Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi 24 Temmuz Basın Bayramının 111’inci yıl dönümünde basının kara tablosunu bir raporla açıkladı.
CHP’li Gamze İlgezdi: 24 Temmuz Basın Bayramı Değil Utanç Bayramı Oldu
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, 111 yıl önce basında sansürün kaldırıldığını ve bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk yılında en az bin 732 gazetecinin işsiz kaldığı bir 24 Temmuz bayram olarak nasıl kutlanabilir?” dedi.
İktidarın gazetecilik yapanlara karşı sert tutumunun artarak devam ettiğini açıklayan CHP’li İlgezdi “2017’de bir önceki yıla göre mahkûm olan gazeteci sayısının yüzde 47 arttığı bir ülkede 24 Temmuz utanç bayramı olabilir ancak” diye konuştu.
Raporunda çok çarpıcı verilere yer veren Gamze Akkuş İlgezdi, “2009-2017 yılları arasında Türkiye’de hakkında dava açılan gazeteci sayısı yüzde 17 oranında arttı. Aynı yıllar itibariyle mahkûm olan gazeteci sayısında ise yüzde 160 artış yaşandı” açıklamasını yaptı.
CHP’li İlgezdi yaşanan baskı, sansür, işten çıkarma, kapatma, hapsetme zorluklarına karşı gazeteciliğin gün geçtikçe daha zor şartlar altında yapıldığına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk bir yılında en az bin 732 gazetecinin işsiz kaldığı ortaya çıktı. Medya kuruluşlarının el değiştirerek iktidara yakın insanlara geçmesi, kapanmalara ve daralmalara neden olmakta, gazetecilik yaptıkları için “istenmeyen” ilan edilen kalemler işsiz bırakılmaktadır” dedi.
İlgezdi raporunda iktidarın Basın Kanuna muhalefetten 15 yaşından küçük 2, 15-17 yaş arası 87 çocuğu sanık sandalyesine oturtarak özgürlük kavramına yüklediği değeri de ortaya koyduğunu ifade etti.
CHP’Lİ GAMZE İLGEZDİ: 24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI DEĞİL UTANÇ BAYRAMI OLDU
CHP’li İlgezdi, basın temsilcilerinin verilerini de açıklayarak, “134 gazeteci halen cezaevinde. Böyle bir 24 Temmuz bırakın basın bayramını, utanç bayramı kutlanabilir ancak” dedi.
CHP’nin raporu bakanlığın veri gizlediğini de ortaya koydu. İlgezdi, kamu görevini yerine getiren, halkı bilgilendiren gazetecileri sindirmek konusunda özel bir çabası olan iktidarın, 2018 yılında Basın Kanuna ilişkin verileri açıklamayarak, yaşanan adaletsizliği gözlerden kaçırma telaşına girdiğini açıklayarak, “2009 yılından beri Basın Kanununa ilişkin verileri açıklayan Adalet Bakanlığı, 2018 yılında bu verileri açıklamaktan vazgeçerek, basın emekçilerinin yaşadıkları mağduriyetin görünmesine engel oldu” dedi.
İlgezdi, “Bu şartlar altında mesleğin onuruna sahip çıkarak, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını savunan tüm basın emekçilerine selam olsun” diye konuştu.