3 gün boyunca 2 bin 380 pehlivan, madalya için mücadele edeceği 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Edirne’nin Sarayiçi’ndeki Tarihi Er Meydanı’nda başladı.
Recep Kenan/itvhaber.com
Bu yıl 658.’si düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne rekor düzeyde katılımın olduğu belirtiliyor.
658.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri organizasyonda 3 gün boyunca 2 bin 380 pehlivan, madalya için mücadele edecek.
Edirne Tarihi Sarayiçi Er Meydanı’nda kule hakemlerinin çağrısıyla mücadeleye başlayacak pehlivanları, rakipleriyle kol bağlamaları sonrası peşreve çıkarak mücadeleye başlayacaklar.
Bu yıl minik 1 boyda 145, minik 2 boyda 155, teşvik 1 boyda 170, teşvik 2 boyda 199, tozkoparan boyda 211, ayak boyunda 199, deste küçük boyda 216, deste orta boyda 167, deste büyük boyda 119, küçük orta küçük boyda 373, küçük orta büyük boyda 148, büyük orta boyda 136, başaltında 90, baş boyunda ise 52 pehlivan mücadele edecek.
658.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Organizasyonu, 7 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek başpehlivanlık final güreşiyle tamamlanacak.
10.KEZ AĞA ADAYI SEYFETTİN SELİM 2 KEZ ALTIN KEMER ÖDÜLÜ ALDI
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 10 kez güreş ağalığı yapan 2 altın kemer sahibi Seyfettin Selim, bu yıl da ağalığı alırsa 3. kemerini takmaya hak kazanacak.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin rekortmen ağası Seyfettin Selim, ağalığa bugüne dek 3 milyon 700 bin lira ödedi.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin kuralları gereği üst üste 3 yıl ağalık yapanlara verilen altın kemer ödülünü iki kez alan Seyfettin Selim, Kırkpınar’ın tek iki altın kemerli ağası olarak tarihe geçti.
KIRKPINAR GÜREŞLERİ HAKKINDA:
1357 yılında Orhan Gazi’nin Rumeli’yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında oğlu Süleyman Paşa askerleriyle Edirne’yi geçici ele geçirdikten sonra Edirne civarında keşif akınına çıkar.
Öncü birlik geri döner ve bugün Yunanistan topraklarında kalan Samona’da mola verir. 40 yiğit burada güreşe tutuşur. Saatlerce süren güreşlerde adları Ali ile Selim olan kardeşler yenişemez.
Daha sonra Ahıköy yakınında aynı çift yeniden güreşe tutuşur ancak yine yenişemez ve solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.
1361 yılında Edirne’yi feth eden Murat Bey verdiği emir ile aynı yılın yazında kırk yiğit akıncı anısına bir güreş düzenler.
Bu düzenlenen güreş, “Kırkpınar Güreşleri” adıyla tarihe geçmiştir. Bundan sonra her yıl Kırkpınar Güreşleri yapılması gelenek haline gelmiştir.