Muhtarlıkların mahalle ile kurumlar arasında iletişim kuran birim olduğunu ifade eden İçerenköy Mahalle Muhtarı Sırma Doğru, muhtarların köprü görevi görmesi gerektiğinin söyledi.
Recep Kenan/itvhaber.com
Makamında ziyaret ettiğimiz İçerenköy Mahalle Muhtarı Sırma Doğru, görevde olduğu 5 aylık süreyi, bu sürede yaptıklarını ve yakın gelecekte yapmayı planladığı, hayata geçirmek istediği projelerini Recep Kenan aracılığıyla www.itvhaber.com okurları ile paylaştı.
Muhtarlar sorunların halledileceği noktalarda mahalle ile kurumlar arasında sorunları iyi taşıyabilen, iyi noktalara götürebilen birim olduğuna işaret eden İçerenköy Mahalle Muhtarı Sırma Doğru, konu hakkında geri dönüşü mahalleliyle paylaşarak köprü görevi görmesi gerektiğinin altını çiziyor.
DUYARLI İÇERENKÖYLÜLERLE MAHALLE MECLİSİNDE BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTERİM
İçerenköylülerin mahalle sorunlarına çok duyarlı olduklarını söyleyen Muhtar Sırma Doğru, Recep Kenan aracılığı ile www.itvhaber.com ‘a verdiği röpotajda, STK temsilcileri ve duyarlı ve sorumluluk sahibi tüm İçerenköylülerle, oluşturmayı düşündüğümüz mahalle meclisinde birlikte çalışmak istediğini kaydetti.
BELEDİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ SICAK OLACAK
Göreve başladığı 5 aylık süreçte mahalleliyle kaynaştığını, epey yol kat ettiğini vurgulayan İçerenköy Mahalle Muhtarı Sırma Doğru, olumlu dönüşler aldığının altını çizerek; “Yakın zamanda hayata geçirmeyi düşündüğümüz en önemli projemiz mahalle meclisini oluşturacağız. Burada alınacak kararların muhatabı yerel yönetimlerdir. Dolayısıyla Belediye ile ilişkilerimiz sıcak olacak. Belediyelerinde sorunları iletilmesinde ve giderilmesinde muhtarlara öyle bakmalarını istiyorum. Muhtarlarla ne kadar sıcak ve sıkı iletişim içerisinde olurlarsa, muhtarlara ne kadar geri dönerlerse o mahallelerdeki, sorunları da en aza indirmiş olurlar. Bu anlamda belediyenin bütün birimlerinin muhtarlarla ilişkilerinin sağlam ve iyi olması gerektiğini diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
İÇERENKÖY’E YILLARCA HİZMET ETMİŞ MUHTAR AYHAN ÖZTÜRK’E TEŞEKKÜR
Bir çok muhtarlıklarda seçim kaybedenlerin muhtarlıkların boşaltılarak teslim edildiği iddialarının aksına İçerenköy Muhtarlığı seçimin kazanan Sıram Doğru, yasal zamanından önce ve eksiksiz teslim aldığı muhtarlık için önceki muhtar Ayhan Öztürk’e teşekkür ederek; “Ülke olarak geçirdiğimiz seçim sürecinden sonra muhtarlığa geldik. Buradan İçerenköy’e yıllarca hizmet etmiş Muhtar Ayhan Öztürk’e buradan teşekkür etmek istiyorum. 20 yıllık bir muhtarlık süreci geçirmiş, birçok insandan duyduğum hikâyeler vardır. Kaybeden muhtarlardan muhtarlığı zor teslim aldıklarına dair örnekler var. Ben Ayhan Öztürk’ün hakkını kendisine teslim edeyim. Çok severek ve dostane bir yaklaşımla seçim ofisimizde bizleri ziyaret ederek tebrik etti ve -hadi gel artık bu muhtarlığın devrini alda bende gidip emekliliğimi yaşayayım- gibi samimiyetle buraya getirdi. Yasal süreyi bile beklemeden muhtarlık mührünü bize teslim etti. Bir kez daha sizlerin vasıtasıyla kendisine teşekkür ederim.” Dedi.
BEN İÇERENKÖYLÜ HERKESİN MUHTARIYIM
Göreve başlayıp acemilik sürecinin tamamlanmasından sonra çalışmaya başladığının altını çizen İçerenköy Mahallesi Muhtarı Sırma Doğru, İçerenköylülerden gördüğü ilgiye dikkat çekerek, “Benim kurumlarda çalışmamın verdiği ve arkadaşlarımın da tecrübeli olması nedeniyle güzel bir şekilde görevimize başladık. Öncelikle İçerenköy’de değişim çok fazla hissedildi. Bir kadın muhtar olması çok büyük heyecan yarattı. Hem yolda karşılaştığımız insanlardan hem de 15 gün burada yoğunluktan nefes alamadığımızı söyleyebilirim. Bu yüzden bana destek veren, beni yalnız bırakmayarak sokak sokak çalışan bütün dostlarımıza, oy veren vermeyen İçerenköylülere tekrar teşekkür ederim çünkü ben herkesin muhtarıyım.” Diye konuştu.
İNSANLARIN KADIN MUHTAR BEKLENTİSİ ÇOK FAZLAYMIŞ
Muhtar olarak çalışmaya başlaması ile birlikte muhtarlıkta değişim yaşandığını ve bu değişimin İçerenköylüler tarafından da fark edildiğin gözlemlendiğini ifade eden Sırma Doğru, insanları -kadın muhtar olmanın avantajı nedir?- diye sıkça sorduğunun altını çizerek; “Ayrım yapmayı istemiyorum ama ayrıntıda gizli olduğunu düşünüyorum. İşe başlar başlamaz kapının girişine bir engelli rampası yaptırdım. Bu ihtiyaçtı ve süsleyerek rengârenk boyarak güzel bir giriş oldu. Sokağa çıktığımızda özellikle kadınlardan seçimden sonrada büyük destek gördüğümüzü fark ettik ki; insanların bir kadın muhtar beklentisi çok fazlaymış.” Şeklinde konuştu.
HEMEN KÜTÜPHANE KAMPANYASIYLA İŞE BAŞLADIK
Göreve geldiği 5 aylık süreç içinde yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi veren Doğru, “Biz, seçim sürecinde hep muhtarlığın bir siyasi ayak olmadığını, mahalleyi kucaklayan, dayanışmayı güçlendiren bir görev olduğunu söyledik. Geçerken her kesin özellikle kadınların, gençlerin uğrayabileceği bir yer olması gerektiğini savunduk. Hemen bir kütüphane kampanyasıyla işe başladık. Hem mahalleden, hem de arkadaş çevremizden gelen desteklerle bir ay içinde güzel ve zengin bir kütüphanemiz oldu. Büyük bir okur gurubuna sahip. İnsanlar kütüphaneden kitabı alıp evinde okuduktan sonra geri getirip teslim ediyorlar. Bu işlemleri kendileri kayıt defterine işlemek suretiyle kayıt altına alınıyor. Bu durum hem bir güven ilişkisi hem de gençlere bir sorumluluk duyusunu geliştiriyor.” İfadelerini kullandı.
GİYSİ BANKASI PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK
Muhtar Doğru, ikinci proje olarak giysi bankası projesini hayata geçirdiklerini kaydederek; “Türkan Saylan Hocamızın kitabında şöyle bir şey okumuştum; -Sizin yılda bir kere giymeyi ihtiyaç duymadığınız ve elbise dolabınızda bekleyen bir giysiye, her gün ihtiyaç duyan yüzlerce insan vardır- cümlesinden etkilenerek giysi bankası oluşturduk. Sosyal medyada paylaşmamızdan sonra duyarlı insanlardan çok eşya geldi. Onları elden geçirerek kullanılır duruma getirip atıl duran dolaplarda sergiledik. İnsanları rencide etmedik. Giyemeyeceğimiz durumda olan giysileri oraya koymadık. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla bu gardıroplarımızı oluşturduk. Kadın, erkek ve çocuk giysilerini ayrı ayrı sergiledik. Herkes buraya gelerek kendilerine uygun ihtiyacı olan giysileri sınır olmaksızın seçerek alıp gidiyorlar. Bu çalışmalarımızla ilgili dışarıdan duyduğum duyumlardan memnun olduklarını öğrendim. Özellikle okullarda velilerin oluşturduğu guruplarda insanların çok memnun olduklarını duymak bizleri daha mutlu ediyor. Bunun üzerine bir şeyler daha koymak sorumluluğunu da yüklüyor insana.” Dedi.
MAHALLE MECLİSİNİ OLUŞTURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Önümüzdeki günlerde hayata geçirmek üzere başka projeler üzerinde çalıştıklarını kaydeden Sırma Doğru, “Önümüzdeki aylarda mahalle meclisini oluşturmayı düşünüyoruz. İnsanların kendi mahallelerinde söz, yetki sahibi olduğu, taşını, toprağını, ağacını, yeşilini tartıştığı bir mahalle olması ve vatandaşlık bilincinin gelişmesi gerekiyor. Deprem alanlarıyla, parklarıyla, sokak kaldırımlarıyla her yerde gördüğü eksikliği konuşabilecek bir mahalle meclisini oluşturmak istiyoruz. Çalışmalara başladık Ekim ayı içinde de toplamayı düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.
BELEDİYE YETKİLİLERİYLE MAHALLELİYİ BİR ARAYA GETİRİP DOĞRU BİLGİLENDİRME SAĞLANMALI
İmar planlarıyla ilgili olarak halkı en doğru şekilde bilgilendirmeye çalıştığının altını çizen Muhtar Sırma Doğru, İçerenköy Mahallesi’nde her hangi bir vatandaşın mağdur olmayacak şekilde sonuçlanmasını istediği imar planı çalışmaları ile ilgili olarak; “Önümüzdeki günlerde Ataşehir Belediyesi yetkilileriyle mahalleliyi bir araya getirerek en doğru bilgilendirmeyi birinci elden öğrenmelerini sağlamaya çalışacağım. Alanım olmayan konularda insanları yanlış bilgilendirmek istemiyorum. Benim için güven çok önemli. Vereceğim bilgi net bilgi olması gerekiyor. Bir emek var, birlikte geçirilmiş yıllar var, alışkanlıkları var. O yüzden insanların mağdur olmaması için yanlarında olacağım.” Açıklamasını yaptı.
LİSE DÜZEYİNDE İNGİLİZCE KURSUNUN AÇILMASI TALEBİMİZ OLDU
Muhtarlığın yalnız başına eğitim çalışması yapamadığını vurgulayan Sırma Doğru, eğitime katkı içeren çalışmaları ile ilgili; “Okullarla koordineli olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Mahallemdeki tüm okulları ziyaret ederek müdürleriyle tanıştım. Muhtarlığımızın imkânları ölçüsünde yardımcı olacağımızı söyledim. Halk Eğitim Merkezi’yle görüşmelerimiz oldu. Lise düzeyinde İngilizce kursunun açılması talebimiz oldu. Sınıf oluşturabilirsek yardımcı olacaklarını belirttiler.” Dedi.
KADIN ERKEK MUHTARLAR DİYE AYRILMASI NE KADAR DOĞRU? SORUNLARIMIZ ORTAK.
Kadın muhtarların dernekleşmek üzere bir çalışmasının varlığından haberdar olduğunu kaydeden Sırma Doğru, “Beşiktaş ve Sarıyer de bu çalışma başlatılmış. Sorunlarımız ortak. Kadın erkek muhtarlar diye ayrılmasının günlük hayatımıza ne kadar dokunacağı ile ilgili önceden peşin konuşmak istemem ama sorun hepimizin ortak sorunu. Her mahallenin kendisine özgü sorunları var. Ortaklaştıracağımız sorunlar var ortaklaştıramayacağımız sorunlar var. Kadın muhtarlarında ayrı sorunları olduğu için hangi konularda ortaklaşabiliriz diye düşünüyorum. Sanırım biraz sosyal projeler üzerinde belki kadına şiddetle ilgili duyarlık geliştirilebilir. Çocuk istismarı ile ilgili bir hassasiyet üzerinde durulabilir. Kadın muhtarlarla bu konularda ortak çalışmalara seve seve katılırım” ifadelerine yer verdi.
KADINLARIN NE KADAR, NEREDE, NASIL GÖREV ALACAKLARINA ERKELER KARAR VERİYOR
Kadınların ne kadar, nerede, nasıl görev alacaklarına erkelerin karar verdiğine dikkat çeken İçerenköy Mahalle Muhtarı Sırma Doğru, asıl mücadele verilmesi alanın bu olduğuna işaret ederek; “Kadınların bulunduğu ortamda daha farklı bir dil kullanılıyor ve daha uyumlu bir ortamın oluşmasına neden oluyor. Ama yine de kadınların ne kadar nerede nasıl görev alacaklarına da erkekler karar veriyor. Örneğin uygulanan kotalar. Hep kadın kolları, kadın komisyonları var. Hiç erkek kolları yok. Bu benim doğru bulduğum bir şey değil. Kadın kendi yeteneğiyle, bilgisi ile yer edinilebilmeli. Biz bunun mücadelesini verebilmeliyiz. Erkeklerin kendi durumlarını meşrulaştırmak için açtıkları alan değil bizim emek ve mücadele ile açtığımız alanlar olması gerekiyor. Aslında çok mücadele edilmesi gereken bir alan.” Dedi.