜZZAM GÜNÜ TÜRKAN SAYLAN’IN YAŞAMA KATTIKLARI SEMPOZYUMU’na Dünya’da ve Türkiye’de Lepra’nın Durumu– Prof. Dr. Ayşe YÜKSEL ile Lepra’nın Bize Öğrettikleri/Rekonstrüktif Lepra Cerrahisi-Prof. Dr. Türker ÖZKAN, Türkan Saylan ve Sanat konulu oturumlara da konuşmacı olarak katıldılar.
TÜRKAN SAYLAN’I SAYGIYLA, MİNNETLE ANIYORUZ
AKK Sağlık Grubu ve ÇYDD tarafından Dünya Cüzzam Günü dolayısıyla Cüzzamla Savaş Derneği Türkan Saylan Lepra Anı Evi’ni ziyareti ile ilgili açıklamada, “Ataşehir Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ataşehir Şubesi olarak; Dünya Cüzzam Günü vesilesi ile gerek sağlık ve gerekse eğitim alanında yaptığı eşsiz çalışmalar nedeniyle bir kez daha Prof. Dr. Türkan SAYLAN’ı saygıyla, minnetle anıyoruz.” İfadelerine yer verildi.
1953 YILINDAN BU YANA “DÜNYA CÜZZAM GÜNÜ” KUTLANIYOR
Birçok toplumda damgalama nedeni olan lepra hastalığına karşı farkındalık yaratmak, konuya duyarlılık sağlamak amacıyla, her yıl ocak ayının son pazar günü 1953 yılından bu yana “Dünya Cüzzam Günü” olarak anılıyor. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre her yıl yaklaşık 210.000 kadın, erkek ve çocuğa cüzzam teşhisi konuyor. Hastalar sosyal dışlanma, etkilenen kişilerin topluma katılımının olmaması, hizmetlere (ekonomik ve sosyal) ve rehabilitasyona erişimin çok az veya hiç olmaması sorunlarını yaşayabiliyorlar.
CÜZZAM (LEPRA) HASTALIĞI DENİNCE İLK AKLA GELEN İSİM: PROF. DR. TÜRKAN SAYLAN
Prof. Dr. Türkan Saylan Türkiye’de, Cüzzam ya da Lepra Hastalığı denince ilk aklımıza gelen isim; Yıllar boyunca hem hastalığı tedavi etmiş hem hastaların sosyoekonomik koşullarını iyileştirmiş hem de damgalama ve ayrımcılıkla mücadele etmişti. Türkan Saylan 1958 yılında öğrenci ve hamile iken Bakırköy Ruh Sinir Hastalıkları hastanesi ziyaretinde çok etkilenir. “Çırılçıplak, iyileşme şansı olmayan, bakımsız, sahipsiz birçok insan parmaklıkların arkasındaydı. Cüzzamlılar pavyonuna giderken, ‘Sakın yaklaşmayın, ellerinizi değdirmeyin, uzak durun’ diye uyarıyorlardı bizi. Bu bana çok ters geldi birden” diye anlatır anılarında.
KİMSENİN İLGİLENMEK İSTEMEDİĞİ KONUDA GÖNÜLLÜ OLDU
Saylan, kimsenin ilgilenmek istemediği bir konuda gönüllü olunca, 28’inci Lepra Servisi’nin sorumlu hekimi yapılır. İstanbul Tıp Fakültesi’nde cildiye alanında öğretim üyesi olarak görevini sürdürür. Başta Van olmak üzere lepranın var olduğu bütün iller, ilçeler köyler taranarak, hasta ve yakınlarına ulaşır. Tıbbı ve cerrahi tedavileri yapılır, fiziksel ve sosyal rehabilitasyonları sağlanır.
İÜ LEPRA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ’Nİ KURDU
Türkan Saylan, 1976’da Cüzzamla Savaş Derneği’ni (CSD) 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurmuştur. Merkez, 1981’de İstanbul Lepra Hastanesi adıyla açılmıştır. Saylan, Sağlık Bakanlığı ve Tıp Fakültesi’nden hemşire, hekim ve personel sağlamaya çalışmış, lepra hastalarının binlerce çocuğunun okutulması için çaba sarf etmiştir.
WHO TÜRKİYE’Yİ “LEPRANIN ÇOK AZALDIĞI” ÜLKELERDEN İLAN ETTİ
Onun çabaları sonucu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye’yi “lepranın çok azaldığı” ülkelerden ilan etti. Saylan, 1986’da Hindistan’da Uluslararası Gandhi Ödülü’ne layık görüldü.
TÜRKAN SAYLAN DENİLİNCE AKLA GELENLERDEN: ÇYDD
Türkan Saylan denilince akla ilk gelenlerden biri de kurucularından olduğu ve uzun süre başkanlığını üstlendiği Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)dir. Toplumun eğitim düzeyini yükseltmek, kız çocuklarının burslarla okula teşviki için oluşturulan eğitim programları ile 30 yılda 100 bini aşan öğrenci okutuldu. Bu öğrencilerin çoğu 6-8 yıla kadar devamlı destek aldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında çağdaş eğitim yolu ile çağdaş topluma ulaşmayı amaçlamaktadır.